BILETE

Cu ocazia aniversării a 110 ani de la nașterea lui dirijorului, compozitorului și pianistului Constantin Silvestri (1913-1969), Fundația Constantin Silvestri organizează pe 12 iunie 2023, de la ora 19.00, la ARCUB- Hanul Gabroveni, Sala Mare, un concert de jazz și improvizație pe teme ale marelui muzician aniversat. Concertul de la ARCUB care va avea loc luni, 12 iunie 2023, este  al doilea eveniment organizat sub egida „Zilele Constantin Silvestri, 110 ani de naștere”, după ce în data de 24 mai 2023 pianista Elisabeth Leonskaja a deschis, la Ateneul Român, evenimentele de excepție dedicate omagierii nașterii marelui muzician român.

Concertul de jazz și improvizație pe teme clasice compuse de Constantin Silvestri îl va omagia, pe 12 iunie, la ARCUB, pe marele artist în ipostaza de pianist improvizator pe teme clasice, din repertoriul pianistic și simfonic, dar și în cea de formidabil interpret și improvizator de jazz. Concertul de jazz va fi susținut de profesorul universitar dr. Mircea Tiberian, unul dintre cei mai versatili muzicieni în domeniu, compozitor și pianist de jazz cu o vastă activitate concertistică, ce se întinde pe mai mult de patru decenii și include peste 25 de albume discografice. Mircea Tiberian este, de asemenea, fondatorul şi coordonatorul secţiei de Jazz / Pop music la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi este activ şi în domeniul literar şi muzicologic. Mircea Tiberian a primit de șase ori premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România pentru Compoziție și Muzicologie. 

Alături de Mircea Tiberian vor performa Claudio Puntin (Elveția) – saxofon, clarinet și clarinet bas, Chris Dahlgren (SUA) – contrabas și viola da gamba, și Nadia Trohin (Republica Moldova, actualmente România) – voce.

„Pe 12 iunie, vom cânta la ARCUB într-un ansamblu pe care l-aș putea numi «Aninenin» sau tot așa de bine «Inanenin», dacă nu mă așez pe mine primul în listă. Mai clar: multe grupuri se botează după inițialele sau primele litere din numele muzicienilor. Eu m-am gândit să le iau pe cele de la sfârșit și au ieșit respectivele combinații. Dacă n-ar suna atât de INSANE, poate ar merita insistat cu unul dintre  aceste nume. Lăsând gluma la o parte, în concert vor apărea Claudio PuntIN la clarinete, Chris DahlgrEN la contrabas, Nadia TrohIN la voce și subsemnatul TiberiAN la pian. Se vor  reimagina compoziții cu care mă mai lupt încă (de obicei le aleg și finalizez pe ultima sută, dar asta nu e neapărat un semn rău). Concertul face parte dintr-o serie dedicată personalității complexe a lui Constantin Silvestri. Nu vom cânta însă din piesele sale, ci vom încerca să ne raportăm la atmosfera muzicii pe care a creat-o. Dacă o să veniți, veți putea constata și că chamber jazz nu înseamnă numai  «fără tobe».” Mircea Tiberian

Claudio Puntin (saxofon, clarinet și clarinet bas) a studiat clarinetul, clarinet bass, jazz și muzică contemporană la Köln și la Rotterdam. Colaborează regulat cu Orchestra Radio din Bavaria,  Lucerne Jazz Orchestra ,WDR Radio Orchestra Cologne, Ensemble Modern , WDR Big Band,  NDR Bigband etc. De asemenea, colaborează frecvent cu Skúli Sverrisson, Samuel Rohrer, Nils Wogram, Steffen Schorn, Hermeto Pascoal, Sidsel Endresen, Fred Frith, Ricardo Villalobos, Lucas Niggli, Wolfert Brederode, Bernhard Meyer.

Chris Dahlgren (contrabas și viola da gamba) s-a născut la New York,  iar din 2004 locuiește la Berlin. A editat numeroase albume: Alex Harding Trio, Amoebas 4, BassX3, Johnny La Marama, Lexicon (6), Lucian Ban & Alex Harding Quintet, Mark Whitecage & Eclectic Electric, Mark Whitecage’s Other Other Quartet, Nicolas Simion Group, Nicolas Simion Quintet ș,a.

Nadia Trofin (voce) este o artistă care a cucerit încă de la debutul său în jazz, în anul 2010, portofoliul ei muzical cuprinzând numeroase apariții la emisiuni de televiziune și radio, dar și colaborări cu muzicieni români de jazz – Nicolas Simion, Cristian Soleanu, Cătălin Milea, dar și străini precum Chris Dahlgren, John Betsch, Christian Lillinger, Jerzy Malek, Jeszensky Gyorgy etc.  În 2011, a început colaborarea cu pianistul Mircea Tiberian, alături de care a înregistrat CD-ul „La margine de București”. Este profesor asociat la Universitatea Națională de Muzică din București, secțiunea de jazz și profesor acompaniator în cadrul Universității de Teatru și Artă Cinematografică „I.L. Caragiale” din București.

În cadrul evenimentului, în foaierul Sălii Mari al ARCUB – Hanul Gabroveni, va fi prezentată expoziția multimedia „Constantin Silvestri, dirijor, compozitor, pianist, colecționar”, curatoriată de istoricul Cristina Enășescu, autoarea volumului „Constantin Silvestri în cronici și interviuri 1930-1959”. Designul grafic este semnat de Marcel Pomian.

Evenimentul este  organizat de Fundația Constantin Silvestri în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.

Biletele pentru Concertul de Jazz și improvizație pe teme de Constantin Silvestri, sala ARCUB, din 12 iunie 2023, sunt disponibile pe arcub.ro, Entertix.ro, Myticket.ro, la casa de bilete ARCUB (str. Lipscani 84-90), în Librăriile Cărtureşti şi Carrefour.

***

Născut la București într-o familie cu rădacini austriece de mare tradiție muzicală, Constantin Silvestri (1913-1969) a fost îndrumat de Joseph Prunner, Florica Musicescu, Mihail Jora și George Enescu, care va spune despre discipolul său: „Acum pot să mor fericit pentru că urmașul meu va fi Silvestri”. După o carieră strălucită în România, unde a fost între 1945-1947 directorul Filarmonicii „George Enescu” și directorul Operei Române din București, va pleca în Occident, nu înainte de a-și fi făcut, cu toate piedicile puse de regimul stalinist-comunist, o faimă internațională. După o perioadă petrecută la Paris, va pleca în Anglia la Bournemouth, unde va prelua orchestra orașului, care va deveni pe scara valorică, conform muzicologului Viorel Cosma, a doua orchestră a Angliei. Datorită prestigiului său și al orchestrei au fost invitați să susțină în 1966 concertul Regal în prezența Reginei Elisabeta, învitație reînnoită pentru anul 1968. Dată fiind îmbolnăvirea și decesul lui Constantin Silvestri la începutul lunii februarie a anului 1969, a doua invitație nu a mai fi putut onorată. Constantin Silvestri a susținut numeroase turnee în Europa, Japonia, S.U.A, Mexic, Australia, la pupitrul celor mai mari orchestre imprimând peste 150 de discuri. Este singurul dirijor român care are înregistrări cu Orchestra din Viena. În 2013, Warner Classics, a editat 15 discuri ale lui Constantin Silvestri în prestigioasa și exclusivista serie „The Legendary Conductor”.