PROGRAM SĂPTĂMÂNA 10 | 25-31 mai

Luni 25 mai | orele: 14-16

Ateliere Komunitas și Studio Basar – Expediție, cartierul Drumul Taberei

La acest atelier, desfășurat în sectorul 6 din București, vor lua parte 15 elevi de clasa a VI-a de la Școala Generală nr. 197. Împreună cu ei vom identifica aspecte importante în fotografie (lumină, încadrare, subiect), apoi se vor împărţi în trei echipe, care vor primi o temă de urmărit în timp ce explorează cartierul în care se găsește școala lor. În plus, fiecare participant va realiza un portret al unei persoane necunoscute. Fotografiile rezultate în urma atelierului vor fi aduse la Hanul Gabroveni, o parte dintre acestea urmând să fie incluse în expoziția Explorarea Orașului.

 

Marți 26 mai | orele: 16-18

Ateliere Komunitas și Studio Basar – Machetă cu repere 

În cadrul acestui atelier, elevii Școlii Generale Ferdinand I din sectorul 2 vor produce o machetă pop-up cu repere din oraș alese de ei (clădiri, locuri frecventate dar și întămplări sau experiențe care le-au atras atenția). Macheta va fi inclusă într-o expoziție finală la Hanul Gabroveni, expoziție a cărei dată urmează să fie anunțată.

 

Vineri 29 mai | orele 9:30-11:30 și 14:30-16:30

Ateliere Komunitas și Studio Basar – Hartă mentală

Elevii Școlii Gimnaziale nr. 88 din sectorul 3 și ai Școlii Gimnaziale numărul 127 din sectorul 5 care iau parte la aceste ateliere vor desena individual harta personală cu drumul de acasă până la școală și ulterior vor marca traseul schematic cu bandă adezivă color pe pardoseala din Hanul Gabroveni. 

 

Miercuri, 27 mai | orele 19-21

Intersecțiile de miercuri

Invitat: Bogdan Ghiu

Conferința Un oraş pe drumuri (1). Inconştientul locului şi memoria încorporată: Bucureştiul introspectiv

Memoria oraşului este întotdeauna politică. A rememora oraşul, a fi permanent conştient de istoria lui este un act de conştiinţă civică ce nu poate fi realizat decât în mod colectiv, colaborativ.

Cum se realizează şi cum ar fi de dorit să se realizeze aceste acte de rememorare, de regăsire şi de trăire a identităţii? Şi ce înseamnă identitate în cazul unui oraş? Altfel spus, cum explorăm memoria identitară a unui oraş precum Bucureştiul? Oare dincolo de memoria care poate fi reactivată, „spiritul” unui oraş nu îl reprezintă inconştientul lui, care este mai prezent şi mai direct perceptibil decât am crede? Un oraş se priveşte, dar mai ales se a(u)scultă, se miroase, se dansează, adică se citeşte. 

Această conferință este prima dintr-o serie de trei întîlniri cu Bogdan Ghiu, care se vor desfășura sub titlul Un oraș pe drumuri.

 

Săptămânal Hanul Gabroveni este gazda unor transmisiuni live la radio, la posturile partenere București FM, RFI și Radio Romania Cultural.

 

Accesul la evenimentele din cadrul proiectului București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului este gratuit.