Între 17 și 24 septembrie 2023, Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, vine în întâmpinarea bucureștenilor și turiștilor cu opt seri de concerte de muzică clasică în aer liber la Piața Festivalului George Enescu.

Inițiată pentru a sărbători acest eveniment major al Capitalei, prin concerte cu acces liber, alături de toți locuitorii și turiștii orașului, Piața Festivalului aduce în centrul Bucureștiului, pe scena din Piața George Enescu, cele mai bine cotate orchestre, ansambluri și dirijori din România.

Din programul ediției din acest an a Pieței Festivalului, organizatorii anunță concerte zilnice pe scena din fața Ateneului Român, susţinute de orchestre, coruri, dirijori, voci de renume şi instrumentiști din România şi Republica Moldova, dar și prestaţii ale unor artişti de renume, precum: pianista Mădălina Paşol, violonistul Alexandru Tomescu, care urcă pe scenă alături de pianista Sînziana Mircea și violoncelistul Ştefan Cazacu, flautistul Matei Ioachimescu, ce va concerta împreună cu trioul PERCUSSIONescu, şi, nu în ultimul rând, Zoli Toth, în calitate de solist al concertului de închidere al Orchestrei Camerata Regală, dirijată de Constantin Grigore.

Piaţa Festivalului 2023 debutează pe acordurile muzicii clasice duminică, 17 septembrie, cu prestaţia Orchestrei Filarmonicii de Stat „Dinu Lipatti” din Satu Mare, care concertează alături de violoncelistul Constantin Borodin, sub bagheta dirijorului Azis Sadikovic, începând cu ora 20:00, în Piața George Enescu. Concertele ediţiei continuă luni, 18 septembrie, ora 19:00, cu concertul Opereta Stars (Bianca Ionescu, Andrei Lazăr, Gabriela  Daha, Valentino Tiron, Anton Zidaru, Alexandru Mihai Burcă – pian), urmat de recitalul cameral format din Rafael Butaru, Mircea Lazăr, Mădălina Fara și Cristiana Mihart, programat la ora 19:30.

Alexandru Tomescu cântă în fața publicului din Piața George Enescu luni, 18 septembrie, de la ora 20:30, în cadrul concertului WIND WATER EARTH, împreună cu Sînziana Mircea şi Ștefan Cazacu. Un alt moment inedit al programului din acest an la Piaţa Festivalului este recitalul bursierilor Fundația Regală Margareta a României ce va avea loc marți, 19 septembrie. Muzicieni aflaţi la început de drum ce au fost selectaţi în cadrul programului național „Tinere Talente” vor concerta pe scena din faţa Ateneului Român marți, 19 septembrie, începând cu ora 19:00. Evenimentul face parte dintr-o serie de acțiuni de afirmare și de promovare a tinerilor artiști aflați la început de drum, susținuți în dezvoltarea lor artistică de Fundația Regală Margareta a României.

Programul muzical continuă de la ora 20:00 cu un recital de pian al artistei Mădălina Pașol din repertoriul căruia fac parte compoziții muzicale semnate de Frederic Chopin, Serghei Rachmaninov, Franz Liszt. Un adevărat „rockstar” al muzicii clasice, cunoscut publicului internaţional pentru interpretarea creativă şi pentru felul în care transmite emoţia şi interacţionează cu publicul, flautistul Matei Ioachimescu vine la Piaţa Festivalului în compania grupului cameral de excepţie PERCUSSIONescu, compus din Irina Rădulescu la marimbă și Andrei Duță la vibrafon. Împreună, îmbinând creativitatea cu tehnica remarcabilă, cei trei artiști explorează noi teritorii muzicale, oferind publicului o experiență sonoră complet nouă.

Seria de concerte live de la Piața Festivalului George Enescu este urmată miercuri, 20 septembrie, de Seara BRD – „De la muzica Renașterii la muzica Clasică și Electronică”. Programul serii începe cu concertul Corului de camerăPreludiu – Voicu Enăchescu, la ora 19:00. Grupul coral a prezentat peste 2.500 de concerte pe marile scene din România şi din străinătate, în cursul celor peste 90 de turnee efectuate în 30 de ţări din Europa, America şi Asia, fiind laureat la mai multe festivaluri internaţionale. Trioul AEDEA, format din Oana Berbec, Teodora Chircă şi Sofia Bejenari, va concerta începând cu ora 20:00. Seara continuă de la ora 21:00, cu o poveste a evoluției muzicii, de la Bach până la muzica electronică de azi, prezentată de Paul Ilea în concertul „Sync The Classics”.

Joi, 21 septembrie, de la ora 20:00, publicul se va bucura de un program muzical variat interpretat de artiștii Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Republica Moldova. Tatiana Costiuc, Marin Gheras, Sergiu Mușat, Viorica Agafița, Eugen Negruță, Andrei Iurcu vor aduce în prim-plan compoziții ale autorilor celebri Astor Piazzolla, Fantezia Carmen, Frederick Loewe sau George Gershwin.

