Gala Premiilor UNITER
Gala Premiilor UNITER este un amplu program de analiză anuală a fenomenului teatral din România şi punere în valoare / promovare a valorilor care îi marchează tendinţele. Cel mai reprezentativ program al UNITER, eveniment anual de acordare a premiilor creatorilor din domeniul teatrului şi a premiilor pentru cele mai valoroase creaţii teatrale, Gala Premiilor UNITER este cel mai important moment de evaluare şi valorizare într-un cadru festiv a creaţiei teatrale româneşti contemporane.
Gala Premiilor UNITER este singurul eveniment de gen din ţară, iniţiat în anul 1991, momentul descătuşării postdecembriste şi alinierii valorilor şi iniţiativelor teatrale la fenomenul internaţional. Modelul Galei Premiilor UNITER îl reprezintă marile evenimente similare din lume (Cezar, Molière, Oscar).
O analiză a componentelor spectacolului de teatru şi evaluarea acestora (scenografie, actor, actriţă, rol secundar / rol principal, regie, muzică de teatru), a tendinţelor iniţiate de tânăra generaţie (debutul), alăturate şcolii tradiţionale de teatru prin acordarea premiilor pentru întreaga activitate şi a premiului de excelenţă era impusă de însăşi comunitatea teatrală şi artiştii ei, dar şi necesară pentru publicul larg, ca model informativ şi educaţional în legătură cu valoarea spectacolului de teatru.
Dincolo de dinamica fenomenului teatral şi analiza de interior de către specialişti, Gala Premiilor UNITER s-a impus şi pentru mediul de afaceri din România, care îşi ghidonează, parţial, politicile de imagine şi în funcţie de acest eveniment, devenit reper de valoare pentru posibilele lor investiţii de imagine.
Iniţiată în anul 1991, Gala Premiilor UNITER reprezintă analiza fenomenului teatral din România, fiind un eveniment competitiv ce funcţionează pe principiul nominalizărilor şi premiilor acordate în cadrul unui spectacol de gală, transmis în direct de posturile naţionale de televiziune şi radio, precum şi pe Internet.
Decernarea premiilor se face după principiul nominalizărilor decise de un Juriu format din critici teatrali. În seara Galei, un alt Juriu, format din personalităţi ale vieţii teatrale, decide, prin vot secret, dintre aceste nominalizări, câştigătorul fiecărui Premiu, acordat în cadrul unui spectacol de gală.
Premiile decise în seara Galei de către Juriul final dintre cele trei nominalizări sunt:
Premiul pentru debut
Premiul pentru cea mai bună scenografie
Premiul pentru critică teatrală
Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar
Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal
Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar
Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal
Premiul pentru cea mai bună regie
Premiul pentru cel mai bun spectacol
Senatul UNITER, întrunit în şedinţă extraordinară, stabileşte premiile speciale, premiile pentru întreaga activitate şi premiul de excelenţă, singurele categorii de premii nominalizate şi cunoscute înaintea spectacolului de gală.
Premiile pentru întreaga activitate se acordă pentru: regie, scenografie, actor, actriţă, critică şi istorie teatrală.
Premiile speciale: pentru spectacolul de circ, pentru teatrul de copii, pentru teatrul de păpuşi şi marionete, pentru teatrul de revistă, pentru muzică de teatru.
Evenimentul are loc pe 25 mai 2015 la Sala Mare a Teatrului National „I.L.Caragiale” din Bucureşti.
Proiectul este produs de UNITER în parteneriat cu ARCUB- Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.