BILETE ONLINE

 

BOTH SIDES OF THE RIVER

Mircea Tiberian (RO) – pian

John Betsch (USA) – drums

Joris Teepe (USA/NL) – bass

Pe la sfârşitul anilor ’60 celebrul pianist şi inovator de limbaje muzicale Cecil Taylor afirma într-un interviu că există două curente principale ce corespund celor două maluri ale Atlanticului de Nord; unul vestic de sorginte afro-americană şi unul estic reprezentând muzica europeana clasică. El a numit aceste curente The both sides of the river. În jumatatea de secol ce a urmat aceste două curente au fuzionat în continuare fără să-şi piardă cu totul specificul. Au rezultat formele deschise ale jazzului contemporan, dar şi orientarea spre repetitiv, catre sound exploring sau către instant composing a muzicii contemporane. Am considerat că sintagma Both sides of the river se potriveşte destul de bine muzicii pe care încerc să o propun în ultimii ani; de aceea am ales acest titlu pentru un album pe care casa de discuri Societatea de concerte Bistriţa l-a realizat la sfârşitul anului trecut. Muzica a fost înregistrată cu câţiva ani în urmă împreună cu bateristul John Betsch şi contrabasistul Chris Dahlgren, amândoi originari din Statele Unite. În formula de trio ce va performa în concertul de la ARCUB, avându-l ca invitat pe contrabasistul şi compozitorul olandezo-american Joris Teepe, cele două maluri ale Atlanticului sunt reprezentate echilibrat, nu numai stilistic, dar şi geografic.

John Betsch provine dintr-o familie reprezentativă de afro-americani, una din surorile sale fiind rectorul primei universităti pentru  persoanele de culoare din Statele Unite, iar o altă soră conducând departamentul de istorie Africană a muzeului Smithsonian din Washington.

Joris Teepe este ceea ce se numeşte un „navetist” între NY şi Amsterdam. Pe lângă cariera desfăşurată pe cele două maluri ale Atlanticului, el este şi creatorul programului New York comes to Groningen, destinat secţiei de jazz a conservatorului din oraşul cu acelaşi nume, organism pe care îl conduce cu succes de mai bine de un deceniu.

Cât despre mine, aparţin primei generatii de jazzmani din fostul bloc socialist care a introdus forme de expresie specifice, de la Ethno-Jazz la ceea ce am putea numi European Third stream.

Programul pe care îl propunem publicului bucureştean include compoziţii originale, momente de improvizaţie colectivă, dar şi trimiteri la filonul jazzului american, idiom cu care fiecare dintre membri trio-ului şi-a început evoluţia muzicală în faţa publicului. – Mircea Tiberian.

 

John Betsch este unul din reprezentanţii de marcă ai percuţiei contemporane de jazz. Dupa o cariera stralucită în cetatea jazzului New York se mută în Europa la inceputul anilor ’80 unde devine membru  permanent al celebrului cvartet condus de Steve Lacy; în acelaşi timp colaborează intens  şi cu alte legende ale muzicii afro-americane precum Mal Waldron sau Archie Shepp. Anul acesta el a efectuat turnee cu artişti de talia lui Benny Golson, Don Byron sau Kirk Lightsey.

Arta lui John Betsch este o lecţie vie de istorie a bateriei, totodată ne poate creiona o viziune asupra importanţei acestui instrument în muzica zilelor noastre.

Joris Teepe a urmat studiile muzicale la Conservatorul din Amsterdam. În 1992 s-a mutat în New York City unde curând i-a aparut primul album realizat alături de Tom Harrell, Don Braden, Cyrus Chestut şi Carl Allen. Au urmat apoi colaborari cu artişti ca Randy Brecker, Chris Potter sau Tim Armacost. Definitorie pentru formarea sa artistică a fost colaborarea de lungă durată cu celebrul percuţionist Rashid Ali.  Joris Teepe este foarte prezent şi pe tărâmul educaţional: el este şeful departamentului de jazz al consevatorului Prins Claus din Groningen Olanda, iar în Statele Unite predă contrabasul la New Jersey Performing Arts Center.

