VEDERI ÎNCÂNTĂTOARE

Urbanism și arhitectură în turismul românesc de la Marea Neagră în anii ‘60–‘70

 

JOI, 23 APRILIE, ORA 19.00, Hanul Gabroveni — ARCUB

Strada Lipscani 84—90, sector 3, București

 

Invitați: arh. și criticul de arhitectură Françoise PAMFIL, istoricul de artă Mirela DUCULESCU, director al editurii Simetria și artistul Nicu ILFOVEANU

Volumul completează principalele teme de cercetare angajate de expoziția Vederi încântătoare. Urbanism și arhitectură în turismul românesc de la Marea Neagră în anii ’60–’70, găzduită de Sala Dalles a Muzeului Național de Artă Contemporană din București între 10 octombrie și 23 noiembrie 2014.

 

Invitând în paginile sale autori reputați din domeniul istoriei și teoriei arhitecturii, istoriei artei, filmului și antropologiei, volumul reexaminează experiența modernității postbelice pe litoralului românesc punctând: conjuncțiile sensibile dintre „angajamentul social” al amplului proiect de dezvoltare și politicile de (re)prezentare ale turismului local; dintre caracterul excepțional pe care l-a căpătat acest laborator arhitectural în epocă și motivația arhitectului de a participa la dezbaterile culturii arhitecturale postbelice.

 

Intervențiile autorilor pledează pentru rescrierea semnificațiilor conținute de terenul complex al proiectului litoralului în timpul socialismului și pentru mobilizarea de noi repere teoretice și culturale, renegociind multiplele dimensiuni ale arhitecturii de loisir. Publicația oferă o citire comparativă a litoralului românesc, incluzând o serie de trei texte dedicate litoralului bugar, turcesc și rusesc al Mării Negre.

 

Autori: T. Elvan Altan, Irina Băncescu, Elke Beyer, Adina Brădeanu, Anke Hagemann, Claude Karnoouh, Olga Kazakova, Juliana Maxim, Carmen Popescu, Magda Predescu, Adelina Ștefan, Irina Tulbure, Ana Maria Zahariade.

 

Vederi încântătoare „este un volum al nuanțelor interpretative convergente”. „Împletirea sub semnul vizibilității dintre aspirația politică și cea arhitecturală, printre cele mai productive și mai «armonioase» […] din istoria arhitecturală a perioadei, motivează cu prisosință interesul tuturor autorilor pentru contextul politic al proiectului litoralului românesc.”

 

Ana Maria Zahariade, istoric şi teoretician al arhitecturii

„[…] mitul și realitatea acestei arhitecturi privesc o fericire foarte precisă, cea a «omului modern». În ansamblul lui, ceea ce face volumul este să explice riguros, deci să demitizeze, mecanica acestei fericiri”.

 

Dana Vais, critic de arhitectură

Volumul bilingv (română / engleză) este editat de istoricul de artă Alina Șerban împreună cu arhitecții Kalliopi Dimou și Sorin Istudor și publicat de Asociația pepluspatru (București). Publicația include o selecție de fotografii din arhivele revistei Arhitectura și AGERPRES, precum și un reportaj fotografic realizat între 2013—2014 de artistul Nicu Ilfoveanu. Designul volumului este conceput de Radu Manelici. Producția: Atelier Fabrik.

 

Cu sprijinul: Ordinul Arhitecților din România din timbrul arhitecturii, Fundația ERSTE, Graham Foundation for Advanced Studies in the Fine Arts, Uniunea Arhitecților din România – Arhiva de imagine a revistei Arhitectura, AGERPRES.

 

EVENT FACEBOOK