Festivalul One World revine în 2022 cu peste 60 de filme de lungmetraj, mediumetraje și scurtmetraje internaționale, majoritatea în premieră națională. Și în acest an, proiecțiile vor avea loc în două etape: fizic între 13-23 mai, în București, la Cinema Elvire Popesco, ARCUB, Cinemateca Eforie și alte locații indoor și outdoor din capitală, și online, în toată țara, între 23-31 mai.

Tema principală aduce în prim-plan interacțiunea dintre om și mediu, fie el natural sau construit, și abordează holistic noțiunea de „ecologie”, atât din perspectiva individului, cât și a mediului în care trăim.

„Omul este natură. Orice se întâmplă cu natura se întâmplă de fapt și în noi, iar orice se întâmplă în noi se reflectă înapoi în natură. Pornind de la această viziune asupra omului ca fiind o parte integrantă în ecosistemul vast și complex al lumii, în ediția OWR#15 dorim să reflectăm asupra interacțiunii dintre corp, minte și lumea înconjurătoare, și să ne îndreptăm atât către o ecologie a mediului, cât și către una a minții și a trupului. Înțelegem felul în care poluarea și dezastrele ecologice se răsfrâng negativ asupra sănătății noastre fizice și psihice, dar suntem mai puțin conștienți de felul în care structurile noastre psihologice și fizice afectează și poluează mediul într-o buclă de feedback continuă. Dorința iresponsabilă de expansiune, fără respect pentru ce ne înconjoară, reflectă de fapt o profundă deconectare de propriile noastre nevoi, care în realitate nu sunt niciodată în conflict cu cele ale planetei”,punctează Monica Stan, director artistic al festivalului OWR#15.

Ediția din acest an a festivalului arată lumea într-o continuă schimbare – iar impactul acestor transformări ne afectează, într-un ritm alert, în toate aspectele vieții noastre. Suntem într-un work in progress continuu, care lasă loc atât pentru distrugere, cât și pentru moșteniri viitoare viabile. În căutarea stabilității, avem nevoie de ancore, să ne simțim înrădăcinați unui loc, unui teritoriu, unei comunități, unor valori, cu alte cuvinte să fim cu „picioarele pe pământ”. Astfel, vom acorda o atenție specială solului, care devine liant în a trăi armonios și a construi ecosisteme echilibrate în dinamica om, natură și resurse. 

Odată cu lipsa solului fertil ajungem la dezastre ecologice, emisii de dioxid de carbon cu efect de gaz de seră, fenomene de deșertificare, agricultură precară, lipsa hranei, zone lipsite de apă și copaci sau biodiversitate redusă. Repercusiunile sociale merg mână în mână, iar în căutarea resurselor, apar fenomene de migrație masivă, refugiați, șomaj, dar și conflicte armate. Lipsa unor mecanisme de suport, fie ele financiare, din partea unei comunități sau guvernamentale, duc la acțiuni umane extreme, la alienare și înstrăinare, având efecte asupra corpului și minții umane. Cu alte cuvinte, duc la dezechilibre interioare, interumane și în relație cu mediul înconjurător. 

În 2022, susținem campania globală Conscious Planet, care își propune să aducă în discuție dispariția solului fertil, de aceea ne vom apropia, printr-o serie de demersuri, de perspectiva regenerării solului și a relației omului cu pământul. 

Seria de vizualuri din acest an, realizată de Maria Drăghici, pornește de la spații umane revendicate de natură, într-un mod firesc și neinvaziv. Direcția principală este dată de invitația la o masă a tratativelor, fictivă care să deschidă spre dialog, într-un context tensionat, ce prevede calmul dinaintea furtunii.

Evenimentele OWR#15 au debutat cu primul warm-up, în 24 martie, la ARCUB, cu proiecția în avanpremieră a filmului „Imaculat”, regizat de Monica Stan și George Chiper-Lillemark și a fot continuat în 15 aprilie, la ARCUB, cu proiecția filmului „I’m so sorry” în cadrul celui de-al doilea eveniment de warm-up pentru festivalul One World Romania #15. Acest eveniment a fost găzduit de OWR#15 în parteneriat cu Docudays, festivalul internațional de film documentar dedicat drepturilor omului din Kiev, Ucraina, ce se desfășoară de regulă în luna martie. În acest an, festivalul a fost amânat pe o perioadă nedeterminată din cauza invaziei ruse. 

LOCAȚII PARTENERE

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Primăria Municipiului București, Institutul Francez din București, Arhiva Națională de Filme – Cinemateca Română, Cinema Muzeul Țăranului, Muzeul Național de Artă al României, Centrul Ceh, Expirat, The Legacy Bucharest, Control Club

Detalii și bilete pe www.festival-oneworld.ro

Foto: From the wild sea’’, r. Robin Petré (2021)