Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) în parteneriat cu Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti (ArCuB) şi Programul Naţiunilor Unite Pentru Dezvoltarea României (PNUD) implementează proiectul Restaurarea Hanului Gabroveni (monument istoric, clasat în Lista Monumentelor Istorice la categoria A).

 

Restaurarea Hanului Gabroveni are ca finalitate realizarea unui Centru Cultural European în contextul oportunităţii financiare a Mecanismului Financiar Spaţiul Economic European, gestionat la nivel naţional de Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale din cadrul Ministerului Finanţelor Publice.

 

Investiţia proiectului este de 5 milioane de euro, din care 2.550.000 euro reprezintă finanţare nerambursabilă, cofinanţarea naţională este de 450.000 de euro şi este susţinută de Ministerul Culturii şi Patrimoniului National (MCPN), iar Primaria Municipiului Bucuresti sustine financiar finalizarea lucrarilor si realizarea unei extinderi pe parcelele strazii Lipscani nr.88-90.

 

 

Obiectivul principal al acestui proiect este de a oferi un exemplu de buna practica şi excelenţă profesională pentru reabilitarea centrului istoric al Bucureştiului; de a restitui publicului accesul la un centru cultural cu funcţiuni mixte.

 

Centrul va cuprinde o sală de spectacole multifuncţională de maximum 200 de locuri, cu anexele respective, spaţiu de repetiţii pentru teatru, muzica, balet cu anexele respective, cazare şi spaţii tehnice.

 

 

Proiectul nostru raspunde nevoii de a asigura spaţii de calitate activităţilor culturale şi de a revitaliza, fie şi în parte, unele funcţii tradiţionale ale acestei zone istorice: micul comerţ, atelierele artizanale sau meşteşugăreşti, socializarea comunitară, petrecerea timpului liber.
Centrul va oferi posibilitatea artiştilor români să intre în legatură cu artişti din întreaga lume, va pune la dispoziţie un spaţiu pentru o gamă diversificată de proiecte şi experimente artistice. Şi nu în ultimul rând, în acest centru cultural se va atribui un spaţiu adecvat activităţilor ArCuB .

 

În cadrul Concursului pentru Restaurarea, extinderea şi remodelarea funcţională a Hanului Gabroveni, lansat de UMP SEE şi patronat de Ordinul Arhitecţilor din România a fost desemnat câştigător proiectul nr.58:

 

Autor principal: SC. METACONCEPT DESIGN SRL. cu arh. Adina Ioniţă

Coautori: arh. Flaviu Barbacaru, SC. ASCO CONSTRUCTII SRL., ing. Ştefan Lichwar

Expert monumente: arh. Mihai Opreanu

 

Vezi decernarea premiilor pentru proiecte