În cadrul seriei de evenimente aniversare, ARCUB 18 ani, iubitorii muzicii de jazz vor avea parte de o surpriză plăcută: în premieră în România, pe scena Sălii ARCUB, grupul newyorkez ELEVATION se va reuni în formula inițială, în care a apărut pe albumul cu John Hébert și Eric McPherson, alături de cunoscutul saxophonist Abraham Burton și de liderul grupului, pianistul de origine română Lucian Ban. Muzicienii vor susține marți, 27 mai, de la ora 20.00, un recital exploziv, parte din turneul european Freeflow 2014.

 

Cvartet de referinţă, grupul ELEVATION reuneşte patru dintre cei mai creativi muzicieni din prima linie a jazz-ului contemporan. Alături de pianistul Lucian Ban, Abraham Burton, John Hébert, Eric McPherson creează o muzică ce reinventează idiomul, un flux sonor ce coboară din marea tradiţie a jazz-ului, dar se îndreaptă creativ spre viitor. Ei reprezintă „noul jazz” în forma sa cea mai spectaculoasă.

 

Anul trecut ELEVATION a lansat albumul Mystery, sub egida prestigioasei case independente de discuri Sunnyside Records. Multiplu nominalizat de critici şi de reviste de specialitate la categorii BEST of 2013, alături de cele mai mari nume ale jazz-ului contemporan — de la Keith Jarrett, la Wayne Shorter şi David Murray, albumul a fost lansat şi în România, în luna aprilie a anului 2013, tot pe scena Sălii ARCUB.

 

ELEVATION a susţinut de-a lungul anilor nenumărate concerte în lume, în Franţa, Austria, Belgia, Germania, Olanda, dezvoltând un repertoriu ce s-a rafinat în timp. Materialul pe care ei îl oferă impresionează audienţa graţie originalităţii şi cucereşte prin incredibila lor creativitate.

 

Lucian Ban, pianistul, aranjorul, compozitorul şi liderul grupului face parte din generaţia de interpreţi şi compozitori aflată în prim-planul jazz-ului modern contemporan la New York. El conduce o serie de proiecte, alături de care reinventează idiomurile muzicii jazz, însă compoziţiile sale au ajuns să fie interpretate şi înregistrate şi de alţi muzicieni. A înregistrat până în prezent, pentru case de discuri importante, opt albume sub nume personal, care s-au bucurat de recunoaşterea criticilor de specialitate. Despre Lucian Ban criticul de jazz Bruce Lee Gallanter a spus că este „unul dintre cei mai talentaţi pianişti care s-au mutat la New York în ultimul deceniu.”

 

Cunoscutul saxofonist Abraham Burton a cântat până acum cu Jackie Mclean, Art Taylor, Jimmie Smith și Winton Marsalis. Una dintre extravaganțele sale muzicale constă în „trio-ul extravaganza” — cum a fost numit de presa de specialitate — pe care l-a format împreună cu celebrii baterişti Nashid Waits şi Eric McPherson, alături de care a crescut, în Greenwich Village. Interesant este că atât Nasheet Waits, cât şi Eric McPherson, au făcut parte, de-a lungul timpului, în diferite formule, din grupul ELEVATION.

 

Considerat unul dintre cei mai importanţi contrabasişti de jazz la ora actuală, John Hébert a fost votat de două ori la „Rising Star Acoustic Bassist”. A fost ultimul contrabasist al celebrului pianist Blue Note Andrew Hill şi a apărut pe cel din urmă album al acestuia pentru Blue Note Records – Time Lines. În ultimii patru ani, activează în Trioul Fred Hersch şi este considerat unul din cei mai mari stilişti ai pianului de jazz din ultimele decenii. Alături de el, în acelaşi trio, este Eric McPherson (baterie) prezent şi in cvartetul ELEVATION.

 

John Hébert a colaborat cu cei mai mari muzicieni de jazz din lume, printre care îi amintim pe Lee Konitz, Paul Bley, John Abercrombie, Greg Osby, Kenny Wheeler, David Liebman, Paul Motian sau Jason Moran. De asemenea, conduce grupul Byzantine Monkey, multiplu elogiat pentru compoziţiile şi interpretările sale, şi a înregistrat ca leader pentru cunoscutul label Clean Feed Records.

 

La doar 40 de ani, Eric McPherson este colaborator al unora dintre cele mai mari legende ale jazz-ului, de la Pharoah Sanders la Andrew Hill şi până la celebrul Jackie McLean, care i-a dus consacrarea şi porecla de E-mac. Oaspete al celor mai mari festivaluri de jazz din lume, Eric McPherson cântă de asemenea cu staruri mai tinere, precum Avishai Cohen, Claudia Acuna, Jason Moran, Greg Osby sau Kurt Rosenwinkel. Prestigioasa revistă All About Jazz îl compară cu Jack DeJohnette şi elogiază „extraodinarul său simţ eliberator al ritmului”.

 

După succesul pe care l-a avut în 2013, pe scena Sălii ARCUB, grupul ELEVATION revine la București, pentru a-și încânta fanii cu ritmutrile și sonoritățile lor unice. Muzica grupului a fost apreciată de Time Out New York drept o mostră de „jazz post-bop care se îndreaptă spre avangardă fără să piardă efervescenţa swing-ului”.

 

 

Biletele pot fi achiziţionate de la Casa de Bilete ARCUB (Str. Batişte nr. 14) şi online pe bilete.arcub.ro. Preţ bilet 35 lei. 

 

Vezi Evenimentul pe Facebook

Articole recente