Vineri, 22 septembrie, de la ora 20:00, va concerta un ansamblu unic în peisajul muzical românesc, Big Band Radio România, sub bagheta dirijorală a Simonei Strungaru. Alcătuit din muzicieni de elită și din cei mai buni instrumentiști din tânăra generație, Big Band Radio România a cântat pe scena multor festivaluri din țară și străinătate, alături de Josephine Baker, Cliff Richard, Marie Laforêt, Juliette Gréco, Ray Charles, Aura Urziceanu, Anca Parghel și Elena Mîndru.

Penultima seară la Piața Festivalului este rezervată concertului ,,Poveste din Bucureștiul de Odinioară” susținut de actrița Miruna Ionescu, violonistul Valentin Albeșteanu în acompaniamentul Orchestrei Filarmonicii din Râmnicu Vâlcea ,,Ion Dumitrescu” condusă de dirijorul Tiberiu Dragoș Oprea și al Tarafului de Oraș. Concertul de sâmbătă, 23 septembrie, începe de la ora 20:00.

În ultima seară, duminică, 24 septembrie, ora 20:00, va concerta unul dintre cei mai respectați artiști români, Zoli Toth. Cu peste 1.300 de apariții scenice la activ, Zoli Toth este recunoscut ca fiind artistul care depășește mereu limitele și aduce continuu concepte noi de spectacol. Pentru concertul de închidere a Pieţei Festivalului, promotorul muzicii de percuție neconvenționale din România, artistul conceptual Zoli Toth va crea o atmosferă magică alături de Orchestra Camerata Regală, dirijată de Constantin Grigore în concertul de duminică, 24 septembrie, de la ora 20:00.

Accesul publicului la concertele din cadrul Pieței Festivalului George Enescu este gratuit.

PROGRAM PIAȚA FESTIVALULUI GEORGE ENESCU

17-24 SEPTEMBRIE 2023

Duminică, 17 septembrie                                                                

20.00 – Orchestra Filarmonicii de Stat „Dinu Lipatti”, Satu Mare                                                       

Dirijor: Azis Sadikovic                                                            

Solist: Constantin Borodin – violoncel                                                                       

Luni, 18 septembrie 

19.00 – Opereta Stars (Bianca Ionescu, Andrei Lazăr, Gabriela Daha, Valentino Tiron, Anton Zidaru, Alexandru Mihai Burcă – pian)                                                        

19.30 – Recital cameral  (Rafael Butaru – vioară, Mircea Lazăr – vioară, Mădălina Fara – violoncel, Cristiana Mihart – pian)

20.30 – WIND WATER EARTH (Alexandru Tomescu – vioară, Sînziana Mircea – pian, Ștefan Cazacu – violoncel)                                                                

Marți, 19 septembrie                                                            

19.00 – Recitalul  bursierilor Fundația Regală Margareta a României                                  

20.00 – Recital de pian Mădălina Paşol

21.00 – LEGENDS

Matei Ioachimescu – flaut & PERCUSSIONescu (Irina Rădulescu – marimbă, Andrei Duță – vibrafon)                                                          

Miercuri, 20 septembrie

Seara BRD – „De la muzica Renașterii  la muzica Clasică și Electronică”

19.00 – Corul de cameră „Preludiu – Voicu Enăchescu”

20.00 – Trio AEDEA (Oana Berbec – soprană, Teodora Chircă – pian, Sofia Bejenari – vioară) 

21.00 – Paul Ilea – Sync The Classics                                  

Joi, 21 septembrie                                                               

20.00 – Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, Republica Moldova                                        

Dirijor: Mihail Agafița                                                              

Solişti: Tatiana Costiuc – soprană, Marin Gheras – nai, Sergiu Mușat – clarinet, Viorica Agafița – vioară, Eugen Negruța – acordeon, Andrei Iurcu – trompetă                                                        

Vineri, 22 septembrie                                                                      

20.00 – Big Band Radio România                                                   

Dirijor: Simona Strungaru                                                                                                      

Sâmbătă, 23 septembrie                                                                 

20.00 – „Poveste din Bucureștiul de odinioară”

Soliști: Miruna Ionescu – artist vocal, Valentin Albeșteanu – vioară

Acompaniază: Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Ion Dumitrescu”, Râmnicu Vâlcea

Dirijor: Tiberiu Dragoș Oprea                                                            

Taraful de Oraș

Duminica, 24 septembrie                                                                

20.00 –  Orchestra Camerata Regală                                                                        

Dirijor: Constantin Grigore                                                                 

Solist: Zoli Toth – synth, drums & vibes

____                               

Eveniment organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.

Festivalul Internațional George Enescu este un eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. Proiect cultural finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

Sponsori: BRD GROUPE SOCIETE GENERALE, DACRIS, Aqua Carpatica

Parteneri instituţionali: Centrul Național de Artă Tinerimea Română, Fundația Regală Margareta a României

Parteneri media: Radio București FM, Agerpres, Societatea de Transport Bucureşti