Pornind de la afirmația „O carte aparține în primul rând cititorului”, artistul belgian Pierre Van Hulle va deschide dialogul cu publicul în cadrul primei conferințe din seria #CePunemÎnRamă? din acest an. Intitulată PARTEA CELUILALT, conferința face parte din Programul Expozițional ARCUB 2018 și va avea loc marți, 6 martie, începând cu ora 18.30, în spatiul expozițional de la etaj, la ARCUB, strada Lipscani 84 – 90.

Pierre Van Hulle este unul dintre artiștii expozanți din cadrul PARCURS BRU>><<BUH, expoziția curentă de la ARCUB, ce explorează diversele interpretări ale noţiunii de parcurs. Conştient că instalarea lucrărilor presupune o întreagă muncă de echipă, ce dă loc întâlnirilor şi comunicării, artistul propune această conferinţă ca pe un moment de dialog cu publicul prezent.

Din perspectiva propriului său parcurs, Pierre Van Hulle va împărtăşi publicului punctul său de vedere despre artă, demitizând statutul operei de artă şi al artistului, fără să subestimeze importanța şi forţa expresiei artistice. Un element recurent al discursului său este bucuria experimentării, fără a lăsa deoparte efortul și învățarea unui limbaj deschis oricui dorește să îl învețe, în cazul nostru arta contemporană.

Pierre Van Hulle

După încheierea studiilor de cinematografie, artistul intră în contact cu artele plastice prin intermediul instalaţiilor video. Esenţa demersului său artistic se regăseşte în interogaţia asupra materiilor şi a mediilor folosite prin abisalizare (mise en abîme), prin gesturi repetitive, prin urmele lăsate pentru amintirea proceselor.

Observator al propriilor experimente, artistul se concentrează asupra efectului: o formă, un concept sunt uneori declinate în alt mediu.

Artistul privește cu atenție obiecte anodine, materiale sau virtuale, acte sau motive. Le exploatează până la esență, le dizolvă prin aglomerare, le deturnează de la scopul lor primar. Gestul artistic asupra materiei, cvasi performativ, devine adesea o lucrare în sine.

Seria de conferințe #CePunemÎnRamă?

Inițiată în 2017, seria de conferințe #CePunemÎnRamă? se adresează atât celor activi în industriile creative, în instituțiile culturale și în scena de artă, cât și tuturor celor care doresc să conștientizeze rolul creativității în societate.

Programul de conferințe de la ARCUB funcționează ca un mediu de analiză și schimb de idei al cărui scop este conștientizarea diferitelor fațete, pragmatice și estetice, ale comportamentelor creative contemporane.

Cu un caracter interdisciplinar, #CePunemÎnRamă abordează probleme de antropologie culturală, de discernământ estetic și de responsabilitate, prezentând exemple integrate din artă, design, arhitectură, cercetare, care pot conduce audiența la o privire lucidă în sensul creației și creativității.

Seria de conferințe #CePunemÎnRamă? este organizată de Primăria Capitalei prin ARCUB.