BILETE ONLINE

“ECHOES OF BUCHAREST”

Alex Simu Quintet

 

Alex Simu – clarinet (RO)

Franz von Chossy – pian (DE)

George Dumitriu – violă/chitară (RO)

Mattia Magatelli – contrabas (IT)  

Kristijan Krajnčan – violoncel/tobe (SI)

 

ECOURILE BUCUREȘTIULUI / ECHOES OF BUCHAREST

O reflecție asupra prezentului, o aromă a trecutului și o privire către viitor. Compoziția acestei suite nu este strunită de reguli sau limite, ci doar de dragoste și de nevoia de a împărtăși. Inovația și tradiția merg mână în mână în scopul de a modela sunetele și de a garanta auditoriului o experiență unică. Muzica și conceptul din spatele compozițiilor reprezintă o reflectare firească a experienței lui Alex Simu cu orașul său natal, legăturile sale emoționale și culturale au primit astfel o dimensiune muzicală. Toate sunetele sunt inspirate de istoria Bucureștiului, de la crearea și evoluția sa, până la orașul contemporan și viitorul său. Bucureștiul a beneficiat în toată istoria evoluției sale de influențe culturale bogate, care se regăsesc în istoria Estului și Vestului.

Sunete folclorice pure, influența dramatică a Imperiului Otoman, epoca fanariotă, cele două războaie mondiale, regimul comunist, revoluția și Bucureștiul contemporan. Toate aceste ecouri subtile ajung reflectate prin spiritul muzicii pe acest album și în concert. Toate influențele care au sculptat identitatea culturală a Bucureștiului în timp revin la viață ca melodii, teme ritmice și motive. Completând compozițiile originale, fragmente tematice din compozițiile lui George Enescu și Dimitrie Cantemir au fost special aranjate pentru a se armoniza cu limbajul contemporan de jazz și improvizație liberă.

 

Alex Simu

Clarinetist, saxofonist, compozitor şi aranjor de origine română, Alex Simu s-a stabilit la Amsterdam, în 2003. Muzicianul are cunoştinţe vaste în domeniul familiei clarinetelor, iar îmbunătățirile inovatoare aduse de el acestui instrument au condus la apariţia, la nivel global, a unei noi abordări artistice. Activ pe scena muzicii de jazz și world music încă din 1999, Alex Simu a concertat pe cele mai mari scene ale lumii. Printre cele mai recente recunoaşteri internaţionale se numără premiul „Golden Calf” acordat de Academia de Film a Țărilor de Jos, pentru coloana sonoră a filmului Beyond Sleep. Albumul Echoes of Bucharest, scos în 2017, reprezintă debutul discografic al cvintetului condus de Alex Simu.

 

Franz von Chossy

Născut la München, von Chossy a studiat la Conservatorul din Amsterdam cu Rob Madna, Karel Boehlee și Rob van Bavel. În 2003, s-a mutat la New York, unde a studiat la Manhattan School of Music, sub îndrumarea lui Kenny Barron, Garry Dial, Dave Liebman, John Taylor și Kenny Werner. Împreună cu trio-ul înființat de el, a ieșit câștigător la Dutch Jazz Competition 2006, unde a câștigat și Premiul pentru cel mai bun solist. În 2009, i-a fost decernat Premiul al II-lea la Montreux Jazz Solo Piano Competition.

 

George Dumitriu

Născut în România, George Dumitriu a studiat la București, Amsterdam și New York, fiind activ ca perfomer și compozitor de muzică de jazz și de teatru. Stăpânește cu aceeași ușurință viola, vioara și chitara electrică și a colaborat cu artiști importanți, precum Ambrose Akinmusire, Theo Loevendie, Michel Godard, Ack van Rooyen ș.a. Predă chitara, la Conservatorul din Amsterdam, și viola, la Prins Claus Conservatorium din Groningen. Este membru fondator al Romanian Jazz Network.

 

Kristijan Krajnčan

A studiat percuția și componistica la Prins Claus Conservatory din Groningen și la Conservatorul din Amsterdam. A colaborat cu artiști recunoscuți la nivel internațional, iar ca percuționist și violoncelist, a apărut în 26 de înregistrări și a concertat în peste 25 de țări din întreaga lume. Ultimul său proiect, The Drumming Cellist, a fost foarte bine primit de public și de critica internațională.

 

Mattia Magatelli

Preocupat la început de muzica populară, punk și rock, Magatelli a studiat în continuare contrabasul și jazzul și a colaborat cu Billy Cobham, Alex Sipiagin, Mark Gross, Michael More, Freddy Bryant, Owen Hart Jr., Franco Cerri, Massimo Manzi, Ares Tavolazzi. A luat parte, ca membru sau co-lider, la înregistrarea a mai mult de 50 de albume. În prezent trăiește în Treviso, din regiunea Veneto și, pe lângă activitatea de instrumentist, realizează compoziții pop și jazz.