Primăria Capitalei prin ARCUB organizează, în perioada 24 noiembrie – 8 decembrie expoziția RED ROOM ce prezintă o selecție de filme experimentale ale artistului Iulian Mereuță (1943–2015), realizate în perioada anilor 2000.

Deschiderea are loc joi, 24 noiembrie 2022, ora 18:00, la ARCUB (Sala Bolților), Strada Lipscani nr. 84 – 90, București. Expoziția poate fi vizitată de marţi până duminică, între orele 12.00-20.00, la ARCUB – Hanul Gabroveni – sala Bolților.

Expoziția face parte din proiectul menit să continue cercetarea în practica artistului Iulian Mereuță, „Everyone can be an artist (?)”, cuprinzând și două burse de cercetare în perioada august-noiembrie 2022. Proiect organizat de Asociația Artewiser în colaborare cu Galeria Sector 1, Centrul de Excelență în Studiul Imaginii și ARCUB.

Iulian Mereuță, artistul român care, sub presiunea regimului comunist, a părăsit țara și s-a stabilit în Franța în 1978, a realizat lucrări conceptuale, performance, instalații, picturi, desene, fotografii și filme experimentale. Artist cât și critic de artă, a publicat articole și recenzii în revistele de specialitate. Opera sa extrem de diversă, realizată de-a lungul a patru decade, rămâne, încă, prea puțin explorată. Practica sa experimentală a trecut prin diverse etape, având influențe abstracte, expresioniste și suprarealiste. Printre lucrările sale se numără acțiuni precum „Vacuum, Multimammia”, „Magdeburg Experimentum Revisited”; un eveniment artistic simultan Londra – București, împreună cu Paul Neagu, „Skandinavia Voodoo” și „Holly Aethi-Opia”, propuneri de desene, picturi și instalații; seria „Mâ”, picturi bazate pe un ritual Dogon și Umatul, un sistem de pictură; „Prison for One”, un ansamblu de 13 sculpturi, văzute ca machete de arhitectură pentru o închisoare individuală și proiectul multimedia frequentlynowhere.com, alături de artistul Decebal Scriba.

RED ROOM este o expoziție suport a demersului de cercetare a practicii video a artistului Iulian Mereuță. Proiect inițiat de Asociația Artewiser cu acordul fam. Mereuță, finanțat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național – AFCN și realizat cu cooperarea Muzeului Național de Artă Contemporană al României – MNAC.

Rezultatele cercetării celor două burse Iulian Mereuță, acordate Cosminei Gherghe și Rafaelei Teodora Bîrlădeanu, vor fi prezentate în cadrul unei prezentări publice, la CESI, Facultatea de Litere din București (demisol), str. Edgar Quinet 5-7, în laboratorul multimedia, vineri, 25 noiembrie, orele 18.00 – 19.00.

Cei care doresc să asiste la prezentare sunt rugați să ne scrie un email pe adresa artewiser@gmail.com întrucât sala are un număr limitat de locuri.

Parteneri media: Revista Arta, Propagarta, The Institute

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.