BILETE

Compania de teatru independent RESPIROComp., în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB, prezintă pe 21 octombrie, de la ora 19:00, la Sala Mare – ARCUB, comedia dulce-amară „RESPIRO – Vacanţă pe acoperiş”.

Spectacolul regizat de Corina Dragomir este o adaptare a celei mai bune piese româneşti a anului 2018„Matilda şi Groparii” de Stela Giurgeanu. În data de 17 septembrie 2023, au fost anunțați câștigătorii celei de-a opta ediție a competiției Festivalului Internațional de Teatru Independent COMIC 7 B. Printre câștigători se numără Ada Navrot care a obținut premiul pentru Cea mai bună actriță pentru rolul Sonia, iar Corina Dragomir a căștigat premiul pentru Cea mai bună regie pentru spectacolul „RESPIRO – Vacanță pe acoperiș”.

Plasat într-un decor minimalist, compus din pânze albe, pe care se proiectează amintiri dintr-o viață anterioară, spectacolul este o comedie dulce-amară despre trei cumnate hotărâte să se confrunte cu provocările unui nou început, pe un acoperiș. Însă dincolo de ușile încuiate ale casei, trecutul pândește din umbră și amenință să invadeze prezentul celor trei protagoniste. Iar apariția unui cuplu de tineri avocați riscă să le expună secretele atât de bine păzite. Treptat, motivele așa-zisei lor vacanțe de pe acoperiș pune publicul față în față cu unul dintre subiectele tabu ale societății noastre: violența domestică asupra femeii.

Spectacolul este un rollercoaster de emoții și răsturnări neașteptate de situații, o poveste despre auto-cunoaștere, despre puterea de a merge mai departe și despre speranță, o distribuție în care alchimia dintre forță și sensibilitate creează pe scenă o energie captivantă și dinamică.

Comedia, în toată diversitatea sa, este o formă de expresie care ne permite să privim în adâncul umanității și să găsim luminițe de speranță și reziliență chiar și în cele mai întunecate momente. Cu gândul acesta, cu textul Stelei Giurgeanu și cu o echipă excelentă, am pornit în această călătorie artistică numită RESPIRO. Tema spectacolului, violența domestică împotriva femeii, este una dificilă, abordarea ei necesită curaj și încredere, iar această încredere am găsit-o în actorii care au fost alături de mine încă de la început, care au contribuit activ la procesul creativ și au adus propria lor înțelegere și experiență în acest proiect. Faptul că au crezut în mine și în această viziune regizorală mă motivează și mă inspiră în fiecare zi.” – regizoarea spectacolului,Corina Dragomir

Spectacolul „RESPIRO – Vacanţă pe acoperiş” provoacă, emoționează, încurajează la reflecție și oferă momente de respiro prin umorul care se ridică precum un balon de oxigen în mijlocul tensiunii.

„Am scris textul pornind, pe de o parte, de la prejudecățile asupra violenței contra femeii, precum «doar femeile fără educație pot fi victime ale violenței domestice», iar pe de altă parte, ca un soi de justificare a radicalismului feminismului. Personajele mele, o intelectuală (Olga), o femeie de afaceri (Sonia) și o casnică (Nora) sunt victime, pe de o parte a acestui tip de violență, pe de alta a prejudecăților. Le e frică să vorbească despre abuzuri, pentru că lumea nu le va crede sau le va privi cu reticență. Drept pentru care îndură ani de bătăi și abuzuri emoționale, trecând totul sub tăcere. […] Totuși, ceva se întâmplă: când prea mult e prea mult, cele trei femei reacționează. «Crima» lor e de a-și face dreptate singure, acolo unde nici societatea și nici autoritățile nu intervin. Se «radicalizează», pentru că sunt obligate s-o facă. Își recapătă independența, cu riscul de a fi judecate ca niște criminale. Totuși, cine este de vină pentru acțiunile lor: ele sau societatea surdă și mută la abuzul domestic?” – autoarea Stela Giurgeanu.

 „RESPIRO – Vacanţă pe acoperiş” a avut premiera în martie 2023 şi îi are în distribuţie pe actorii Ada Navrot, Ioana Abur, Laura Vasiliu, Cătălina Nichitin, Dorin Enache.

Biletele au fost puse în vânzare la prețuri variabile în funcție de categoria de loc și pot fi achiziționate online de pe arcub.ro, Entertix.ro, Myticket.ro, în magazinele partenere și la casa de bilete ARCUB (strada Lipscani 84-90).

Preţuri bilete:

Cat. I – 50 lei;

Cat. II – 35 lei.

RESPIRO – Vacanţă pe acoperiş | 21 OCTOMBRIE 2023, ora 19.00 | Sala Mare ARCUB

adaptare după Matilda și Groparii de Stela Giurgeanu

Cu:  Ada Navrot, Ioana Abur, Laura Vasiliu, Dorin Enache și Cătălina Nichitin

Regia: Corina Dragomir

Scenografie: Ileana Zirra

Costume: Bianca Popp

Video: Teona Galgoțiu și Teodora Roșu

Concept și realizare afiș: Ileana Zirra

Durata spectacolului: 1 oră și 50 minute (fără pauză)

Spectacol produs de RESPIROComp., o nouă companie de teatru care adună actori și regizori din diferite generații. Scopul acestor profesioniști este de a vorbi prin arta lor despre temele actuale ale societății.