Indianul vrea în Bonx
INDIANUL VREA ÎN BRONX de Israel Horovitz
Regia: Iarina Demian; Scenografia: Iuliana Gherghescu
Light design: Bogdan Gheorghiu;
Ilustrația muzicală: Gelu Ionescu și Alexandra Petrescu
Cu: Paul Ipate, Anghel Damian, Liviu Topuzu.
Spectacol găzduit // Intrare liberă:
Duminică, 1, 15, 21 și 22 noiembrie, ora 20.00 (ARCUB Batiște – Str. Batiște nr. 14)
Duminică, 8 noiembrie, ora 20:00 (ARCUB Gabroveni – Str. Lipscani 84-90)
„Indianul vrea în Bronx” este un text contemporan care pare să se fi născut pe străzile din New York. De fapt, piesa îşi are rădăcinile în Anglia unde autorul (Israel Horovitz) a studiat la începutul anilor ’60 Academia Regală de Artă Dramatică. Legile muncii din Anglia acelor ani erau absurd de părtinitoare, erau împotriva străinilor.
În acea perioadă, Israel Horovitz lucra câte 45 de ore pe săptămână şi primea echivalentul a 35 de dolari, bani care îi ajungeau să plătească chiria. Mânca la cantină de câteva ori pe săptămână, “o mâncare uşor expirată”, iar această stare de spirit l-a ajutat să conceapă “Indianul vrea în Bronx”.
Prima reprezentaţie pe Broadway i-a avut în rolurile principale pe Al Pacino şi pe John Cazale, spectacolul primind, în anul 1968, premiul Obie, unul dintre cele mai importante distincţii în industria teatrului din New York.
Drama lui Israel Horovitz se desfăşoară într-un spaţiu relativ mic, într-o staţie de autobus/metrou, unde aşteaptă trei persoane.
“Două dintre ele nu au unde să se ducă, iar al treilea nu ştie cum să ajungă la destinaţie. În spatele fiecăruia dintre personaje este o poveste dură pe care ne-o putem imagina. Victime ale unui sistem care a pierdut controlul asupra lor, Murph (Anghel Damian) şi Joe (Paul Ipate), doi adolescenţi abia ieşiţi dintr-o casă de corecţie, declanşează în mod gratuit împotriva unui indian un întreg arsenal de acţiuni violente şi de tirade obscene. Nu întâmplător personajul asupra căruia acţionează Murph şi Joe este indian. Problema rasismului, care este atât de actuală şi în zilele noastre, devine una dintre componentele agresivităţii celor doi ”.