EXPOZIȚIE RĂZBOI ȘI PACE ÎN BALCANI
Vernisajul expoziției Război și Pace în Balcani
17.04.2015, ora 18:00, Hanul Gabroveni, Sala Coloanelor, Str. Lipscani nr. 84 – 90
Invitat special: Conf. univ. dr. Roxana Trestioreanu – Director Departament Foto Video, Universitatea Nationala de Arte – Bucuresti – UNArte
Expoziția poate fi vizitată în perioada 17 aprilie – 15 mai, între orele 12.00-20.00
Ariel Varges, Griechische Jungen helfen beim Transport der Gewehre und Munition der gerade gelandeten französischen Soldaten, Thessaloniki, Februar 1916 / Copii greci ajută la transportul armelor și muniției soldaților francezi care tocmai au debarcat la Salonic. Februarie 1916
Expoziția prezintă lucrările a cinci fotografi care au surprins momente diferite ale Primului Război Mondial, precum și imagini din viața cotidiană din Balcani, în perioada 1914 – 1918. De la aceștia ne-a rămas o serie de fotografii care prezintă imaginea unui teatru de război aproape necunoscut până acum. Americanul Lewis Hine a fotografiat copii care au căzut victimă în acest război. Un alt american, Ariel Varges, a surprins diferite momente de viață în Salonic, după debarcarea trupelor Antantei. Rusul Sampson Tchernoff a surprins în imagini retragerea armatei sârbe prin munții Albaniei. Doi fotografi anonimi, membri ai trupelor germane respectiv franceze, au fotografiat viața de zi cu zi în vreme de război, în Balcani, precum și crimele de război îndreptate împotriva populației civile.
Pornind de la douăsprezece filme de scurt metraj, istorici renumiți din opt țări diferite ne ajută să înțelegem efectele Primului Război Mondial asupra Europei de Sud-Est. ”Din punct de vedere strategic, cheia pentru Primul Război Mondial se găsește în Balcani”, afirmă Mischa Glenny. ”În Balcani a fost vărsat mult sânge. Despre aceste lucruri există foarte puține însemnări.” În Germania și Franța și-a pierdut viața aproximativ patru la sută din populație. În Balcani aceste cifre se situează mult mai sus – înspăimântător de sus.
Oameni nevinovați care trăiau în satele din zonă au fost executați ca formă de măsură represivă împotriva acțiunilor partizanilor; orașe întregi au fost depopulate, iar populația acestora a fost dusă la muncă silită; sute și mii de oameni au fost dezrădăcinați violent sau omorâți. Milioane de oameni au murit ca urmare a alimentației deficitare și a bolilor, și-au pierdut patria sau au devenit orfani. Pe lângă scurtmetraje, „Război și Pace în Balcani” cuprinde o expoziție de fotografie, un catalog și un program educațional pentru elevi.
Un eveniment organizat de Goethe-Institut în parteneriat cu ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București
Accesul la evenimentele din cadrul proiectului București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului este gratuit.