PROGRAM PLATFORMA INTERNAȚIONALĂ DE TEATRU BUCUREȘTI #1 VIITORUL ESTE FEMININ
Timp de 4 zile, între 13 și 16 noiembrie, la Hanul Gabroveni și Sala ARCUB (str. Batiște nr. 14), punctele de vedere feminine vor fi la ele acasă în cadrul Platformei Internaționale de Teatru București #1.
Programul evenimentului cuprinde spectacole de, cu și despre femei, în care poveștile personale ne ating, ne pun pe gânduri și ne transformă.
Major Tom/ Maiorul Tom
13, 14 noiembrie, ora 19:00
15 noiembrie, ora 17:00
Hanul Gabroveni
Major Tom e povestea unei femei obișnuite, în vârstă de 34 de ani, care ajunge regină a frumuseții, în timp ce animalul ei de companie imposibil de controlat, basset-ul Major Tom, concurează și el în campionate pentru câini.
Major Tom și Victoria Melody se scufundă amândoi tot mai mult în regatul obsedant și generator de confuzii al auto-evaluării, participând la competițiile de frumusețe în calitate de concurenți autentici, hotărâți să câștige.
Victoria, acompaniată pe scenă de fragmente de film documentar și de câinele ei, spune această poveste adevărată. Ea explorează fascinația englezilor față de celebritate, frumusețe și statutul de câștigător. Dar sunt oare toate aceste obsesii doar ale englezilor?
The Tin Ring/ Inelul de tinichea
14 noiembrie, ora: 21:00
15 noiembrie, ora 19:00
Hanul Gabroveni
Inelul de tinchea este o dramatizare bazată pe autobiografia Zdenkei Fantlová, o supraviețuitoare a Holocaust-ului, carte adaptată pentru scenă de Jane Arnfield și regizorul Mike Alfreds în 2011.
Cercetarea care a dus la spectacol a avut în vedere felul în care declarațiile martorilor pot deveni un instrument interpretativ și pot fi dezvoltate în contextul unui spectacol pentru a provoca o reflecție pe tema experiențelor de viață ale victimelor. Inelul de tinichea folosește mărturia verbatim drept cea mai eficace metodă de a înțelege cauzele și consecințele genocidului și ale violențelor în masă. Spectacolul arată cum mărturiile la prima mână pot fi transferate de la gazdă (Fantlová) la un prim surogat (actrița Jane Arnfield) și apoi către un grup surogat (publicul).
Dress with a Hole/ Rochie cu gaură
15 noiembrie, ora 21:00
Sala ARCUB (Str. Batiște nr. 14)
Cea mai veche profesie din lume a fost întotdeauna controversată și de obicei asociată cu femeile, chiar dacă există și prostituție masculină. Femeile care participă la afacerea cu dragoste sunt „folosite” de bărbați și respinse de celelalte femei. Dar, pe de altă parte, ele își câștigă existența folosind bărbați. Fiecare curtezană (geishă, prostituată) trebuie să învețe cum să aleagă bărbatul potrivit, cum să-l seducă, cum să-l câștige, cum să-i provoace plăcere ca să fie răsplătită, cum să-l păstreze numai pentru ea… și cum să-l părăsească atunci când e nevoie.
Adevărul este însă că exact aceleași lecții le sunt date tuturor femeilor în cultura noastră europeană. De sute de ani femeile au fost învățate că sensul existenței lor este să aibă o relație cu un bărbat. Acestea sunt regulile jocului și ele te obligă să ai mereu grijă să folosești tu în loc să fii folosită. Pe piața sexuală nu sunt câștigători. Din momentul în care începem să ne gândim la noi înșine și la alte ființe umane ca la niște produse care au (sau în anumite condiții pot avea) un preț – atunci intrăm în joc și începem să pariem. Și cu toții pierdem – indiferent de sex.
PopUp Theatrics/Long Distance Affair/ Relație la distanță
13, 14 noiembrie, orele 18:45; 19:15; 19:45; 20:15; 20:45
Hanul Gabroveni
(30 spectatori/zi)
Când teatrul întâlnește tehnologia, posibilitățile sunt nesfârșite. În spectacolul Long Distance Affair, creat de compania americană Pop-Up Theatrics, cineva de pe glob ajunge numai și numai la tine. Care va fi rezultatul când tu și o persoană complet străină vă veți întâlni având între voi numai ecranul computerului? Teatru via Skype este o aventură virtuală și fiecare „întâlnire” virtuală este performată pentru (și cu) un singur spectator. Huffington Post UK a scris despre acest spectacol: „Teatrul este adesea voyeurism confortabil – dar Long Distance Affair respinge acest rol tradițional. Ca spectator, devii parte din poveste în aceeași măsură cu actorul, ceea ce face această experiență cât se poate de directă și de neliniștitoare, pe măsură ce viața ta de până atunci se revarsă în scenariu și o împarți cu o persoană complet străină. Producția semnată de Ana Mărgineanu este o periculoasă, incitantă și fascinată felie de teatru psihologic. Du-te să vezi Long Distance Affair cu mintea deschisă, iar răsplata va fi satisfacția de a lua parte la o realizare artistică.”
