Piața Festivalului George Enescu
Între 17 și 24 septembrie 2023, Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, vine în întâmpinarea bucureștenilor și turiștilor cu opt seri de concerte de muzică clasică în aer liber la Piața Festivalului George Enescu.
Inițiată pentru a sărbători acest eveniment major al Capitalei, prin concerte cu acces liber, alături de toți locuitorii și turiștii orașului, Piața Festivalului aduce în centrul Bucureștiului, pe scena din Piața George Enescu, cele mai bine cotate orchestre, ansambluri și dirijori din România.
Din programul ediției din acest an a Pieței Festivalului, organizatorii anunță concerte zilnice pe scena din fața Ateneului Român, susţinute de orchestre, coruri, dirijori, voci de renume şi instrumentiști din România şi Republica Moldova, dar și prestaţii ale unor artişti de renume, precum: pianista Mădălina Paşol, violonistul Alexandru Tomescu, care urcă pe scenă alături de pianista Sînziana Mircea și violoncelistul Ştefan Cazacu, flautistul Matei Ioachimescu, ce va concerta împreună cu trioul PERCUSSIONescu, şi, nu în ultimul rând, Zoli Toth, în calitate de solist al concertului de închidere al Orchestrei Camerata Regală, dirijată de Constantin Grigore.
Piaţa Festivalului 2023 debutează pe acordurile muzicii clasice duminică, 17 septembrie, cu prestaţia Orchestrei Filarmonicii de Stat „Dinu Lipatti” din Satu Mare, care concertează alături de violoncelistul Constantin Borodin, sub bagheta dirijorului Azis Sadikovic, începând cu ora 20:00, în Piața „George Enescu”. Concertele ediţiei continuă luni, 18 septembrie, ora 19:00, cu concertul Opereta Stars (Bianca Ionescu, Andrei Lazăr, Gabriela Daha, Valentino Tiron, Anton Zidaru, Alexandru Mihai Burcă – pian), urmat de recitalul cameral format din Rafael Butaru, Mircea Lazăr, Mădălina Fara și Cristiana Mihart, programat la ora 19:30.
Alexandru Tomescu cântă în fața publicului din Piața „George Enescu” luni, 18 septembrie, de la ora 20:30, în cadrul concertului WIND WATER EARTH, împreună cu Sînziana Mircea şi Ștefan Cazacu. Un alt moment inedit al programului din acest an la Piaţa Festivalului este recitalul bursierilor Fundația Regală Margareta a României ce va avea loc marți, 19 septembrie. Muzicieni aflaţi la început de drum ce au fost selectaţi în cadrul programului național „Tinere Talente” vor concerta pe scena din faţa Ateneului Român marți, 19 septembrie, începând cu ora 19:00. Evenimentul face parte dintr-o serie de acțiuni de afirmare și de promovare a tinerilor artiști aflați la început de drum, susținuți în dezvoltarea lor artistică de Fundația Regală Margareta a României.
Programul muzical continuă de la ora 20:00 cu un recital de pian al artistei Mădălina Pașol din repertoriul căruia fac parte compoziții muzicale semnate de Frederic Chopin, Serghei Rachmaninov, Franz Liszt. Un adevărat „rockstar” al muzicii clasice, cunoscut publicului internaţional pentru interpretarea creativă şi pentru felul în care transmite emoţia şi interacţionează cu publicul, flautistul Matei Ioachimescu vine la Piaţa Festivalului în compania grupului cameral de excepţie PERCUSSIONescu, compus din Irina Rădulescu la marimbă și Andrei Duță la vibrafon. Împreună, îmbinând creativitatea cu tehnica remarcabilă, cei trei artiști explorează noi teritorii muzicale, oferind publicului o experiență sonoră complet nouă.
Seria de concerte live de la Piața Festivalului George Enescu este urmată miercuri, 20 septembrie, de Seara BRD – „De la muzica Renașterii la muzica Clasică și Electronică”. Programul serii începe cu concertul Corului de cameră „Preludiu – Voicu Enăchescu”, la ora 19:00. Grupul coral a prezentat peste 2.500 de concerte pe marile scene din România şi din străinătate, în cursul celor peste 90 de turnee efectuate în 30 de ţări din Europa, America şi Asia, fiind laureat la mai multe festivaluri internaţionale. Trioul AEDEA, format din Oana Berbec, Teodora Chircă şi Sofia Bejenari, va concerta începând cu ora 20:00. Seara continuă de la ora 21:00, cu o poveste a evoluției muzicii, de la Bach până la muzica electronică de azi, prezentată de Paul Ilea în concertul „Sync The Classics”.
