Podcastul #Calendarulstrăvechi, cu Iulia Gorneanu și Andreea Ciortea, revine cu noi episoade ce aduc în atenția publicului tradiții precreștine, mituri și legende din vechiul sat românesc asociate sărbătorilor pascale. Lansat de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București la finalul anului trecut, proiectul a prezentat obiceiuri din satul românesc prilejuite de momente importante din calendarul precreștin, ulterior asociat sărbătorilor creștine. Dialogurile dintre cunoscutul etnolog Iulia Gorneanu și Andreea Ciortea au reconstruit lumea străveche rurală, în care timpul curge altfel, abordând obiceiuri legate de sărbătorile de iarnă, în prima serie de episoade, și perioada renașterii, respectiv venirea primăverii, în #Calendarulstrăvechi #2.

Noile episoade Calendarulstrăvechi #3 aduc în discuție subiecte precum legenda și sărbătoarea dedicată Sfântului Gheorghe – arhetip al eroilor civilizatori, Floriile, timpul sacru în lumea rurală, sfinții populari celebrați în trecut.

Calendarulstrăvechi #3 cuprinde 10 episoade care vor putea fi vizionate pe canalul de YouTube ARCUB București. Primul episod, dedicat sărbătorii Sfântului Gheorghe, este disponibil atât pe canalul de YouTube, cât și pe rețelele sociale ale ARCUB (Facebook & Instagram).

Podcastul #Calendarulstrăvechi este un proiect realizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.

Dr. Iulia Gorneanu

După încheierea studiilor universitare (Universitatea București, secția Filologie), colecționarul și curatorul de proiecte identitare Iulia Gorneanu a lucrat 4 ani în mediul academic, ca asistent universitar, apoi la Ambasadele Ecuador și Peru aproape 14 ani. A curatoriat și organizat numeroase expoziții și proiecte identitare, dintre care amintim expoziția „Măiastra – Port și transport”, „Panteonul Românesc” și „A’Topia” (Galeria Galateca), „IA – zestrea de acasă” (Parlamentul European, Bruxelles), „Costumele lumii” (Festivalul Ambasadelor – București), „Regina Maria – Un veac de inspirație”, „10 Hori și 10 Hore”. În 2019 a primit Trofeul Femeia Anului pentru proiectele și campaniile identitare și a început colaborarea cu Muzeul Orașului Oradea, unde a prezentat mai multe expoziții.

Anul 2021 a debutat cu expoziția „Povești de iubire”, prilejuită de sărbătorile primăverii. Pentru a celebra centenarul relațiilor diplomatice româno-japoneze, cu sprijinul ARCUB și sub auspiciul Ambasadei Japoniei, a inițiat proiectul expozițional „Kimonoul întâlnește IA”, prezentat la București (iunie, ARCUB) și Sibiu (august, Festivalul Internațional de Teatru), precum și prezentări de modă cu reinterpretări contemporane ale acestor două piese tradiționale, devenite iconice. În 2022 a continuat demersul de a aduce împreună textile iconice a căror denumire a intrat în limbajul universal, prin expozițiile „Sariul întâlnește IA” (ARCUB, București) și „Kaftanul întâlnește IA” (Rabat, expoziție vizitată de comisia UNESCO).

În anul 2023 a prezentat expoziția-eveniment „Miresele Soarelui” la ARCUB, o instalație de artă în care au fost expuse costume tradiționale românești și minoritare de colecție. La finalul anului 2023 a lansat, în colaborare cu ARCUB, seria de podcasturi #Calendarulstrăvechi, o incursiune în ritualurile și credințele satului românesc.

Grafică: Peter Gate