Joi, 11 iunie, de la orele 20:00, la Sala ARCUB, Fundaţia Art Production vă invită la o nouă reprezentație a spectacolului de teatru coregrafic semnat “Gigi Căciuleanu” – “FOLIA, SHAKESPEARE & Co”.

 

\”Ideea acestui spectacol s-a născut încă din vremea în care, poaspăt solist al Operei din București, dansam partitura Bufonului din «Lacul lebedelor». De atunci m-am îndrăgostit de acest spirit nebun al măscăriciului: savant și histrionic, comic și tragic, doct și în același timp impregnat de o permanentă auto-deriziune.\” Gigi Căciuleanu

 

Asistent corepetitor: Lelia Marcu-Vladu

Scenografia: Corina Grămoșteanu

Muzica: Paul Ilea

Light Designer: Alin Popa

Texte: William Shakespeare

 

Născându-ne, bocim că apărem

în acest mare teatru de nebuni.

(Regele Lear)

 

LA FOLIA este inițial un dans popular din Portugalia si Spania, apărut în Evul Mediu târziu. O temă de bază simplă \”codificată\” pentru prima dată, dacă nu mă înșel, de Corelli, dând naștere la o piesă bine-cunoscută și mondialmente recunoscută. Mulți alți compozitori cunoscuți au scris variațiile lor pe această temă întrecându-se în virtuozitate și inventivitate: Scarlatti, Vivaldi, Marin Marais…

 

În cazul acestui spectacol, muzica este total reinventată, variațiile pe tema LA FOLIA fiind compuse de către tânărul compozior si om-orchestră: Paul Ilea.

 

În lumea lui Shakespeare nebunia este o temă recurentă. Și nu numai în comedii. În măsura în care el crede că numai masca nebuniei este în măsură să-l protejeze, Hamlet însuși va juca rolul unui măscărici amar creându-și un personaj de bufon nebun si cinic, care are dreptul de a spune ceea ce nu o poate face altfel.

Nebunul se crede el însuși înțelept

și înțeleptul se recunoaște nebun.

(Cum vă place)

 

Pe de altă parte, din punct de vedere coregrafic, sunt pasionat de ideea alternanței dintre gândirea structurată și nebunia creatoare a artistului. \”Nebunia din spatele structurii, structura in spatele nebuniei\” (Gigi Căciuleanu: VÂNT, VOLUME, VECTORI). Sau cum o spune Hamlet atât de bine și într-un mod atât de poetic:

 

Sunt nebun doar când bate vântul de la Nord-Vest.

Pe vânt de sud, știu însă foarte să deosebesc un șoim de un bâtlan.

(Hamlet)

 

O altă frază a lui Shakespeare ar putea rezuma și chiar defini ideea spectacolului:

 

Nebun, îndrăgostit, poet – toți sînt

Făcuți din fantezie…

(Visul unei nopți de vară)

 

Dacă bufonii lui Shakespeare îsi deghizează înțelepciunea sub costumul nebuniei, săgețile otrăvite ale lui Cupidon îi pot face pe cei mai întelepți dintre noi nu numai să devină nebuni ci să și săvârșească cele mai nechibzuite nebunii :

 

Amorul este

VAI ! cât fără de sfârșit

Un VAI ! cât de desăvârșit bufon

Și-n viaţă și-n poveste Iar Cupidon

Un domn

Pe cât de înţelept

Pe-atât de măscărici Și ce e nebunia dacă nu e somn

Și ce e Visul dacă nu un scamator select

Dând buzna cu-ai săi pași Șireţi, crunţi, uriași

Scurgându-se de dor

Prin creierele noastre adormite de pitici

(Gigi Căciuleanu, Sonet Șchiop)

 

Decorul și costumele spectacolului sunt gândite și imaginate de către scenografa Corina Grămoșteanu, in sensul atât al unei reinventări moderne a spațiului scenic cât și al păstrării unor clare referințe la universul elizabetan al teatrului lui William Shakespeare.

 

Trupa de interpreți este alcătuită din DansActorii “Gigi Căciuleanu Romania Dance Company” care vor juca teatru în limbajul mișcării și al dansului: Rasmina Călbăjos, Relu Dobrin, Lari Cosmin Giorgescu, Ştefan Lupu, Ioana Macarie, Ioana Marchidan, Adrian Nour, Cristian Osolos, Arcadie Rusu, Diana Spiridon, Ana Vișan.

 

Biletele se găsesc la Sala ARCUB, în rețeaua Eventim (magazinele Orange, Vodafone, Germanos, Domo, librăriile Cărtureşti, Humanitas) şi online pe http://www.eventim.ro/ro/bilete/folia-shakespeare-co-bucuresti-arcub-397939/event.html.

 

EVENT FACEBOOK