VEZI TRAILER

BILETE ONLINE

Piesa Barajul aparține autorului irlandez Conor McPherson, considerat ca fiind unul dintre cei mai importanți dramaturgi contemporani europeni. Apărută în 1997, ea a fost montată în același an de Royal Court în Londra, iar doi ani mai târziu a avut premiera pe Broadway.

A câștigat Premiul Laurence Olivier pentru cea mai bună piesă a anului în 1998 și i-a adus lui McPherson, în același an, Premiul Criticii pentru cel mai promițător dramaturg.

Barajul a fost votată printre cele mai importante piese ale secolului 20 într-un sondaj realizat de Royal National Theatre din Londra și face parte dintre cele mai bune 101 de piese ale tuturor timpurilor după părerea lui Michael Billington, criticul de teatru al ziarului The Guardian.

Acțiunea de desfășoară într-un spațiu neconvențional, conceput special ca un bar întunecat, straniu și enigmatic.Trecând de la plictis, la curiozitate, la sentimente de solidaritate, împăcare și prietenie, personajele jucate de actorii, Marian Râlea (Jack), Alexandru Voicu (Brendan), Gabi  Costin (Jim), Romeo Pop (Finbar) și Simona Pop (Valerie), expun adevăruri de viaţă punctate cu momente de un comic nebun combinate cu o stare permanentă de suspans.

Într-o mică localitate din apropierea unui baraj, în Irlanda, cinci oameni se întâlnesc într-un bar, în jurul unor povești. Și la fel cum apele râului se adună în lacul de acumulare, povestile lor spuse la ceas de seară topesc vorbele celor cinci personaje cu istorii de viață extrem de diferite, într-o atmosferă bizară. În încercarea de a se apropia, ei vorbesc despre relații: legături strânse, legături pierdute, amprente definitive pe care le lasă ceilalți în viețile noastre. Spun lucruri grave, fantomatice, pe care nu le pot vorbi cu cei apropiați. Vorbesc unor străini pentru a se simți mai puțin singuri.

Montarea spectacolului la București aparține regizoarei Andreea Vulpe, care a semnat regia pentru ”Regele şi cadavrul” (de Vlad Zografi), ”Părinţii teribili” (de Jean Cocteau) şi ”Filoctet” (de Sofocle) la Teatrul Naţional din Bucureşti, ”Cabaret” (de Joe Masteroff) la Teatrul Evreiesc de Stat şi ”Oleanna” (de David Mamet) la Teatrul Act.

Omul să trăiască acolo unde-s prietenii şi lumina!”, spune Jack, bătrânul holtei a cărui singurătate părea iremediabilă până când a înţeles că responsabilitatea faţă de comunitatea de care aparţii poate fi colacul de salvare, atunci când te simţi însingurat, izolat şi trist. Şi, odată cu el, simţim şi noi, realizatorii acestui spectacol, că e de datoria noastră să vorbim despre flagelul singurătăţii în lumea de azi: să-l asumăm, să-l cercetăm şi să-i căutăm soluţii, dorim ca, prin intermediul acestui spectacol, să redăm societăţii noastre încrederea interpersonală, lipsa de tensiuni şi coeziunea socială. ” – declară regizoarea spectacolului, Andreeea Vulpe.

”[…] Nu doar piesa în sine este interesantă, ci și jocul actorilor este unul exceptional, fiecare aplecându-se cu mare atenție asupra rolului. Marian Râlea este, fără îndoială, starul spectacolului, construind interacțiuni și monologuri absolut savuroase și făcând din Jack un personaj extrem de real, care, în ciuda defectelor, place spectatorilor pentru că este amuzant, bonom și deschis.” (4arte.ro)

 

Despre spectacol:

„Barajul” cu povești al sufletelor triste – Yorick, by Oana Bogzaru

Până când vin nemţii – Adevarul, by Mircea Morariu

BARAJUL de Conor McPherson, traducerea Andreea Vulpe

Cu: Marian Râlea, Romeo Pop, Gabi Costin, Alexandru Voicu, Simona Pop
Regia: Andreea Vulpe
Scenografia: Daniel Titza
Light Design: Vlad Lăzărescu
Producător: ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București

Cu sprijinul Guinness.

Prețul biletelor: 35 lei/ 25 lei (Reducere elevi, studenți, pensionari).

Biletele au fost puse în vânzare la casa de bilete ARCUB (Str. Lipscani 84-90, deschisă marți-vineri 15:00 -20:00, sâmbătă și duminică – cu două ore înainte de spectacol), în rețeaua agențiilor Eurolines și TUI TRAVEL CENTER, BiletFan – stația de metrou Unirii 1, Librăria Mihai Eminescu, punctul de vânzare bilet.ro de la Palatul Copiilor, Teatrul Elisabeta și online pe www.arcub.ro/bilete-onlinewww.bilet.ro.

IMPORTANT

Spectacolele încep la ora anunțată și marcată vizibil pe bilet.

Nu este permis accesul publicului după începerea reprezentației.

În cazul întârzierii, biletele își pierd valabilitatea și nu pot fi schimbate pentru o dată ulterioară.

Pentru o bună desfășurare a spectacolelor vă rugăm să închideți telefoanele mobile pe toată durata acestora.

Fotografiatul și filmatul în timpul spectacolelor sunt interzise.