Expoziţie de Saint Machine

Producător: Asociaţia TRA (Transformative Radical Arts)

I, HUMAN este o instalație interactivă asemănătoare unei rețele neuronale. Lucrarea analizează emoțiile utilizatorilor, transformând empatia acestora în lumină laser ce influențează procese biologice vitale ale unor microorganisme, simbol al fragilității ecosistemului planetei noastre care depinde de coeziunea umană. Instalația are 8 module interconectate care  detectează emoțiile privitorilor și transformă gradul lor de empatie în pulsuri de lumină laser ce hrănesc o populație de microorganisme în cadrul unui experiment de biofotonică desfășurat în timp real la CETAL – Centrul pentru Tehnologii Avansate cu Laseri pe platforma Măgurele. Într-o societate din ce în ce mai polarizată de opinii și discursuri politice, expoziția reamintește vizitatorilor că locuim pe aceeași planetă și trebuie să avem grijă de ea și unii de alții. I, HUMAN este o metaforă a evoluției speciei umane, a cărei supraviețuire poate depinde de capacitatea de a înțelege că “ceilalți” suntem tot noi.

„I, Human“ este un proiect transdisciplinar, la granița dintre instalaţie multimedia, performance și studiu al coeziunii umane mediate de tehnologie. Proiectul folosește un experiment de biofotonică și algoritmi deep learning pentru a investiga subiecte precum swarm intelligence și caracteristici emergente la diferite niveluri. Proiectul propune o rețea de sculpturi luminoase ce funcționează drept colectori de emoții umane, dar și drept agenți generatori ai acestora, vizitatorii fiind influențați emoțional de peisajul sonor diferit din fiecare modul. Gradul de coeziune emotională al utilizatorilor conectati la instalație controlează frecventa și intensitatea razelor laser ce hranesc o populatie de micro-organisme. Vizitatorii au rol atât de subiecți umani in cadrul exporimentului cat si de observatory in timp real ai experimemtului la care participa.

I, Human a fost creat de Saint Machine în colaborare cu cercetătorul Marian Zamfirescu și echipa CETAL – Centrul de Tehnologii Avansate cu Laseri din cadrul Institutului Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, compozitorul Mitoș Micleușanu, programatorii Alexandru-Florin Vartic, Sorin Olexiuc, Răzvan Levarda și inginerul electronist Radu Mititelu.

Parteneri și sponsori ai evenimentului dumneavoastră, după caz (titulaturi in scris, nu imagini):

Partener de cooperare: CETAL – Centrul de Tehnologii Avansate cu Laseri din cadrul INFLPR –Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiației