Bucharest International Film Festival (BIFF 2018) este  organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin ARCUB și va avea loc în perioada 11 – 16 iunie 2018, în mai multe locații reprezentative: Sala Arcelor din cadrul ARCUB, Cinema PRO, Institutul Cultural Român, Sala Elvire Popesco – Institutul Francez, Cinemateca Union.

Anul acesta celebrăm ”100 de ani” de la Marea Unire prin secțiunea aniversară #BucurestiulIubesteFarmeculFilmului dedicată Centenarului. Aceasta constă într-o  expoziție de 20 de afișe, realizată cu sprijinul Arhivei Naționale de Filme, proiecții de filme și dezbateri la care vor participa Ruxandra Săraru,   Stelian Tănase, Cristian Tudor Popescu, Bogdan Ficeac, Laurenţiu Damian și Conf. Dr. Beatrice Comănescu.

Programul zilei de marți, 12 iunie, începe la ora 16:30, la Institutului Francez, cu prezentarea cărții lui Filip-Lucian Iorga. Evenimentul va fi urmat de o dezbatere cu titlul ”Între libertatea acțiunii și propagandă” ce îi va avea ca protagoniști pe Stelian Tănase și Cristian Tudor Popescu, în continuarea programului având loc proiec

ția unui montaj realizat în seria „Dinastia”.   Miercuri, 13 iunie,  începând cu ora 17:00, Bogdan Ficeac alături de Laurenţiu Damian vor prezenta la Institutul Cultural Român  filmul documentar „Războiul Regelui”  și vor discuta despre evoluția și tendințele cinematografice. Ziua de joi, 14 iunie, le aduce la Institutul Cultural Român  pe Ruxandra Săraru și Conf. Dr. Beatrice Comănescu care vor susține de la ora 17:00  dezbaterea  ”Televiziune – manipulare și tabloidizare”.

În cadrul secțiunii „Focus on Israel” vor fi proiectate în prezența invitatului special al BIFF2018, regizorul isrealian Eran Riklis, filmele The Human Resources Manager  și Dancing Arabs.

The Human Resources Manager

Producție Israel 2010 / durată 103 minute

Regizor : Eran Riklis

Producția „The Human Resources Manager” este o comedie tragică şi urmăreşte povestea managerului de resurse umane al celei mai mari brutării industriale din Israel, care dorește să salveze reputația afacerii sale și să împiedice publicarea unui articol defăimător.

 

Dancing Arabs

Producție Israel 2014, durată 104 minute

Regizor : Eran Riklis

„Dancing Arabs” urmăreşte povestea lui Eyad, un adolescent palestinian-israelian care se transferă la liceu în Ierusalim. Aici el se luptă cu probleme de limbă, cultură și identitate până când se îndrăgostește de Naomi și lucrurile iau o turnură neașteptată.

Tot în cadrul secțiunii  ”Focus on Israel” vor fi proiectate filmele: Death of a Poetess, The Cakemaker, To be part of that red și Longing.

 

Death of a Poetess

Producție Israel 2017 / durată 77 minute

Regia: Dana Goldberg, Efrat Mishori.

O operă delicată, poetică, formată din două axe paralele: Lenny Sadeh, o savantă din Tel Aviv care trece prin ultima zi a vieții sale și Yasmin Nasser, o asistentă care trăiește în Jaffa. Lumile acestor două femei se întâlnesc într-un  moment critic și se leagă împreună inseparabil.

 

 

The Cakemaker

Producție Israel 2017 / Durată 105 minute

Regia: Ofir Raul Graizer

În timpul călătoriilor de afaceri la Berlin, Oren începe o relație extraconjugală cu Thomas, un patiser tânăr. Când Oren moare într-un accident de mașină în Israel, Thomas zboară la Ierusalim în căutarea răspunsurilor. Ascunzându-se sub o falsă identitate, acesta reușește să se infiltreze în viața lui Anat, văduva lui Oren, patroana unei mici cafenele din centrul Ierusalimului. Thomas începe să lucreze pentru ea, creând torturi și prajituri nemțești, reușind astfel să îi salveze afacerea. Thomas se trezește implicat în viața lui Anat într-o manieră pe care nu o anticipase, fiind necesar să mintă pentru a-și proteja secretul.

 

To be part of that red

Producție Israel 2017 / durată 56 minute

Regia: Ella Zaharano Grinhouse

Acest documentar cutremurător și pasionant redă ultimii trei ani de viața emblematicei actrițe a regimului comunist, Rozina Cambos. Filmul descrie povestea unei femei puternice care emigrează în Israel unde devine una dintre cele mai apreciate actrițe. În timp ce se luptă cu nemiloasa boală care o ține departe de marea ei pasiune, scena, nu cedează în fața provocărilor reușind să își îndeplinească visele și să atingă noi culmi.

 

Longing

Producție Israel 2017 / durată 103 minute

Regia: Savi Gabizon

Ariel, un bărbat care în ciuda vârstei înaintate este incapabil să se maturizeze, primește un telefon de la iubita din liceu prin care este anunțat că în urmă cu douăzeci de ani când s-au despărțit, era însărcinată și a adus pe lume un băiețel adorabil. Această dezvăluire va avea să îi schimbe pentru totdeauna viața. Filmul reprezintă o incursiune în vederea descoperirii aspectelor ascunse asupra paternității, depășind granițele altruismului și pe cele ale responsabilității.

 

Organizatori: Primăria Capitalei prin ARCUB, Fundația Charta.

Sponsori: ROMSLOT, Piraeus Bank, Chainsaw, Hotel Marshal Garden, Clubul Diplomatic.

REBER, Via Viticola, InterComFilm, Universal Solution, Impression, ȚIRIAC AUTO, MICRI, MUSETTE

Parteneri: Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Centrul Național al Cinematografiei, Ambasada Franței, Uniunea Cineaștilor, CEC Bank

Parteneri media: Radio România, Mediafax, Agerpress, HotNews.ro, CineFan.ro, DCNews, Cinemagia, AXN, Radio Guerrilla, LiterNeT.ro, Getica OOH, RadioFxNet, 6TV, Zenith Media, Diplomat Club, Cine Ghid, Blitz TV, România Pozitivă, Radiotopic

Parteneri servicii: Amore Trattoria, The Trafalgar, Trattoria Verdi

Parteneri susținători: Universitatea Hyperion

Mașina festivalului: HYUNDAI