Joi, 21 septembrie, de la ora 20:00, publicul se va bucura de un program muzical variat interpretat de artiștii Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Republica Moldova. Tatiana Costiuc, Marin Gheras, Sergiu Mușat, Viorica Agafița, Eugen Negruță, Andrei Iurcu vor aduce în prim-plan compoziții ale autorilor celebri Astor Piazzolla, Fantezia Carmen, Frederick Loewe sau George Gershwin.
Vineri, 22 septembrie, de la ora 20:00, va concerta un ansamblu unic în peisajul muzical românesc, Big Band Radio România, sub bagheta dirijorală a Simonei Strungaru. Alcătuit din muzicieni de elită și din cei mai buni instrumentiști din tânăra generație, Big Band Radio România a cântat pe scena multor festivaluri din țară și străinătate, alături de Josephine Baker, Cliff Richard, Marie Laforêt, Juliette Gréco, Ray Charles, Aura Urziceanu, Anca Parghel și Elena Mîndru.
Penultima seară la Piața Festivalului este rezervată concertului ,,Poveste din Bucureștiul de Odinioară” susținut de actrița Miruna Ionescu, violonistul Valentin Albeșteanu în acompaniamentul Orchestrei Filarmonicii din Râmnicu Vâlcea ,,Ion Dumitrescu” condusă de dirijorul Tiberiu Dragoș Oprea și al Tarafului de Oraș. Concertul de sâmbătă, 23 septembrie, începe de la ora 20:00.
În ultima seară, duminică, 24 septembrie, ora 20:00, va concerta unul dintre cei mai respectați artiști români, Zoli Toth. Cu peste 1.300 de apariții scenice la activ, Zoli Toth este recunoscut ca fiind artistul care depășește mereu limitele și aduce continuu concepte noi de spectacol. Pentru concertul de închidere a Pieţei Festivalului, promotorul muzicii de percuție neconvenționale din România, artistul conceptual Zoli Toth va crea o atmosferă magică alături de Orchestra Camerata Regală, dirijată de Constantin Grigore în concertul de duminică, 24 septembrie, de la ora 20:00.
Accesul publicului la concertele din cadrul Pieței Festivalului George Enescu este gratuit.
PROGRAM PIAȚA FESTIVALULUI GEORGE ENESCU
17-24 SEPTEMBRIE 2023
Duminică, 17 septembrie
20.00 – Orchestra Filarmonicii de Stat „Dinu Lipatti”, Satu Mare
Dirijor: Azis Sadikovic
Solist: Constantin Borodin – violoncel
Luni, 18 septembrie
19.00 – Opereta Stars (Bianca Ionescu, Andrei Lazăr, Gabriela Daha, Valentino Tiron, Anton Zidaru, Alexandru Mihai Burcă – pian)
Repertoriul Operetei Stars
1. JOHANN STRAUSS – „Voci de primăvară”
2. KARL ZELLER – OPERETA „Vânzătorul de păsări”
3. JOHANN STRAUSS – OPERETA „Liliacul”
4. EMMERICH KALMAN – OPERETA „Contesa Maritza”
5. FRANZ LEHAR – OPERETA „Văduva veselă”
6. GHERASE DENDRINO – OPERETA „Lysistrata”
7. FLORIN COMISEL – OPERETA „Leonard”
8. GHERASE DENDRINO – OPERETA „Lăsați-mă să cânt”
9. JOHANN SRAUSS – OPERETA „Liliacul”
19.30 – Recital cameral (Rafael Butaru – vioară, Mircea Lazăr – vioară, Mădălina Fara – violoncel, Cristiana Mihart – pian)
Repertoriul Recitalului Cameral
