Marți 2 iunie | orele: 14:30-16:30 

Ateliere Komunitas și Studio Basar – Expediție, cartierul Rahova

În această săptămână atelierul se desfășoară în sectorul 5 din București, unde 15 elevi de clasa a VI-a de la Școala Generală nr. 127 vor fi inițiați înlumea fotografiei. Ei vor învăța să identifice aspecte importante precum lumina, încadrarea, subiectul, apoi se vor împărţi în trei echipe, care vor primi o temă de urmărit în timpul unei incursiuni princartierul în care se găsește școala lor. În plus, fiecare participant va realiza un portret al uneipersoane necunoscute. Fotografiile rezultate vor fi aduse la Hanul Gabroveni,unde o parte din ele vor fi selectate pentru a fi incluse în expoziția Explorarea Orașului.

 

Miercuri 3 iunie |orele: 19:00-21:00

Intersecțiilede miercuri

Chestionar București: SUB25.

Invitați: Dana Berghes, Karin Budrugeac,Ioana Pelehatăi și Gabriela Pițurlea, editori SUB25.

Moderator: Svetlana Cârstean

Există ocultură urbană creată și consumată în cantități impresionante de cei care batdrumurile Bucureștiului și au pînă în 25 de ani. Există răsărituri pe carenumai ei le văd, străzi pe care ei le folosesc într-un anumit fel, clădiri pecare le privesc cu alți ochi și nostalgii noi ale oamenilor aproape noi, existăun fel anume de a-i vorbi orașului, de a-l domestici și de a te lăsa îmblînzitde el, atunci cînd ai 16, 18, 20, 25 de ani.

 

Vineri 5 iunie | orele: 17:00-19:00

Conferință și expoziție Komunitas și Studio Basar

Pe 5 iunie,Asociația Komunitas încheie componenta de educație urbană din cadrul proiectului Spații urbane în acțiune, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, din cadrul Fondului ONG în România, găzduit și susținut de ARCUB. La eveniment vor participa elevii din cele trei școli gimnaziale și două licee bucureștene care au beneficiat de cele 100 de ateliere derulate pe întreg parcursul anului școlar 2014-2015 de către formatorii din Asociația Komunitas și studioBasar.

Inițiativele lor — machete, stenciluri, fotografii urbane și propuneri de intervenții pentru îmbunătățirea spațiilor din curțile școlilor — vor fi expuse într-o expoziție de lucrări la Hanul Gabroveni.

 

Educația urbană este o metodă inovatoare și interdisciplinară care propune introducerea tinerilor în diverse aspecte legate de mediul urban și de dezvoltarea urbană. Se bazează pe elemente specifice unor domenii precum antropologia urbană, urbanismul, arhitectura, sau educația civică, pe care le combină într-un mod inedit și prietenos, pe înțelesul tuturor.

 

Evenimente de weekend

Joi – duminică, 4-7 iunie | B-FIT in the Street!

ARCUB readuce teatrul pe străzile Capitalei. În perioada 4-7 iunie, are loc cea de-a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street! Timp de patru zile, teatrul va invada centrul Bucureștiului. La ediția din acest an vor participa 24 de trupe din țări precum Franța, Spania, Olanda, Marea Britanie, Italia și Spania. Potrivit tradiției, punctele de desfășurare vor fi Piața Romană, Piața Universității, Carada, Piața Roma și Piața Sf. Anton. Mai multe informații despre program și despre trupele participante găsiți pe pagina de Facebook și pe site-ul evenimentului.

(www.facebook.com/pages/B-FIT-in-the-Street și www.bfitfestival.arcub.ro)

 

Vineri – duminică, 5-7 iunie | orele 11:00 și 17:00, HanulGabroveni

Sunete care umblă, plimbări sonore cu Maria Balabaș și Daria Ghiu

Vizual vorbind, putem spune că suntem acomodați cu experiența Oraşului, deși nu-l înțelegem întotdeauna. Dar Orașul înseamnă deopotrivă o experiență sonoră cu care trăim zi de zi, în fiecare moment. Urechile, altfel decât ochii, nu se închid niciodată. Educația noastră sonoră, urbană, se află cel mult la stadiul de embrion. În mod special în ceea ce privește Bucureștiul, primul impuls este să spui că este foarte stresant. Că te asurzește. Dar, oare, nu mai sunt lucruri de explorat? Cum sună Bucureștiul când îl asculți cu atenție? Care e memoria noastră despre acest oraș?

O plimbare sonoră este o experiență deopotrivă sportivă, meditativă, critică, artistică, personală. Timp de o oră și jumătate, pe un traseu ales, participanții desfășoară o plimbare tăcută, concentrându-se asupra mediului acustic înconjurător, verificându-și amintirile sau așteptările, intuițiile sau frustrările. O practică inventată de teoreticianul canadian R. Murray Schafer, dezvoltând simțul ecologiei acustice, prin intermediul căreia noi, locuitorii unui oraș al prezentului, creăm o punte de legătură între noi și mediul în care trăim. Îl definim parcurgându-l și ascultându-l. Pentru înscrieri lasă un mesaj cu numele tău pe pagina evenimentului. (https://www.facebook.com/events/740301079413444/)

 

Săptămânal Hanul Gabroveni este gazda unor transmisiuni live la radio, la posturile partenere București FM, RFI și Radio Romania Cultural.

 

Accesul la evenimentele din cadrul proiectului București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului este gratuit.