Programul artistic al evenimentului „Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană” include premiera din weekendul 23-24 iunie a proiectului „În echilibru/(Un)balanced”, finanţat în cadrul Programului Burselor de idei „Bucureşti RE:imaginat”. Proiectul va fi prezent la „Străzi deschise” pe parcursul a cinci weekenduri din perioada 23 iulie – 18 septembrie 2022.

Proiectul „În echilibru/(Un)balanced” creează un context de întâlnire şi dialog prin amplasarea unor piese de mobilier stradal în spaţiul public. De la bănci-balansoar, la şezlonguri sau scaune înalte, obiectele au funcţii distincte şi sunt gândite în aşa fel încât să ofere o nouă perspectivă asupra împrejurimilor şi să provoace momente de comunicare între diferiţi participanţi. Astfel, obiectele oferă ocazia unei reconectări cu spaţiul public din apropiere într-un mod accesibil.

„În Bucureşti, sunt puţine spaţii de relaxare în aer liber, locuri în care un public divers, de vârste diferite, se poate întâlni şi cunoaşte, unde poate împărtăşi bucuria unei experienţe comune, în afara parcurilor sau a teraselor. Seria de piese propuse răspunde nevoii de a petrece timp în spaţiul public pentru alte motive decât pentru transport, cumpărături, plimbare şi, de asemenea, fără nevoia de a consuma. Obiectele creează conexiuni temporare între cei prezenţi, indiferent de vârstă sau experienţă. Aceste conexiuni pot fi de foarte scurtă durată, iar rolul lor este, în primul rând, de a apropia participanţii de spaţiul public într-un mod accesibil, cu umor şi deschidere faţă de moduri diferite de relaţionare.” Daniela Pălimariu, autoarea conceptului „În echilibru/(Un)balanced”, una dintre ideile câştigătoare ale Burselor de idei „Bucureşti RE:imaginat”.

Bucureştenii vor experimenta pentru prima dată cu ideea proiectului „În echilibru/(Un)balance” în cadrul „Străzilor deschise” din weekendul 23-24 iulie, când mobilierul stradal va fi amplasat pe trotuarul adiacent Hotelului Radisson. Trecătorii sunt încurajați să se cunoască unii pe alții, să aibă o interacțiune calitativă sau să înteleagă mai bine orașul în care trăiesc prin utilizarea mobilierului urban.

Următoarele weekenduri în care „În echilibru/(Un)balanced” va fi prezent la „Străzi deschise” sunt 30-31 iulie, 13-14 august, 3-4 septembrie, 10-11 septembrie, 17-18 septembrie, în care mobilierul stradal va fi amplasat alternativ pe traseele pietonale din Calea Victoriei, respectiv Parcul Kiseleff.

Despre programul „Bucureşti RE:imaginat”

Aflat la prima ediție, Programul Bucureşti RE:imaginat – Burse de idei pentru proiecte culturale își propune dezvoltarea unui portofoliu de idei transformatoare pentru oraş şi comunitate. Deschis exclusiv persoanelor fizice sau grupurilor de persoane active în viața creativă a Bucureștiului, programul a urmărit coagularea unor idei de proiecte care să crească accesul la spațiile publice și atractivitatea acestora pentru cetățenii orașului, care să-i aducă laolaltă și să contribuie la consolidarea identității comunitare și de cartier.

Ideile selectate în urma apelului acoperă toate cartierele bucureştene şi propun o serie de performance-uri şi intervenţii artistice în spaţiul public, proiecte de regenerare urbană, proiecte comunitare cu latură educaţională, socială şi de integrare, evenimente interdisciplinare şi de arte vizuale şi performative.

O parte din ideile finaliste vor fi implementate până la finalul anului 2022 de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.

Mai multe informații despre programul proiectului București RE:imaginat  pot fi accesate pe www.arcub.ro, la secțiunea Finanțare.