Mircea Tiberian este compozitor şi pianist de jazz cu o vastă activitate concertistică ce se întinde pe mai mult de patru decenii şi  include peste 20 de albume discografice apărute sub nume propriu, cele mai recente fiind  Pale Dot (Fever Records), Raphael şi Both sides of the river (Societatea de concerte Bistriţa). Experienţa artistului s-a extins şi în aria pedagogiei, fiind actualmente profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, fondatorul şi coordonatorul secţiei de Jazz / Pop music. Tiberian este activ şi în domeniul literar sau muzicologic. Pe lângă volume de specialitate precum Tehnica Improvizaţiei în muzica de jazz, el a publicat cărţi ce tratează fenomenul muzical în general: Notes on music and music notes, Cartea de Muzică, Jazz Inside out, Domeniul muzical – o lume cu patru dimensiuni, Sunetul de referinţă.

 

ARTIST IN RESIDENCE

Având drept temă propusă de pianistul Lucian Ban „Jazz-ul în secolul XXI – de la tradiție la avangardă”, programul ARTIST IN RESIDENCE continuă în 2017 seria concertelor de jazz cu proiecte originale, care vor fi prezentate în premieră. Programul se remarcă printr-o selecție spectaculoasă de muzicieni români și internaționali.

19 ianuarieIORDACHE prezintă SUITA TITAN (muzica inspirata de cartierul Titan)

9 februarie – ANA CRISTINA LEONTE prezintă REVERIES

23 februarie – MIRCEA TIBERIAN (RO) | JOHN BETSCH (SUA) | JORIS TEEPE (SUA/NL) prezintă BOTH SIDES OF THE RIVER

9 martie – SEBASTIAN SPANACHE TRIO prezintă THE FURNACE (preview)

23 martie – IANCU DUMITRESCU & ANA-MARIA AVRAM și HYPERION INTERNATIONAL ENSEMBLE (11 muzicieni din SUA, UK, Israel, România) prezintă MUZICĂ HIPER-SPECTRALĂ

Abonamente* la prețuri speciale s-au pus în vânzare la casa de bilete ARCUB din strada Lipscani 84-90 (program 15:00 – 20:00). Aflându-ne la al 3-lea din seria de 5 concerte care completează stagiunea Artist in Residence 2017, se pot achiziționa abonamente pentru cele 3 concerte rămase:

Abonament 3 concerte*** – 70 lei

*Abonamentele pot fi achiziționate doar la casa de bilete ARCUB, din strada Lipscani, 84-90. Abonamentul poate fi emis doar pentru locurile cu preț întreg. Pentru locurile la preț redus (elevi, pensionari), oferta nu se aplică.

**Abonamentele pot fi achiziționate până la data de 23 februarie

Biletele pot fi achiziţionate online de pe www.arcub.ro/bilete-online și http://www.bilet.ro/ sau de la casa de bilete de la sediul ARCUB (Strada Lipscani, nr. 84-90).

Prețuri: 35 lei (Categoria I). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei.

 

Programul ARTIST IN RESIDENCE invită muzicieni de jazz să curatorieze un sezon de concerte cu o temă propusă de ei înșiși. Artiștii în rezidență devin curatori și performeri ai unor stagiuni tematice care prezintă publicului din București muzicieni români și internaționali în proiecte ce ilustrează tema aleasă. Programul își dorește să devină o pepiniera pentru noile direcții în jazz-ul românesc și european, o platformă pentru creativitatea scenei muzicale din România.

Jazz-ul la începutul acestui mileniu este mai divers și mai viu ca niciodată – o muzică cu adevărat globală, jazz-ul a devenit un limbaj universal care adoptă și este influențat de miriade de surse complementare și genuri muzicale: de la muzica clasică sau cea camerală de sorginte europeană, la muzica diverselor popoare sau cea etno, de la rock și hip hop, la muzica electronică, jazz-ul a arătat o capacitate extraordinară de a le îngloba pe toate acestea și de a crea noi direcții în secolul XXI Lucian Ban, curator ARTIST IN RESIDENCE.

Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Nine O’Clock, Ziarul Metropolis, Revista Sunete, orasulm.eu, inoras.ro, , Revista Zeppelin, iqool.ro, infomusic.ro, metropotam.ro, anyplace.ro, musicaddict.ro, infomusic.ro, sub25.ro, feeder.ro, modernism.ro