Richard III – Festivalul Internațional Shakespeare
Teatrul Naţional din China – Beijing
Richard al III-lea
Autor: William Shakespeare
Durata: 1 h si 30 min
CREATORII
Regizor: Wang Xiaoying
Producător executiv: Li Jiaou
Planificator literatură: Luo Dajun
Instructor Xi Qu: Chen Tao
Scenograf de Prim Rang: Liu Jianzhong
Scenograf: Liu Kedong
Designer Machiaj de Rang Secund: Shen Miao
Designer muzică: Cheng Jiajia
Designer muzică/percuţionist: Wang Jianan
Designer sunet: Zhou Tao
Designer caligrafie square-word*: Xu Bing
Designer costume: Peng Dinghuang
*arta de a scrie cuvinte occidentale (englezeşti) folosind elemente ale caracterelor chinezeşti
DISTRIBUŢIE
Richard III (Duce de Gloucester) – Zhang Dongyu
Duce de Buckingham – Wu Xiaodong
Edward IV/ Episcop/ Primar – Chen Qiang
Bătrâna Regină Margaret/ Vrăjitoare – She Nannan
Regina Elizabeth/ Vrăjitoare – Zhang Yifang
Lady Anne/ Prinţul de Wales/ Vrăjitoare – Zhang Xin
Hastings – Wang Nan
Asasin/ Tyrell/ Mesager – Xu Mengke
Asasin/ Tyrell/ Mesager – Cai Jingchao
Richmond/ Căpitan/ Negustor ambulant – Li Jianpeng
Ducele de Clarence/ Stanley/ Negustor ambulant – Wang Lifu
Casspi/ Reeves – Chang Di
Toboşar – Wang Jianan
În calitatea sa de coorganizator al celei de-a IX-a ediţii a Festivalului Internaţional Shakespeare, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București prezintă publicului bucureştean o abordare inedită a piesei Richard III, în spectacolul montat de renumitul regizor Wang Xiaoying, cu actori ai Teatrului Naţional din China.
În serile de 29 şi 30 aprilie, de la ora 19.00, scena Majestic a Teatrului Odeon va deveni o sursă de emoţii controversate pentru spectatorii care vor oscila între admiraţia pentru o personalitate puternică și scandalizare în faţa unui geniu malefic.
Richard III este unul dintre cele mai întunecate personaje din opera lui Shakespeare, fiind adesea comparat cu Macbeth în privința cruzimii cu care își urmeză destinul. Descris în piesă ca diform, de parcă dramaturgul și-ar fi propus să-l pedepsească în acest fel, Richard III își revarsă pornirile atavice pentru a-și atinge scopurile, urzind planuri machiavelice, menite să-i confere puterea politică absolută. Diabolismul său este perfect încadrat de scenă, iar spectatorul se cutremură în faţa succesiunii de replici presărate cu râsete sardonice, când Richard îşi gratulează propria perfidie. Scenele conturează fiecare personaj din spectacol, la liniile shakespeariene regizorul adăugând o remarcabilă tuşă orientală. Richard III este altfel construit de Wang Xiaoying; este lipsit de stigmatul fizic, este zvelt şi uneori comic și încearcă să o cucerească pe proaspăt văduvita Lady Ann. „De fapt, adevăratul Richard din istorie nu avea un handicap. Nu-mi doresc să fac din acest defect al lui un motiv al setei lui de putere. Cu alte cuvinte, nu-mi doresc să-l fac diferit de oamenii obişnuiţi.” Dincolo de scenă, noul Richard se doreşte întruchiparea politicianului actual, iar protagonistul îşi domină publicul prin veridicitate. „Piesa şi-a propus să portretizeze latura întunecată şi potenţialul malefic existent în fiecare persoană”, mărturiseşte într-un interviu regizorul chinez.Wang Xiaoying, vicepreşedinte şi director artistic al Teatrului Naţional din China.
Biletele la acest spectacol pot fi achiziţionate de la Casa de bilete a Teatrului Odeon, începând cu data de 15 aprilie.
Preţ: 55 lei (Categoria I) şi 45 lei (Categoria II).
Despre regizorul Wang Xiaoying
Despre Teatrul Național din China