Distribuția:
LONG DISTANCE AFFAIR
(make possible an impossible trip)
Bucharest Edition
“TOKYO”
Dramaturg/Playwright: Zoe Hogan (Australia, UK)
Regizor/Director: Juan Pablo Galimberti (Argentina)
Actor: Hinako Arao (Japan)
“SAO PAULO”
Dramaturg/Playwright: Ogutu Muraya (Kenya)
Regizor/Director: Martin Piroyansky (Argentina)
Actor: Renata Calmon (Brazil)
“MEXICO CITY”
Dramaturg/Playwright: Eugenia Perez Tomas(Argentina)
Regizor/Director: Adela Bravo (Germany)
Actor: Naomy Romo (Mexico)
“QUERETARO”
Dramaturg/Playwright: Mariana Hartasánchez (Mexico)
Regizor/Director: Tamilla Woodard (US)
Actor: Laura Méndez (Mexico)
“LONDON”
Dramaturg/Playwright: Lally Katz (Sydney, Australia)
Regizor/Director: David Winitsky (NYC, USA)
Actor: Rebecca Peyton (London, England)
“NEW YORK”
Dramaturg/Playwright: Camila Urioste ( Bolivia)
Regizor/Director: Lydia Fort ( San Diego, USA)
Actor: Rachel Leslie (New York, USA)
MissRepresentation
15 noiembrie, ora 12:00
Hanul Gabroveni
Acces gratuit
Scris și regizat de Jennifer Siebel Newsom, MissRepresentation vorbește despre felul în care, într-o societate în care mass-media are puterea de a forma modele culturale și de comportament, mesajul colectiv transmis către tinerii de ambele sexe este acela că valoarea și puterea unei femei stă în tinerețea, în frumusețea și sexualitatea ei, și nu în capacitatea ei de lider. Filmul discută portretele limitate și dezavantajoase pe care mass-media le face femeilor și tinerelor, ceea ce face ca pentru femei să fie mai dificil să ajungă în poziții de conducere, iar pentru femeile obișnuite să se simtă stăpâne pe ele.
MissRepresentation include intervenții ale unor adolescente și interviuri provocatoare cu politicieni, jurnaliști, activiști și profesori universitari precum Condoleezza Rice, Lisa Ling, Nancy Pelosi, Katie Couric, Rachel Maddow, Rosario Dawson, Jackson Katz, Jean Kilbourne și Gloria Steinem. Filmul oferă informații și statistici uimitoare care lasă spectatorul debusolat și îi schimbă complet perspectiva. Distribuirea filmului MissRepresentation a fost catalizatorul unei campanii sociale organizate de The Representation Project. Scopul campaniei a fost acela de a le da putere femeilor și tinerelor și de a le oferi noi oportunități pentru a-și realiza potențialul.
Casting Național Ibsen
16 noiembrie, ora 18:00
Hanul Gabroveni
Acces gratuit
Castingul Național Ibsen este prima fază a proiectului Surorile Heddei. Susținerea femeilor artist în teatrul din România și Estul Europei. Castingul este o audiție națională la care sunt invitate toate artistele care doresc să-și prezinte versiunile lor de personaje ibseniene. Audiția va fi urmată de o discuție despre personajele lui Ibsen văzute din perspectiva femeii contemporane. Faza a doua a proiectului constă în producerea pe parcursul anului 2015 a trei spectacole diferite regizate de trei tinere regizoare cu susținerea unor instituții culturale din București.
Proiectul Surorile Heddei. Susținerea femeilor artist în teatrul din România și Estul Europei este unul dintre cele trei câștigătoare ale grantului Ibsen Scholarships 2014. Anul acesta au fost primite 85 de aplicații din 43 de țări, iar juriul alcătuit din Cliff Moustache, Line Rosvoll și Helge Rønning, cu Hilde Guri Bohlin secretar, a declarat că a avut o misiune foarte grea în alegerea câștigătorilor. International Ibsen Scholarship a fost inițiat de Guvernul Norvegian în 2007, suma totală acordată anual fiind de 1.000.000 de NOK. Granturile sunt acordate pentru proiecte inovatoare în domeniul teatrului și artelor performative, proiecte care generează un discurs critic cu privire la subiecte existențiale și legate de societate, plecând de la opera lui Henrik Ibsen.
Biletele au preț unic – 25 lei – și sunt disponibile la Casa de bilete ARCUB, din Str. Batiște nr.14.
Doritorii își pot achiziționa abonamentul care permite accesul la cele 4 spectacole (Major Tom, The Tin Ring, Dress with a Hole și Long Distance Affair) cu 75 lei.