În cadrul primei ediţii a evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc, organizată în seara zilei de 17 septembrie, regizorul Radu Gabrea îşi va prezenta în premieră absolută în Bucureşti cea mai recentă producţie a sa, Mănuşi Roşii.

Moment culminant al Festivalului Internaţional de Film Transilvania, intens aplaudat de un public numeros şi entuziast la Cluj şi aplaudat frenetic la Sibiu (Deutsche Welle), filmul a fost selecţionat la Festivalurile Internaţionale de Film de la Sao Paolo, Levante International Film Festival-Italia, precum şi la Festivalul de la Noordelijk  (Olanda)
Acţiunea este plasată în anul 1957, când regimul comunist din România iniţiază un lanţ de arestări şi procese în încercarea de a suprima orice iniţiativă revoluţionară în ţară. Una dintre victime este Felix Goldschmidt, eroul principal al filmului, un tânăr student la universitatea din Cluj, unde conduce şi un grup literar. Rolul lui Felix este interpretat de tânărul actor Alex Mihăescu.

“Prin acest film am încercat să arăt adevărul despre timpuri trecute, timpuri în care domneau violenţa şi arbitrariul, despre sistemul totalitar, despre perioada cumpliă în care anchetele penale de la Securitate nu urmăreau găsirea unui adevăr, ci construirea unor „scenarii”.  Felix Goldschmidt a fost ales şi ţinut în închisoare pentru a fi “dresat pentru tradare”, transformându-l în martor al acuzării în simulacrul de proces intentat prietenilor săi, care au fost condamnaţi la ani grei de închisoare”, a declarat regizorul filmului, Radu Gabrea.

Proiecţia filmului va avea loc în spectaculoasa locaţie din Piaţa George Enescu, începând cu ora 20:30, în prezenţa regizorului şi a echipei.

Prima ediţie a evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc îşi propune să ofere publicului larg ocazia de a petrece o noapte în compania unor filme româneşti de toate genurile, realizate de cineaşti din toate generaţiile, acoperind astfel o paletă cât mai largă de gusturi.

Bucureştenii vor putea urmări în 9 locaţii de proiecţie (Piaţa George Enescu, Uranus 144, Terasa Clubului Fabrica, Noul Cinematograf al Regizorului Roman (Indoor, Outdoor), Cinema Patria, Cinema Studio, Sala Elvira Popescu, Cinema Eforie) peste 30 de producţii autohtone.

Intrarea la filme va fi liberă, excepţie făcând proiecţia filmului Marţi, după Crăciun, programată la Cinema Patria, de la ora 20:00, precum şi a producţiei Mar Nero, care va avea loc la Cinema Studio de la ora 19.00. Biletele pentru cele două proiecţii se achiziţionează la tarifele practicate de cinematografele menţionate.