CURS INTENSIV DE MUZICĂ ȘI MIȘCARE DALCROZE pentru cadrele didactice

ARCUB – Hanul Gabroveni, Sala Studio

16 – 22 iunie 2023 // 17:00 – 20:30

BILETE

Bilete disponibile pe arcub.ro, entertix.ro, myticket.ro, la Casa de Bilete ARCUB (str. Lipscani nr. 84-90), în Librăriile Cărturești și Carrefour.  

Pedagogiile muzicale de tip activ și-au făcut apariția la începutul secolului 20 punând accentul pe legătura esențială dintre mișcarea corporală și muzicalitate într-o abordare interactivă și pluridisciplinară. Această abordare permite dezvoltarea inteligențelor multiple și exersarea facultăților afective, motrice, imaginative, spațiale și intelectuale, în relație cu muzica.Pe parcursul seminarului, cadrele didactice vor descoperi diferite fațete ale pedagogiei muzicale active Dalcroze pe care le pot corela cu noțiunile programei pentru muzică și mișcare din România.
Pedagogia Dalcroze pentru elevi cu vârsta între 3 și 14 ani introduce muzica împreună cu mișcarea: valorizarea cântecelor prin mișcare, exerciții de concentrare, coordonare, expresie, și dezvoltare corporală prin muzică.Programul conține:
· Revizitarea unor noțiuni de bază în educația muzicală – tempo, ritm, melodie, frază, măsură, expresie – prin prisma pedagogiei Dalcroze
· Exerciții de muzică și mișcare = Ritmica
· Solfegiu elementar
· Strategii pedagogice Dalcroze
· Aplicații
Condiții logistice: Participanții vor purta îmbrăcăminte ușoară și comfortabilă, pantofi de dans sau desculți.Orar: 16 iunie-22 iunie17:00-17:15 Mișcare/Încălzire
17:15-18:15 Exerciții de ritmică
18:15-18:30 pauză
18:30-19:30:00 Solfegiu
19:30-20:30 Metodologie/Discuții/Tema de casă

CURS INTENSIV DE MUZICĂ ȘI MIȘCARE DALCROZE pentru studenții Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”

ARCUB – Hanul Gabroveni, Sala Studio

16 – 22 iunie 2023 // 10:00 – 13:30

Participarea este gratuită în baza unei înscrieri pe adresa de email info@culturaprinmuzica.ro

Metoda Dalcroze pune accentul pe legătura esențială dintre mișcarea corporală și muzicalitate, într-o abordare interactivă. Experimentările pluridisciplinare pe care Emile Jaques-Dalcroze le implementează la Conservatorul din Geneva, la începutul secolului XX, devin esențiale tuturor artelor scenice. Stanislavski, Rudolph Laban, Jacques Copeau au fost infulențați de principiile metodei Dalcroze în care “ corpul este instrumentul primar”, iar ritmul și expresivitatea sunt elementele esențiale ale artelor scenice.
Făcând apel la simțul kinestezic, pe parcursul seminarului studenții vor descoperi noi modalități de a-și exersa facultățile afective, imaginative, spațiale și intelectuale în relație cu muzica.Programul conține:
• Elemente muzicale – tempo, ritm, melodie, frază, măsură, expresie
• Tehnici corporale inspirate din teoriile lui Rudolph Laban
• Analiza muzicală în mișcare a unei piese muzicale (Plastique Animée).Schema de organizare și de desfășurare a unui seminar
Durata : 3.5 ore
Orar: 16 – 22 Iunie
10:00-11:15 Exerciții de Ritmică
11:15-12:15 Exerciții de solfegiu și dezvoltare a auzului muzical
12:15-12:30 Pauză
12:30-13:30 Plastique Animée, analiza în mișcare a unei piese muzicale/Tema de casă

𝐏𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐨𝐫 𝐅𝐨𝐫𝐦𝐚𝐭𝐨𝐫
𝐏𝐑𝐎𝐅. 𝐀𝐃𝐑𝐈𝐀𝐍𝐀 𝐀𝐔𝐒𝐂𝐇, 𝐌.𝐌.𝐃., 𝐌.𝐌.𝐕.𝐏., 𝐃𝐚𝐥𝐜𝐫𝐨𝐳𝐞 𝐂𝐞𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐭𝐞, 𝐃𝐚𝐥𝐜𝐫𝐨𝐳𝐞 𝐋𝐢𝐜𝐞𝐧𝐬𝐞

Nu predați doar muzică, ci predați frumosul!

Pasionată de artele care includ mișcarea, de muzică și de artele vizuale, Prof.Adriana Ausch a găsit în educația Dalcroze spațiul în care își exprimă abordarea renascentistă a tuturor artelor. A obținut un master în pedagogia Dalcroze (M.M.Dalcroze), Certificatul și Licența Dalcroze precum și un master în interpretare vocală (M.M.Vocal Performance) la Longy School of Music of Bard College in Cambridge, Massachusetts, Statele Unite ale Americii.Prof. Ausch este membră a Professional Developement Committee of Dalcroze Society of America (https://dalcrozeusa.org) și președintă a New England Dalcroze Chapter și Dalcroze Chair – Winchester Community Music School, Winchester.(https://winchestermusic.org).
In ultimii 20 de ani, Profesor Adriana Ausch a predat ritmica Dalcroze pentru elevi și studenți de toate vârstele, de la 3 la 75 de ani, la Tufts University (Boston), Winchester Music School (Winchester), Southern Maine Community College (Maine), Longy School of Music (Cambridge).
Începând din 2001, Prof. Adriana Ausch predă Solfegiu, Ritmică (Eurhythmics), Improvizație, Plastique Animée și Pedagogie Dalcroze în cadrul Programului Profesional Dalcroze. În cadrul acestui program, a dezvoltat noi cursuri inspirate de Dalcroze pentru studenții de la Longy School atât la nivel de licență, cât și la nivel de masterat.
Printre cursurile create de Adriana Ausch se numără Eurhythmics Lab, Improvizație pentru cântăreți, Muzică și arhitectură, Introducere în Dalcroze și Cabaret Collage.Născută în România, Prof. Adriana Ausch a studiat pianul clasic la Școala de Muzică din Târgu- Mureș și a obținut un masterat în arhitectură și urbanism la Institutul Ion Mincu din București. În paralel cu cariera sa de arhitect și scenograf, a devenit cântăreață și compozitoare abordând mai multe stiluri muzicale. A apărut la emisiuni de televiziune și radio, a întreprins turnee în România și a lansat un CD în Germania, unde a locuit înainte de a se muta la Boston.În România, Adriana Ausch a obținut premii în calitate de cantautoare și a făcut parte din mișcarea românească folk.După ce a practicat arhitectura în România și Germania, în prezent stabilită la Boston, Adriana Ausch și-a dedicat cariera muzicii și disciplinelor Dalcroziene.


𝐔𝐧 𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭 𝐨𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐳𝐚𝐭 𝐝𝐞 𝐏𝐫𝐢𝐦𝐚̆𝐫𝐢𝐚 𝐂𝐚𝐩𝐢𝐭𝐚𝐥𝐞𝐢, 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐀𝐑𝐂𝐔𝐁 – 𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐥 𝐂𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥 𝐚𝐥 𝐌𝐮𝐧𝐢𝐜𝐢𝐩𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