Festivalul Internațional de Film de Animație Animest #16 este un proiect creat de Asociația Animest şi finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului București – Oraș Deschis 2021

Drumul unui scurtmetraj de animație din faza de idee, și până la proiecția lui pe marele ecran, reprezintă o adevărată provocare pentru creatorii din domeniu. În dezvoltarea unei producții de gen, atragerea partenerilor reprezintă una dintre cele mai mari importante etape. La cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest (8-17 octombrie, București), regizorii și producătorii de film de animație din România și Republica Moldova sunt invitați să își înscrie proiectele de scurtmetraj aflate în pre-producție la cea de-a treia ediție Pitch, please!, concursul Animest care le oferă șansa de a-și prezenta ideile în fața unui juriu profesionist, dar și ocazia de a parcurge pașii importanți în pregătirea pentru participarea la un pitch.

Dedicat uneia dintre cele mai importante misiuni ale sale, aceea de a susține și încuraja producția autohtonă de film de animație, Animest continuă să ofere creatorilor din domeniu instrumentele necesare dezvoltării proiectelor de gen. Până pe 20 septembrie, creatorii de film de animație sunt invitați să se înscrie la sesiunea de pitching, trimițând organizatorilor un email cu subiectul „Pitch, please!”, la pitch@animest.ro.  Vor fi considerate eligibile doar aplicațiile care vor include următoarele documente, atașate în limba engleză:

– synopsisul proiectului

– propuneri de artwork și character design, opțional storyboard

– CV-ul aplicantului/ aplicanților

– showreel-ul sau portofoliul regizorului

Înainte de marea întâlnire cu juriul, reprezentanții proiectelor selectate vor beneficia de patru zile de pregătire. Doi traineri din domeniu vor oferi mentorat și consultanță participanților, sprijinindu-i în vederea susținerii prezentării, din punct de vedere al scenariului și al dezvoltării creative și tehnice a proiectului. Nu se percepe taxă de înscriere, iar toți participanții selectați vor avea acces gratuit la evenimentele incluse în programul celei de-a 16-a ediții Animest. O condiție importantă de participare este disponibilitatea regizorilor și a producătorilor în perioada 11-15 octombrie, perioada în care va avea loc pregătirea proiectelor și prezentarea lor în fața juriului.

Toate proiectele selectate în etapa finală vor primi feedback și recomandări din partea celor trei membri ai juriului, pe care creatorii filmelor îi vor întâlni la pitch, pe 15 octombrie. Proiectul câștigător va fi recompensat cu o acreditare dublă pentru regizor și producător la CEE Animation Forum 2022 – evenimentul internațional la care participă anual cele mai importante nume din industria filmului animat.

Foto: Animest