1. George Enescu – Serenade Lontaine
2. Edward Elgar – Salut d’amour
3. Fritz Kreisler – Londonderry air
4. Antonin Dvorak – Slavonic dance
5. Fritz Kreisler – Dans spaniol
6. Jeno Hubay – Hejre katy
7. Fritz Kreisler – La Gitana
8. Dimitri Shostakovich – 5 piese
9. Igor Frolov – divertisment
20.30 – WIND WATER EARTH (Alexandru Tomescu – vioară, Sînziana Mircea – pian, Ștefan Cazacu – violoncel)
Repertoriul WIND WATER EARTH
1. A Cry for Solitude – Duo Violin-Piano
2. Wind, Water & Earth – Trio-Violin-Cello-Piano
3. In Memoriam Duo Cello-Piano
4. Ballade – Duo Violin-Piano
5. Playful Icicles – Trio Violin-Cello-Piano
6. Consolation – Duo Cello-Piano
7. Clickety Clock – Duo Violin-Piano
8. Torment – Duo Cello-Piano
9. Epiloque Improbable – Duo Violin-Piano
Marți, 19 septembrie
19.00 – Recitalul bursierilor Fundația Regală Margareta a României
Repertoriul bursierilor Fundația Regală Margareta a României
- George Enescu – Serenade Lointaine
Teodora Todoran – vioară/ Iurie Surguciov – violoncel/ Ionuț Diaconu – pian
- Pedro Ittularrde – Pequna Czarda
Claudiu Șuțu – saxofon/ Ionuț Diaconu – pian
- Antonio Vitali – Chaconne
Teodora Todoran – vioară/ Ionuț Diaconu – pian
- André Messager – Solo de concours
Raluca Ciula – clarinet/ Ionuț Diaconu – pian
- Wolfgang Amadeus Mozart – Cvartetul în Fa Major pentru oboi și coarde KV 370
Alexandra Barbosa – oboi/ Teodora Todoran – vioară/ Ionuț Bârjovanu – violă/ Iurie Surguciov – violoncel
- Joseph Arban – Capriciu și Variațiuni în mi bemol major
Claudiu Suțu – saxofon/ Ionuț Diaconu – pian
- Georg Druschetzky – Cvartetul în sol minor pentru oboi și coarde
Alexandra Barbosa – oboi/ Teodora Todoran – vioară/ Ionuț Bârjovanu – violă/ Iurie Surguciov – violoncel
8. George Enescu – Serenade Lointaine
9. Pedro Ittularrde – Pequna Czarda
10. Antonio Vitali – Chaconne
11. André Messager – Solo de concours
12. Wolfgang Amadeus Mozart – Cvartetul în Fa Major pentru oboi și coarde KV 370
13. Joseph Arban – Capriciu și Variațiuni în mi bemol major
14. Georg Druschetzky – Cvartetul în sol minor pentru oboi și coarde
20.00 – Recital de pian Mădălina Paşol
Repertoriul pianistei Mădălina Pașol
1. Frederic Chopin – Marea Poloneză Op. 53
2. Serghei Rachmaninov – Preludiul Op. 3 nr. 2
3. Preludiul Op. 23 nr 5
4. Frederic Chopin – Schrerzo nr. 2, Op. 31
5. Franz Liszt – Rapsodia Ungară nr. 2
21.00 – LEGENDS
Matei Ioachimescu – flaut & PERCUSSIONescu (Irina Rădulescu – marimbă, Andrei Duță – vibrafon)
Repertoriul LEGENDS
1.“Led Zeppelin Suite”
2. “Heart-shaped Box”
3. “Metallica Medley”
4. “Fear of the Dark”
5. “…in Time”
6. “I don’t want to miss a thing”
7. “Don’t smoke on the land”
8. “Sweet Child of Mine”
Miercuri, 20 septembrie
Seara BRD – „De la muzica Renașterii la muzica Clasică și Electronică”
19.00 – Corul de cameră „Preludiu – Voicu Enăchescu”
Repertoriul Corului de cameră „Preludiu – Voicu Enăchescu”
