Dress with a Hole/ Rochie cu gaură

15 noiembrie, ora 21:00

Sala ARCUB (Str. Batiște nr.14)


Cea mai veche profesie din lume a fost întotdeauna controversată și de obicei asociată cu femeile, chiar dacă există și prostituție masculină. Femeile care participă la afacerea cu dragoste sunt „folosite” de bărbați și respinse de celelalte femei. Dar, pe de altă parte, ele își câștigă existența folosind bărbați. Fiecare curtezană (geishă, prostituată) trebuie să învețe cum să aleagă bărbatul potrivit, cum să-l seducă, cum să-l câștige, cum să-i provoace plăcere ca să fie răsplătită, cum să-l păstreze numai pentru ea… și cum să-l părăsească atunci când e nevoie.


Adevărul este însă că exact aceleași lecții le sunt date tuturor femeilor în cultura noastră europeană. De sute de ani femeile au fost învățate că sensul existenței lor este să aibă o relație cu un bărbat. Acestea sunt regulile jocului și ele te obligă să ai mereu grijă să folosești tu în loc să fii folosită. Pe piața sexuală nu sunt câștigători. Din momentul în care începem să ne gândim la noi înșine și la alte ființe umane ca la niște produse care au (sau în anumite condiții pot avea) un preț – atunci intrăm în joc și începem să pariem. Și cu toții pierdem – indiferent de sex.


Scenariu de Teraz Poliz

Regia: Ula Kijak

Decor și costume: Teraz Poliz

Fotografii: Joanna Siercha

Consultant mișcare: Anka Jankowska

Consultant decor și costume: Diana Marszalek

Distribuția: Dorota Glac, Marta Jalowska, Adrianna Kornecka, Emanuela Osowska

și Directorul Circului

Spectacol realizat sub patronajul Centrului pentru Drepturile Femeilor.

Avertisment: Spectacolul conține scene de nuditate, cuvinte calificate drept vulgare și alte motive de controversă.

 


Teraz Poliz (Linge acum) este unul dintre cele mai de succes grupuri feminine (și feministe) din Polonia. Compania independentă alcătuită numai din femei a pus de la început accentul pe subiecte legate de femei și feminitate. Spectacolele lor au tratat subiecte precum excluderea și violența, membrele grupului implicându-se adesea și în acțiuni adresate copiilor și adolescenților. Teraz Poliz produce și prezintă piese de teatru, happening-uri, performance-uri, lecturi, concerte și organizează workshop-uri și dezbateri. Grupul a colaborat frecvent cu organizații precum Amnesty International, ITAKA Foundation, Women Rights Center, Fundația Trans-Fuzja.

 


Vezi VIDEO