Doi: ANA BĂNICĂ
Curator Ioana Ciocan
Arhitect Attila Kim

Ana Bănică analizează și evaluează dragostea prin etapele ei firești – descoperirea, erotismul începutului, îndepărtarea și regăsirea – transpunându-le în personaje-simbol insiprate de primitivii italieni. După performance-urile feministe cu grupul Aproximativ 28 de la începutul anilor 2000, pictură pe mușama sau desene cu ruj, Bănică, prezență puternică dar discretă în scena artei contemporane din ultimul deceniu, și-a continuat traseul creativ cu păretare erotice cusute. Un demers feminist de tip faible, în care feminitatea nu este declarativă, extrinsecă, mai degrabă devoalează un feminism asumat ca feminitate, un act complex ca și proces conceptual.

„Din dragoste. Fapte morale” propune descoperirea a trei viziuni contemporane feminine asupra unui subiect universal – de multe ori este asociat exclusiv arealului feminin – dragostea, adăugând, prin abordarea curatorială, și o dimensiune etică, sub forma unui corespondent masculin neprezent prin selecția artistelor, însă existent prin natura tematicilor abordate pentru fiecare expoziţie în parte.

Proiectul „Din dragoste. Fapte morale” este format din trei expoziții personale care se desfășoară în paralel, în trei spaţii convenționale și neconvenționale din Bucureşti:

Trei: Lea Rasovszky
13 octombrie – 15 noiembrie / Ciclop

Doi: Ana Bănică
15 octombrie – 15 noiembrie / Muzeul Naţional de Artă Contemporană

Unu: Alina Marinescu
20 octombrie – 15 noiembrie / Victoria Art Center

Proiectul „Din dragoste. Fapte morale” este finanţat de de Centrul Cultural al Municipiului București – ARCUB, prin programul „Ești București”.

Coordonator MNAC: Adriana Oprea

Organizator: Fundația Obos. Parteneri: Muzeul Naţional de Artă Contemporană – MNAC, Ciclop, Victoria Art Center, Crama Oprișor.
Parteneri media: Radio România Cultural, The Institute, The Re:Art, Sensotv.ro, Sub 25, TV City, We Art.