- Johann Sebastian Bach- Bourrée
2. Johann Sebastian Bach – Aria
3. Franz Schubert – Die Forelle
4. Franz Schubert – Ave Maria
5. Wolfgang Amadeus Mozart – Eine kleine Nachtmusik
6. Antonín Dvořák – Humoresque
7. Maurice Ravel – Bolero.
8. Astor Piazzolla – Libertango
20.00 – Trio AEDEA (Oana Berbec – soprană, Teodora Chircă – pian, Sofia Bejenari – vioară)
Repertoriul Trioului AEDEA
- Gioachino Rossini – La Danza
2. Giacomo Puccini – Gianni Schicchi “O, mio babino caro”
3. Geronimo Gimenes – La Tempranica “La tarantula e un bicho mu malo”
4. Ernesto de Curtis – Non ti scordar di me
5. Vittorio Monti – Csárdás
6. Giacomo Puccini – Tosca – “Vissi d’arte”
7. Emmerich Kalman – Silvia – Csárdás-ul “M-am născut în țara munților”
8. Nino Rota – “Parla piu piano” – love Theme From “The Godfather”
9. Andrew Lloyd Webber – Fantoma de la Operă “Think of me”
10. Georges Bizet – Carmen “Habanera”
11. Johannes Brahms – Dans ungar nr. 5
12. Giacomo Puccini – Madama Butterfly – “Un bel di vedremo”
13. Fanny Mendelssohn – Nocturnă
14. Cesare Andrea Bixio – Mamma
15. Leonard Bernstein – West Side Story – “I feel pretty”
16. Luigi Denza– Funiculi, funicula
17. Niccolò Paganini – Capriciul nr. 16
18. Francesco Sartori – “Time to say goodbye”
19. Giacomo Rossini – Duetto buffo di due Gatti
21.00 – Paul Ilea – Sync The Classics
Repertoriul lui Paul Ilea
- J.S Bach -Adagio
2. Mozart Kleine Nacht Musik – partea 4
3. Jean Baptiste-Lully – Follia v1
4. Richard Wagner-Walkirie
5. Jean Baptiste -Lully Follia v2
6. W. A. Mozart -Kleine Nacht Music part 1
7. Leo Delibes – Lakme – Duetul Florilor
8. J.B Lully – Follia v3
9. W.A.Mozart – Simfonia 40
10. J.B.Lully – Follia v4
11. W.A. Mozart -Simfonia 40 -balkan
12. W.A. Mozart -Sonata 11-Rondo Alla Turca
13. Felix Mendelssohn Bartholdy- Mars Nupțial
14. Gustav Holst -Planetele -Marte
15. Aram Haciaturian -Dansul Sabiilor
16. Carl Orff- Carmina Burana
Joi, 21 septembrie
20.00 – Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, Republica Moldova
Dirijor: Mihail Agafița
Solişti: Tatiana Costiuc – soprană, Marin Gheras – nai, Sergiu Mușat – clarinet, Viorica Agafița – vioară, Eugen Negruța – acordeon, Andrei Iurcu – trompetă
Repertoriul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, Republica Moldova
- Alberto Ginastera – Suite from ballet „Estancia” p. I ~ 2’50’’
- Il Postino (Eugen Negruța) ~ 2’50”
- Alberto Ginastera – Suite from ballet „Estancia” p. IV ~ 3’40’’
- Astor Piazzolla – Oblivion (Viorica Agafița, Eugen Negruța) ~ 5’15”
- Astor Piazzolla – Melancolico Buenos Aires (Eugen Negruța) ~ 4’05”
- M. de Falla – Dans spaniol ~ 3’50”
- Fantezia Carmen (Viorica Agafița, Mihail Agafița) ~ 3’50”
- Leo Delibes – Les filles de Cadix (Tatiana Costiuc) ~ 3’40”
- La Virgen de la Macarena (Andrei Iurcu) ~ 3’20”
- Pupuriu Latino (Sergiu Mușat) ~ 4’45”
- F. Lehar – Aria Giudittei din operetta „Giuditta” (Tatiana Costiuc) ~ 5’
- F. Liszt – Rapsodia No. 2 (Marin Gheras) ~ 7’
- Gh. Sivcisin – Apel de bucium / Hora si Chindia (Marin Gheras) ~ 5’
- F. Loewe – „My fair lady” (Tatiana Costiuc) ~ 3’
- G. Gershwin – Fantezia ”Un american la Paris” pentru clarinet (Sergiu Mușat) ~ 3’20”
- L. Bernstein – „West Side Story” (selecțiuni pentru orchestră) ~ 9’
- Ary Barroso – Brazil ~ 2’20”
- Arturo Márquez – Danzón nr. 2 ~ 9’
Bis: - Mix de Mambo (Mambo #5) ~ 4’
- Constantin Rusnac – Sărbătoreasca ~ 5’50
Vineri, 22 septembrie
20.00 – Big Band Radio România
Dirijor: Simona Strungaru
Este o selecție din seria „The Magic of”, concerte din stagiunea trecută și cea viitoare.
