Expoziția “Portraits of Migration” este găzduită la ARCUB, Sala Cafenea, în perioada 24 aprilie – 6 mai 2018

Acest proiect a fost inițiat de Institutul Suedez în toamna anului 2015, când numărul de migranți care au sosit în Suedia a depășit cu mult cifrele estimate și experimentate anterior, luând naștere o campanie masivă de dezinformare cu privire la Suedia și la migranți.

Dar, având în vedere situația actuală, fără precedent, în care peste 65 milioane de persoane din toată lumea au fost forțate să-și părăsească țara și casa, Ambasada Suediei la București a decis să aducă în atenția publicului acest fenomen, prezentând migranții din România, nu atât de numeroși ca cei din multe țări vestice, dar prezenți în viața noastră cotidiană.

Se dorește ca acestă expoziție de fotografie să fie prilejul unor dezbateri și conștientizări referitoare la provocările pe care le aduce fenomenul migrației și al integrării migranților, dar și pentru că, în spatele unui ”fenomen” și al unor cifre, se află, de fapt, oameni.

Importanța acestui fenomen și a consecințelor sale în întreaga lume este într-o continuă creștere și cu toții suntem parte a acestei evoluții. Migrația este acum în prim-plan, nu doar în Suedia, ci și în restul țărilor.

Expoziția “Portraits of Migration” prezintă o perspectivă diferită asupra fenomenului migrației, dincolo de titlurile din presă legate de haos, colaps și procesele birocratice aferente.

”Toți au vrut să vorbească despre dragoste. Dragostea pentru un partener care nu a putut să-i însoțească, pentru familia care a rămas în urmă, sau dragostea pentru noi prieteni și parteneri de aici din Suedia”, a spus Alexander Mahmoud despre participanții la proiect.

Alexander Mahmoud a fotografiat 20 de persoane care au fugit în Suedia în ultimii 40 de ani și care s-au implicat în ajutarea altor refugiați. Poveștile lor sunt despre luptă, traumă și durere, dar și despre speranță și încredere în noua țară și în noua lor casă.

Urmându-i exemplul, la propunerea Ambasadei Suediei la București, Alina Băisan a urmărit fenomenul migrației din România și a găsit câteva particularități autohtone: “Aproape toate istorisirile pe care emigranții mi le-au împărtășit pe durata acestui proiect pleacă de la o poveste de iubire. Mereu am crezut despre România că este o țară a paradoxurilor, iar aceste povești nu fac decât să îmi confirme teoria. În timp ce milioane de români părăsesc țara pentru o viață mai bună în străinătate, există oameni care vin la noi, sperând să își facă un viitor aici. Ce am învățat de la acești oameni e că ar trebui să prețuim mai mult ceea ce avem: pacea și siguranța personală.”

”Indiferent de profilul migranților care ajung în România: fie că cer o formă de protecție, fie că sunt aici la studii sau au întemeiat o familie cu un cetățean român, nicio situație dintre acestea nu îi scutește de problemele și responsabilitățile pe care le are un locuitor din orice oraș din țară. Conflictele sau schimbarea bruscă a vieții nu discriminează în funcție de gen, educație sau situație financiară, astfel că migranții pe care i-am întâlnit în cadrul acestui proiect fotografic și pe care îi aducem în fața dumneavoastră au povești diverse, însă un numitor comun ar fi liniștea și stabilitatea pe care au găsit-o în România. În acest moment țara noastră nu are în mod cert atractivitatea țărilor din vest, ceea ce se reflectă și în numărul scăzut de migranți. Însă, indiferent de statutul migranților, beneficiari ai unei forme de protecție sau din afara UE sau a Spațiului Economic European, o mare greșeală ar fi lipsa integrării acestora, în special în contextul numeroaselor locuri de muncă vacante în România și a șansei de a avea cetățeni ce contribuie la această societate” a declarat reprezentantul IOM România.

Expoziția va avea deschiderea oficială în data de 24 aprilie, începând cu ora 18:00, la ARCUB, Sala Arcelor și Sala Cafenea iar la eveniment va participa Domnul Secretar de Stat Raed Arafat, el însuși portretizat în cadrul proiectului, dar și invitat de onoare, care, alături de alți participanți, va încerca să ne ajute să înțelegem mai bine situația migrației în Europa și în România, precum și diferitele ei nuanțe.

Joi, 26 aprilie, începând cu ora 19:00, tot la ARCUB Sala Arcelor va avea loc proiecția filmului “Nice People”, o poveste despre rasism și frică, dar și despre cum se pot crea legături care să apropie.

 

Expoziția va fi deschisă zilnic la Sala Cafenea între orele 16:00-20:00.

Intrarea este gratuită.

Organizator: Ambasada Suediei la București

Cu sprijinul: IOM –Misiunea din România a Agenției Națiunilor Unite și Primaria Capitalei, prin ARCUB