Intitulată „Recapitalizarea fondului cultural urban. Amprenta artelor vizuale în urbe”, a treia conferință din seria #CePunemÎnRamă? din acest an de la ARCUB va avea ca subiecte de dezbatere unele dintre cele mai interesante proiecte de artă urbană din București. Conferința va fi susținută de Anca Boeriu, Steluța Roșca Stănescu și Andreea Sandu și va avea loc marți, 22 mai, începând cu ora 18.30, la Sala Arcelor de la ARCUB.

 

Conferențiarele vor purta o discuție liberă despre arta urbană, despre rolul și impactul artei în societate, dar și în arhitectura orașului, despre educație, programe și proiecte generate în acest sens, despre artiștii români contemporani și antreprenorii culturali în acest context.

 

În cadrul conferinței vor fi prezentate două studii de caz, Festivalul de Artă Urbană B-OSA și proiectulArta la intrare”.

 

Festivalul de Artă Urbană B-OSA este cel mai mare festival de artă urbană din România care se va desfășura în lunile mai, iunie, iulie 2018, în București. În arta urbană promovată de Festivalul B-OSA se regăsesc grafitti, street painting, mural painting, instalaţii în spaţiul public, arhitectura urbană şi trendurile tehnologice ale spaţiului urban.

Proiectul „Arta la intrare” va aduce, în perioada 19 septembrie – 19 octombrie, creațiile  artiștilor  români la granița dintre interior și exterior, propunându-și astfel să genereze un dialog direct şi nonconformist între obiectul de artă şi privitor. În 23 de locații din București – instituții, biblioteci, teatre, facultăți și școli – vor fi amplasate lucrări de artă create de 23 de artiști români.

Invitatele celei de-a treia conferințe #CePunemÎnRamă? sunt: Andreea Sandu, coordonator al galeriei Galateca și co-organizator al B-OSA, Anca Boeriu, artist vizual, initiator al proiectului „Arta la intrare” și Steluța Roșca Stănescu, co-organizator al B-OSA și realizator al emisiunii „Artă prin gaura cheii”.

Anca Boeriu

Anca Boeriu își împarte activitatea între cursurile la Universitatea Națională de Arte din București, Catedra Grafică, coordonarea secției de grafică din cadrul Uniunii Artiștilor Plastici, în calitate de președinte și propria dezvoltare artistică.

Pornind de la proiectul „Arta la fereastră”, Anca Boeriu extinde ideea de a creea un contact direct între artă și public. Proiectul „Arta la intrare” aduce lucrarea de artă la intrarea în diverse instituții, de la cele culturale la cele educaționale sau companii importante din București.

Steluța Roșca Stănescu

Steluța Roșca Stănescu este un comunicator cu experiență, care, din poziția jurnalistului curios, aduce experiențele artiștilor contemporani în emisiunea „Arta prin gaura cheii” găzduită de Smart FM. De-a lungul timpului s-a implicat și în organizarea unor proiecte culturale din lumea artei românești.

Andreea Sandu

Cu o experiență de peste 10 ani în gestionarea, implementarea și evaluarea de proiecte educaționale și culturale, Andreea Sandu a inițiat și gestionat proiecte de artă contemporană și design, precum și programe culturale multidisciplinare la nivel local, național și internațional. Printre programele și proiectele pe care le-a inițiat sau la care a participat, menționăm: Festivalul Strada de C’Arte, Programul Educație la firul ierbii, Programul Romanian Art Energy, programul de artă contemporană și design identitar Măiastra. Este coordonator al galeriei Galateca și al proiectelor, expozițiilor de artă vizuală, design și editoriale afiliate acesteia.

 

Seria de conferințe #CePunemÎnRamă?

Inițiată în 2017, seria de conferințe #CePunemÎnRamă? se adresează atât celor activi în industriile creative, în instituțiile culturale și în scena de artă, cât și tuturor celor care doresc să conștientizeze rolul creativității în societate.

Programul de conferințe de la ARCUB funcționează ca un mediu de analiză și schimb de idei al cărui scop este conștientizarea diferitelor fațete, pragmatice și estetice, ale comportamentelor creative contemporane.

Cu un caracter interdisciplinar, #CePunemÎnRamă?abordează probleme de antropologie culturală, de discernământ estetic și de responsabilitate, prezentând exemple integrate din artă, design, arhitectură, cercetare, care pot conduce audiența la o privire lucidă în sensul creației și creativității.