Festivalul Internațional de Film pentru Copii și Tineret WonderFest începe pe 7 mai
Luni, 7 mai, ora 19.00, începe Festivalul Internațional al Filmului pentru Copii și Tineret WonderFest la Sala Gloria a Teatrului Metropolis din București. Festivalul Internațional de film pentru Copii și Tineret este organizat de Primăria Municipiului Bucureşti prin ARCUB și inițiat de Asociația Inițiativa Ecologistă Europeană, intrarea fiind liberă la toate manifestările culturale și artistice din cadrul WonderFest.
În secțiunea de competiție a festivalului, la matinal, vor fi prezentate în premieră în România cele mai valoroase filme de lung metraj pentru copii și tineret, produse în ultimii trei ani în Rusia, Mexic, Columbia, Polonia, Germania, Bulgaria, Italia, Elveţia, Ungaria etc. Înaintea secțiunii de film, zilnic de la ora 11.00, vor avea loc workshopuri și conferințe interactive special dedicate copiilor și tinerilor.
În secțiunea de seară, începând cu ora 19.00, spectatorii sunt invitați la filme istorice, având ca tematică Marea Unire și Primul Război Mondial.
Filmele din competiție vor fi evaluate și distinse cu premii de către un juriu internațional format din 5 membri, personalități din domeniul cinematografiei și criticii de film: Giuseppe Piccillo – actor, Belgia; Jurga Jursyte Gluskiniene – regizor, producăîtor și profesor universitar, Lituania; Thomas Heinemann – scenarist, regizor, producător, Germania; Jor van Kline – regizor, producător, SUA; Călin Stănculescu – critic de film, România. Invitați: producătorul Mikhail Plisko (Rusia) și regizoarea și scenarista Sandra Vannucchi (Italia).
La decizia de atribuire a premiilor vor contribui și membrii Juriului copiilor, în care spectatorii elevi vor avea reprezentanți de la mai multe școli din Capitală.
Festivalul va debuta cu un spectacol susținut de corul de copii ”Sunetul muzicii”, fiecare dintre zilele următoare (marți, miercuri, joi, vineri și sâmbătă) începe la ora 11.00 cu ateliere (durata 45 – 50 minute) și filmele artistice din competiție, iar seara, de la ora 19.00, vor fi difuzate filmele istorice. În ultima zi de festival, duminică, 13 mai, are loc gala de premiere WonderFest (ora 19.00).
Filmele prezentate în cadrul WonderFest, la Sala Gloria a Teatrului Metropolis (str. Bucovina, nr.7, sector 3):
Filme în competiție:
- At Eye Level (Auf Augenhöhe) / La nivelul ochilor (Germania – 2016 – 95 min)
Michael, un orfan de 11 ani, locuiește la o casă de copii și trebuie să se lupte în fiecare zi să câștige respectul celorlalți copii. Într-o zi află cine e tatăl lui. Se întâmplă ca tatăl lui, pe nume Tom să fie un pitic, unul chiar mai scund decat Michael, dar acesta vrea să accepte provocarea paternității, chiar dacă nu a știut nimic despre Michael până acum. Handicapul lui Tom e un dezastru pentru Michael pentru că e opusul masculinității și puterii pe care și-o imaginase la tatăl sau. În momentul în care află ceilalți copii, viața lui Michael devine un calvar iar el fuge de la casa de copii. Cum nu are unde să meargă, se mută la Tom. Pe măsură ce trece timpul, aceștia descoperă că au mai multe în comun decât majoritatea fiilor și taților și că formează o legătură atipică, asta până când relația lor este supusă subit la cel mai greu test…
- Hero Steps (Pasos de Heroe) / Pași de erou (Columbia – 2016 – 90 min)
Eduardo are 10 ani si este victimă a conflictului armat din Columbia. A pierdut un picior în mijlocul războiului columbian, însă acest fapt nu a fost un impediment pentru a atinge un țel propus. În gospodăria-cămin în care trăiește, directorul Lucio (de 60 ani), este un bărbat conservator, retrograd și are un comportament militar, care va face viața imposibilă pentru Eduardo. Băiatul, la rândul său, va plăti cu aceeași monedă. Împreună cu Carlos, profesorul său de muzică – Eduardo, Valentina și prietenii săi – vor depăși câteva obstacole pentru a-și îndeplini misiunea, și anume, să participe la turneul de fotbal al copiilor, fără a fi descoperit.
