Perife(e)rice – Clubul de lectură Institutul Blecher
Clubul de lectură „Institutul Blecher” duce poezia în cartiere cu seria specială de evenimente „perife(e)rice” – un proiect câştigător a Burselor de idei „Bucureşti RE:imaginat”. Proiectul „perife(e)rice” include trei seri de lectură în cartierele Bucureştiului pe parcursul lunilor august şi septembrie şi debutează duminică, 7 august cu o primă ediţie în zona Matei Voievod. Proiectul este iniţiat de Claudiu Komartin şi este implementat de Primăria Capitalei prin ARCUB.
Unul dintre cele mai frecventate evenimente de literatură contemporană din București, „Institutul Blecher” călătoreşte astfel în comunităţile unde cultura este mai puțin accesibilă ca expresie şi propune bucureştenilor trei ediţii speciale în zonele cultural-periferice ale oraşului.
Prima ediţie din seria de evenimente „perife(e)rice” va avea loc duminică, 7 august 2022, de la ora 18:30, pe terasa Nuaj (str. Matei Voievod 27, sector 2, București), în cadrul căreia vor citi poeții Diana Iepure și Andrei Dósa. Întâlnirea va fi moderată de Claudiu Komartin. Ediţia cu numărul 256 a Institutului Blecher va fi transmisă LIVE și va putea fi urmărită pe pagina de Facebook a Institutului Blecher.
Clubul de lectură Institutul Blecher a luat naștere în septembrie 2009, la aniversarea, aproape trecută cu vederea în spațiul public românesc, a centenarului Max Blecher. Clubul de lectură Institutul Blecher a devenit, în ultimii ani, un vector de promovare eficientă a poeziei și prozei în spațiul public, prin cele 255 de întâlniri de până acum i-au adus în prim-plan pe scriitorii cei mai valoroși și mai activi ai momentului, dar și pe tinerii încă nedebutați.
Parteneri:
Casa de Editură Max Blecher, Nuaj, AQUA Carpatica, Domeniile Sâmburești, TOMAGRAPH, ZRM MUSIC, Les Aubergines
Proiect finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul programului „București RE:imaginat” – Burse de idei pentru proiecte culturale.
Despre invitați
Diana Iepure (n. 1970) a absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universității de Stat din Chișinău. A publicat volumele de poezie „Liliuța” (2004), „O sută cincizeci de mii la peluze” (2011) și „În rest, viața e frumoasă” (2021). A tradus din limba rusă cărți de Boris Akunin, Alexei Salnikov și Serghei Timofeev, precum și două antologii din clasici ai literaturii ruse: „Iarnă rusească (2013), „Pagini alese din literatura rusă a secolului XIX” (2017).
Andrei Dósa (n. 1985) a publicat volumele de poezie „Când va veni ceea ce este desăvârșit” (2011), „American Experience” (2013), „Nada” (2015), „adevăratul băiat de aur” (2017), „Expectativa luminoasă” (2020) și romanele „Ierbar” (2018), „Multă forță și un dram de gingășie” (2021) și „Ceaikovski la walkman” (2022). Traducător din maghiară și engleză, a transpus în română mai multe cărți, printre care volume ale unor importanți poeți maghiari recenți (Borbély Szilárd, Kemény István) și o antologie a tinerilor poeți maghiari din Transilvania.