Piaţa Festivalului Internaţional George Enescu a debutat în seara zilei de duminică, 17 septembrie, cu un concert mult aplaudat al Orchestrei Filarmonicii de Stat „Dinu Lipatti”. Peste 1.500 de bucureşteni şi turişti au asistat la concertul de deschidere susţinut de apreciata orchestră din Satu Mare, sub bagheta dirijorală a lui Azis Sadikovic, alături de violoncelistul Constantin Borodin în calitate de solist. În a doua zi de concerte, publicul s-a bucurat de trei momente inedite de muzică de operetă, muzică camerală şi clasică susţinute de Opereta Stars, de instrumentiştii de renume internaţional Rafael Butaru, Mircea Lazăr, Mădălina Fara şi Cristiana Mihart şi, nu în ultimul rând, de marele violonist Alexandru Tomescu, împreună cu Sînziana Mircea şi Ştefan Cazacu.

Piaţa Festivalului este un eveniment conex al Festivalului Internaţional George Enescu, organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu ARTEXIM, şi oferă, în perioada 17-24 septembrie 2023, concerte zilnice de muzică clasică cu acces gratuit în Piaţa „George Enescu”.

Piaţa Festivalului Enescu continuă cu alte şase zile de concerte gratuite în aer liber, ce oferă publicului meloman muzică de operă, recitaluri camerale şi de pian, cafe-concert, muzică corală, muzică clasică în acorduri neconvenţionale şi muzică rock interpretată la flaut, marimbă şi vibrafon.

Protagoniştii concertelor de marţi, 19 septembrie, sunt tinere talente, bursieri ai Fundaţiei Regale Margareta a României, celebra pianistă premiată Mădălina Paşol şi, nu în ultimul rând, proiectul „Legends” ce aduce pe aceeaşi scenă pe rockstar-ul muzicii clasice Matei Ioachimescu şi grupul cameral original PERCUSSIONescu. Led Zeppelin, Metallica, Iron Maiden, Aerosmith, Nirvana şi Depeche Mode sunt doar câteva dintre marile „legende” prezentate într-un concept inovator, de o formulă camerală unică în România: flaut, marimbă şi vibrafon.

Miercuri, 20 septembrie, este o seară specială propusă publicului bucureştean de BRD – Groupe Société Générale în calitate de sponsor al evenimentului. Intitulată „De la muzica Renaşterii la muzica Clasică şi Electronică”, seara BRD aduce în Piaţa Festivalului trei concerte susţinute de Corul de Cameră „Preludiu – Voicu Enăchescu”, Trio AEDEA şi Paul Ilea – „Sync The Classics”. „Este o bucurie pentru noi ca în acest prim an în care suntem partener principal al Festivalului Enescu să sprijinim și concertul de deschidere a Pieței Festivalului, și incursiunea în istoria muzicii propusă de programul de miercuri. Intenția noastră de a democratiza accesul la muzica clasică și de a o aduce mai aproape de tineri se materializează și în aceste două evenimente, căci ce poate fi mai democratic pentru public decât accesul la secole de evoluție a muzicii?”, a subliniat Flavia Popa, Secretar General BRD – Groupe Société Générale.

Fondat de maestrul Voicu Enăchescu, unul dintre reperele mişcării corale din România, Corul de cameră „Preludiu – Voicu Enăchescu” deschide astfel seara BRD din 20 septembrie cu un concert extraordinar, sub bagheta dirijorală a lui Andrei Stănculescu. Soprana Oana Berbec, pianista Teodora Chircă şi violonista Sofia Bejenari susţin cel de-al doilea concert al serii sub titulatura Trio AEDEA.

O experienţă audio unică, concertul „Sync The Classics”, propus de muzicianul, compozitorul şi producătorul Paul Ilea, prezintă o colecţie de variaţiuni moderne pe teme celebre din muzica clasică. Ascultătorii familiarizaţi cu muzica clasică vor fi surprinşi de abordarea şi dezvoltarea curajoasă a unor teme celebre, iar pentru cei neiniţiaţi poate fi o punte revelatoare spre cultura universală clasică.

Joi, 21 septembrie, în Piaţa Festivalului răsună acordurile muzicii lui George Gerswin, a lui Astor Piazzola, Franz Liszt şi Leonard Bernstein în interpretarea celei mai importante instituţii de concert din Republica Moldova – Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”. Din repertoriul concertului fac parte compoziţii celebre, precum „My Fair Lady” (F. Loewe), „West Side Story” (L. Bernstein), „Fantezia Carmen” (P. Sarasate) interpretate de orchestra din Chişinău, alături de soprana Tatiana Costiuc, Marin Gheraş la nai, Sergiu Muşat la clarinet, Viorica Agafiţa la vioară, Eugen Negruţa la acordeon şi Andrei Iurcu la trompetă, sub bagheta dirijorală a lui Mihail Agafiţa.

De la jazz la blues, pop, pop-rock sau simfonic-pop, Big Band Radio România a pregătit pentru vineri, 22 septembrie, un concert de neratat alături de Simona Strungaru în calitate de dirijor.

În penultima zi la Piaţa Festivalului, Miruna Ionescu şi Valentin Albeşteanu prezintă, pe note muzicale, „Poveste din Bucureştiul de Odinioară”, o călătorie în universul Micului Paris, cu tangouri, foxtrot-uri şi swing-uri cântate în teatrele de vodevil ale vremii, dar şi muzica de cafe-concert şi muzica clasică a vremii. Cei doi artişti sunt acompaniaţi de Orchestra Simfonică a Filarmonicii din Râmnicu Vâlcea „Ion Dumitrescu”, dirijată de Tiberiu Dragoş Oprea, şi de Taraful de Oraş. Concertul din 23 septembrie este dedicat evenimentului aniversar „Zilele Bucureştiului”, care celebrează, printr-o serie de activitări artistice, 564 de ani de la atestarea documentară a oraşului.

Cunoscut pentru prestaţiile sale live spectaculoase şi originale, Zoli Toth este solistul concertului de închidere a ediţiei, care urcă pe scenă alături de Orchestra Camerata Regală. Dirijată de Constantin Grigore, orchestra aflată sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu va concerta împreună cu Zoli Toth pe scena de la Piaţa Festivalului duminică, 24 septembrie, de la ora 20.00.

Accesul publicului la concertele din cadrul Pieței Festivalului George Enescu este gratuit.

____               

Eveniment organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.

Festivalul Internațional George Enescu este un eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. Proiect cultural finanțat de Guvernul României, prin Ministerul Culturii.

Sponsori: BRD GROUPE SOCIETE GENERALE, DACRIS, AQUA CARPATICA

Parteneri instituţionali: Artexim, Ministerul Culturii, Centrul Național de Artă Tinerimea Română, Fundația Regală Margareta a României

Parteneri media: Radio București FM, Agerpres, Societatea de Transport Bucureşti