- Girl In Flight (La Fuga) / O Fată pe Fugă (Italia – Elveția – 2017 – 80 min)
Este povestea unei fete toscane de 11 ani, Silvia, a cărei viață de familie este dominată de depresia mamei ei. În speranța unui respiro, Silvia insistă pentru o excursie cu familia la Roma. Dar când tatăl ei o refuză, pleacă singură din casa lor de lângă Florența, pentru a-și îndeplini visul. Fără teamă și pregătită pentru orice întâmplare, Silvia întâlnește în tren o fată de origine romă, de 13 ani, Emina, care o duce în tabăra lor de lângă Roma. Astfel se naște o prietenie complicată, dar sinceră, care va ajuta ambele fete. Filmările sunt realizate într-o tabără reală de romi, cu rezidenți non-actori. Filmul este o călătorie emoționantă și tandră, fiind bazat pe evenimente reale din viața regizoarei Sandra Vannucchi. Film nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film, sectiunea film pentru tineret – pentru anul 2018.
- Celestial Camel (Nebesnyj Verbljud ) / Cămila Divină (Rusia – 2015 – 88 min)
Populatia calmucă crede că un nor în formă de cămilă aduce noroc. Altynka, un mânz alb de cămilă, s-a născut sub semnul unui astfel de nor. În timpul unor filmări, moare accidental un mânz alb de cămilă. O cămilă – dublură este necesară urgent. Managerul filmului ajunge la o fermă îndepărtată din stepă, proprietatea unui păstor sărac – Dorzhi. Altynka este vândută. Cămila-mamă fuge în stepă, în căutarea puiului. Bayir, în vârstă de 12 ani, pleacă și el spre stepă, pe motocicleta tatălui său, în căutarea cămilei-mamă.
- Treasures (Tesoros) / Comori (Mexic – 2017 – 90 min)
Cu ajutorul imaginilor însorite și pline de viață, vedem o poveste a copiilor care se răsfață, cu încredere în dorința lor de viață și curiozitate. Înarmați cu inteligență, cu o tabletă și cu câteva hărți, acești copii au libertatea de a merge pe propriile căi și de a găsi împreună ceva mult mai valoros decât o comoară îngropată. Filmul ne duce într-un loc plin de optimism, frumusețe și minuni.
- Paw ( Mancs) – Lăbuș– Povestea unui câine erou (Ungaria – 2015 – 88 min)
Filmul este o poveste despre un duo talentat: un câine- salvator și antrenorul său, care împreună depășesc atât obstacole interne, cât și externe, pentru a obține faima internațională, succesul și împlinirea. Zoli, un inginer care repară tramvaie, descoperă rolul curativ pe care-l joacă munca de salvare voluntară în dorința de a-i ajuta pe alții. Lăbuș – un ciobănesc german – este dotat pentru activitatea de căutare și salvare, iar îndrumarea talentată a antrenamentului oferit de Zoli, îi conduce pe amândoi la destinul și realizările care îi vor defini pe ambii: o echipă de salvare.
- Behind The Blue Door (Za Niebieskimi Drzwiami) / În spatele ușii albastre (Polonia – 2016 – 90 min)
Lukasz – în vârstă de 11 ani – și mama lui pleacă în vacanță. Călătoria plină de bucurie este brusc umbrită de un accident, după care băiatul trebuie dus la spital. Băiatul descoperă că ușa albastră din camera lui este o poartă către o altă realitate. Acolo întâlnește o creatură periculoasă, cu care va trebui să se confrunte.
Bazat pe romanul omonim, de mare succes, scris de Marcin Szczygielski.
- Lilly The Little Fish (Lili ribkata )/ Peștișorul Lilly (Bulgaria – 2017 – 105 min)
Un film-basm despre un copil extraordinar, al cărui gen se schimbă de fiecare dată când cineva îl/o privește în ochi. În efortul lor de a ajuta, părinții copilului îl/o duc într-un mic sat. Acolo copilul întâlnește un personaj-pereche – Lilly, nepoata unui crap japonez vorbitor și fiica unor romi nomazi, care se ocupă cu vrăji. Un basm despre părinții responsabili și copiii lor sensibili. O poveste cu personaje fantastice și despre dragoste, în toate formele ei.
Filme istorice:
– Pădurea spânzuraților (1965) – regia Liviu Ciulei
– Baladă pentru Măriuca (1969) – regia Constantin Neagu și Titel Constantinescu
– Prin cenușa imperiului (1976) – regia Andrei Blaier
– Momentul adevărului (Dreptatea) – 1989 – regia Andrei Blaier
– Ecaterina Teodoroiu (1978) – regia Dinu Cocea