Lucrări compuse de: Chick Corea, Duke Ellington, Buddy Rich, Thad Jones, Peter Herbolzheimer
Sâmbătă, 23 septembrie
20.00 – „Poveste din Bucureștiul de odinioară”
Soliști: Miruna Ionescu – artist vocal, Valentin Albeșteanu – vioară
Acompaniază: Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Ion Dumitrescu”, Râmnicu Vâlcea
Dirijor: Tiberiu Dragoș Oprea
Taraful de Oraș
Repertoriul
1. Valurile Dunării – muzica: Iosif Ivanovici, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Ion Dumitrescu din Râmnicu Vâlcea
2. Hai să-ți arăt Bucureștiul noaptea – muzica: Ion Vasilescu, versuri: Eugen Mirea, interpret: Miruna Ionescu
3. Bade-al neichii București – muzica: Ion Vasilescu, versuri: Ion Vasilescu, interpret: Miruna Ionescu
4. Frumosul Rozmarin – compozitor: Fritz Kreisler, interpret: Valentin Albeșteanu
5. Bucuria Dragostei – compozitor: Fritz Kreisler, interpret : Valentin Albeșteanu
6. Tangoul de demult – compozitor: Gherase Dendrino, Orchestra Simfonica a Filarmonicii Ion Dumitrescu din Râmnicu Vâlcea
7. Prima poezie – compozitor: Nicolae Kirculescu, versuri: Mihai Maximilian, interpret: Miruna Ionescu
8. Așa începe dragostea – compozitor: Nicolae Kirculescu, versuri: Mihai Maximilian, interpret: Miruna Ionescu
9. Coșarul – compozitor: Nicolae Kirculescu, versuri: Mihai Maximilian, interpret: Miruna Ionescu
10. Por una cabeza – compozitor: Carlos Gardel, interpret: Valentin Albeșteanu
11. Amapola – compozitor: Joseph LaCalle, interpret: Valentin Albeșteanu
12. Suflet candriu de papugiu – compozitor: Ion Vasilescu, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Ion Dumitrescu din Râmnicu Vâlcea
13. La telefon – compozitor: Ion Vasilescu, versuri: Eugen Mirea, interpret: Miruna Ionescu
14. Nu mai plânge, baby – compozitor: Elly Roman, versuri: Elly Roman, interpret: Miruna Ionescu
15. Minciuna – compozitor: Ionel Fernic, versuri: Eugen Mirea, interpret: Miruna Ionescu
16. Avant de mourir – compozitor: Georges Boulanger, interpret: Valentin Albeșteanu
17. Hora de concert – compozitor: Georges Boulanger, interpret: Valentin Albeșteanu
18. Ca la 4 dimineața – moment instrumental, interpret: Dan Mustățea, acordeon
19. Mi-am pus busuioc în păr – compozitor: Ion Vasilescu, versuri: Hanry Negrin, interpret: Miruna Ionescu
20. Habar n-ai tu – compozitor: Ion Vasilescu, versuri: Ion Vasilescu și Eugen Mirea, interpret: Miruna Ionescu
21. Ciuleandra – cântec popular, interpret: Miruna Ionescu
22. Prelucrare de concert după melodia Foaie verde nucă seacă, din repertoriul violonistului Ion Albeșteanu – interpret: Valentin Albeșteanu
23. Căruța Poștei – compozitor: Grigoraș Dinicu, interpret: Valentin Albeșteanu
Duminica, 24 septembrie
20.00 – Orchestra Camerata Regală
Dirijor: Constantin Grigore
Solist: Zoli Toth – synth, drums & vibes
Repertoriul Orchestrei Camerate Regale și al compozitorului Zoli Toth
1. Dies Irae
2. Cocoon
3. Ciao
4. Hybrid Carmen (Habanera)
5. Patimile Estului
6. Furtuna
7. Paparuda
Repertoriul Orchestrei Camerate Regale
1. Mihail Glinka – Uvertura operei Ruslan si Ludmila
2. Antonin Dvorak – Dans slav nr. 2, op. 72
3. Antonin Dvorak – Dans slav nr. 8, op. 46
4. Georges Bizet – Suita Carmen – fragmente
____
Eveniment organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.
Festivalul Internațional George Enescu este un eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. Proiect cultural finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.
Sponsori: BRD GROUPE SOCIETE GENERALE, DACRIS, Aqua Carpatica
Parteneri instituţionali: Centrul Național de Artă Tinerimea Română, Fundația Regală Margareta a României
Parteneri media: Radio București FM, Agerpres, Societatea de Transport Bucureşti