BILETE

Cea mai recentă expoziţie personală a artistului Mircia Dumitrescu are loc la ARCUB – Hanul Gabroveni în perioada 9-30 mai 2023 şi este dedicată regretatului Profesor Academician Eugen Simion. Intitulată DESEN/GRAVURĂ/PICTURĂ/SCULPTURĂ/CARTE BIBLIOFILĂ”, expoziţia marchează 90 de ani de la naşterea regretatului critic şi istoric literar şi este un proiect al Primăriei Capitalei, prin ARCUB, în parteneriat cu Academia Română, Fundația Națională pentru Știință și Artă, Ministerul Culturii, Muzeul Național al Literaturii Române și Biblioteca Academiei Române.

Expoziţia este un proiect expoziţional de anvergură, unde publicul este invitat să descopere lucrări de debut artistic, dar şi lucrări recente, acoperind o gamă largă de tematici şi expresivităţi, de la desen până la pictură, gravură, sculptură şi carte bibliofilă aparținând  graficianului, pictorului şi sculptorului român Mircia Dumitrescu.

„Mircia Dumitrescu ne oferă spectacolul unui om care intră în senectute cu o forţă, cu o amploare a unui geniu neaşteptat pentru el şi pentru noi toţi. Acest artist are o anumită spaimă de deschidere, de etalare, care e o spaimă de el însuşi, de fapt. Or, în cele din urmă, Mircia Dumitrescu s-a învins pe sine însuși şi ne prezintă spectacolul splendid al unei mari personalităţi, de care noi, scriitorii, suntem mândri.” Acad. Nicolae Breban.

„Intuitiv, m-am îndreptat către un expresionism înrudit cu manierismul, spre o metaforă în căutarea unor imagini în care se pot descifra semnele absolutului. Ne plasăm în mod firesc în „ariergarda avangardei”. Înțelegem că prezentul este atât al tradiției trecutului identitar, de care suntem atașați și care ne-a zidit ființa, cât și al moștenirilor universale. Ideile enunțate rezonează cu îndrumarea și gândurile profesorilor și mentorilor mei de la care am învățat să nu mă așez în sfera unor experiențe care nu îmi aparțin.” Mircia Dumitrescu

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 9-30 mai la ARCUB – Hanul Gabroveni, în spaţiile expoziţionale de la etajul centrului cultural – Sălile Coloanelor, Lipscani şi Gabroveni şi în Sala Bolţilor de la demisolul clădirii. Programul de vizitare a expoziţiei este de marţi până duminică, între orele 12.00-20.00. În zilele de luni, expoziţia este închisă. Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri, 10 mai, de la orele 17.00, în prezenţa artistului Mircia Dumitrescu.

Expoziţia nu este recomandată persoanelor sub 18 ani.

Biletele pot fi achiziţionate online de pe arcub.ro, Entertix.ro, Myticket.ro, în magazinele partenere și la casa de bilete ARCUB (strada Lipscani 84-90).

Preț: 25 lei (Categoria I). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile/talonul de pensie pot achiziţiona bilete la preţul de 20 lei (Categoria II).

Eveniment organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Muncipiului Bucureşti în parteneriat cu Academia Română, Fundația Națională pentru Știință și Artă, Ministerul Culturii, Muzeul Național al Literaturii Române și Biblioteca Academiei Române.

Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Agenţia de cArte, Modernism.ro, Radio București FM, Societatea de Transport Bucureşti

Mircia Dumitrescu

Mircia Dumitrescu s-a născut la Căscioarele, la 3 iulie 1941. Este grafician, gravor-ilustrator,  sculptor, pictor. A făcut sute de ilustrații pentru mari autori din literatura română și universală: Ovidiu, Eminescu, Creangă, Panait Istrati, Alexandru Philippide, Zaharia Stancu, Nichita Stănescu, și mulți alții precum François Villon, E.A.Poe, József Attila, Herman Van Rompuy.

Pentru facsimilarea manuscriselor lui Mihai Eminescu, – poetul nostru național, a găsit o formulă inovatoare de tipărire realizată și cu ajutorul unor tehnici digitale, în care a combinat principiul tiparului înalt – de tip Gutengerg cu tehnica de tipărire offset,  proiect coordonat de Profesorul, Acad. Eugen Simion.

Artistul a participat din anul 1966 la saloanele de desen și gravură, la expoziții de grafică, manifestări de artă românească, organizate în 1968 la Cracovia, Frankfurt pe Main, Helsinki, Praga, în 1970 la Regensburg, Düsseldorf, Torino, Lodz, Stuttgart, Rabat, Roma. La Târgul Internațional al Cărții de la Leipzig Mircia Dumitrescu a obținut doi ani consecutivi premiul cel mare pentru ilustrație de carte, pentru volumele lui Ovidiu, „Tristele și Ponticele” (1970), precum și pentru „Poveștile” lui Ion Creangă (1971).

A obținut numeroase alte premii atât în țară, cât și în străinătate, i-a fost decernat Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler atât pentru Literatură, cât și la categoria Arte Vizuale, fiind distins cu Ordinul „STEAUA ROMÂNIEI”  în grad de Cavaler, conferit de Preşedinţia României anul 2021.

Mircia Dumitrescu este membru corespondent al Academiei Române din anul 2013, a fost profesor universitar și  este doctor în arte vizuale având numeroase lucrări atât în muzeele din țară și străinătate, cât și în colecții particulare.