În 95% din cazuri, atunci când ne uităm la un personaj feminin pe o scenă românească ceea ce vedem este un punct de vedere masculin. La noi, poveștile femeilor sunt spuse de către bărbați. Ce-ar fi să aflăm ce au de spus femeile despre ele însele?

 

Acesta este punctul de plecare pentru tema primei ediții a Platformei Internaționale de Teatru București – „Viitorul este feminin”. Evenimentul, produs de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului, în parteneriat cu British Council și Institutul Polonez, și cu sprijinul Ibsen Scholarship, va avea o frecvență anuală și își propune să acopere o lipsă de spectacole internaționale de teatru într-un oraș care se dorește o adevărată capitală europeană și din punct de vedere cultural.

 

La prima sa ediție, Platforma se desfășoară în perioada 13-16 noiembrie și aduce laolaltă, în noile spații de la Hanul Gabroveni și la Sala ARCUB (Str. Batiște nr. 14) spectacole de teatru din Marea Britanie, Polonia și SUA, filme, dezbateri pe teme feminine și o celebrare a talentului local printr-un casting național cu roluri din Ibsen, casting deschis actrițelor de toate vârstele din România. Castingul a început pe 15 septembrie și se va încheia pe 15 octombrie, și este parte integrantă a proiectului Hedda’s Sisters. Empowering Women Theatre Artists in Romania and Eastern Europe (Surorile Heddei. Susținerea femeilor artist în teatrul din România și Estul Europei), proiect de aducere în contemporaneitate a textelor lui Ibsen, din perspectivă feminină.

 

„Mediul public românesc e destul de impermeabil la punctele de vedere feminine. În multe cazuri nici măcar femeile – mai ales cele cărora li s-a dat o șansă să acceadă pe scara ierarhică, chiar dacă nu până în vârful ei – nu-și dau seama de acest adevăr. Nici măcar ele nu mai cred că merită mai mult și că au mai multe de spus decât li se permite în mod obișnuit să o facă”, observă Cristina Modreanu, inițiatorul și curatorul evenimentului. „Cred că merită să să investim toată încrederea și curiozitatea noastră de spectatori – și mă refer aici la spectatorii de ambele sexe pe care îi așteptăm la eveniment – în ceea ce au femeile de spus despre ele însele”.

 

Timp de 4 zile, în centrul vechi, punctele de vedere feminine vor fi la ele acasă în cadrul Platformei Internaționale de Teatru București #1.

 

Biletele au preț unic – 25 lei – și sunt disponibile la Casa de bilete ARCUB, din Str. Batiște nr.14.

Doritorii își pot achiziționa abonamentul care permite accesul la cele 4 spectacole (Major Tom, The Tin Ring, Dress with a Hole și Long Distance Affair) cu 75 lei.

 

Vezi Open Call Casting

PROGRAM

Vezi VIDEO PITB#1

Vezi Comunicatul de presă – Feminism sau feminitate?

Vezi Comunicatul de presă – Mâine începe PITB #1

Vezi Video Major TOM @ Hanul Gabroveni

Vezi Comunicatul de presă – Statutul femeii – sub lupă