După cum şi-a obişnuit publicul, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București este şi în anul 2014, coorganizator al Festivalului Internaţional Shakespeare. În cadrul acestui eveniment, în serile de 27 şi 28 aprilie, de la 19.00, pe scena Sălii ARCUB, se va juca spectacolul Teatrului Municipal din Vilnius, Miranda, o adaptare a piesei Furtuna, de William Shakespeare, realizată de regizorul lituanian Oskaras Koršunovas.

 

Miranda este o reflecţie asupra dramei intelectului constrâns să se alinieze unei lumi pragmatice şi mediocre. Miranda (Airida Gintautaite) şi Prospero (Darius Meskauskas) sunt protagoniştii unui dialog al Sinelui cu Alter Ego-ul, al  luptei pentru supremaţie şi al jocului de cuvinte dincolo de care spectatorul poate ghici o dramă: valorile filosofice şi culturale nu pot supravieţui decât prin plămădirea unei fantasme – Miranda. O dramă medievală este astfel adusă în modernitatea unei Uniuni Sovietice a anilor 1960, în care  intelectualii „incomozi” sunt exilaţi pe insule pustii şi sunt constrânşi la abandonarea vieţii spirituale. Aceste insule devin cochiliile în care se retrag cei mai talentaţi creatori, departe de societatea comunistă golită de sensuri. Strălucita regie a lui Oskaras Koršunovas ne arată un Prospero închis într-un univers lipsit de imaginaţie, conversând cu o Miranda atinsă de retard, despre exil şi deposedare. „Eu vorbesc despre realitatea care mi se înfăţişează imediat, dar cred că ea ne arată un altfel de adevăr dacă este pusă într-un context mai larg.\” , conchide artistul lituanian. 

 

După succesul răsunător al reprezentaţiei Romeo şi Julieta la Festivalul Internaţional Shakespeare din 2012, regizorul Oskaras Koršunovas revine şi anul acesta cu propria viziune asupra operei marelui Shakespeare, în care depresia şi absurdul lumii actuale se răsfrâng din replicile unor actori remarcabili. Tânărul artist a fondat teatrul care îi poartă numele în anul 1998, iar de atunci şi-a format un repertoriu vast, care include atât artă teatrală contemporană, cât şi reprezentaţii clasice. După ce în 2006 a primit prestigiosul Premiu al Teatrului European pentru Noile Realităţi, în anul 2009, Oskaras Koršunovas a fost distins cu titlul de Cavaler al Ordinului Francez pentru Literatură şi Artă.

 

Biletele la spectacolele festivalului pot fi achiziţionate de la Casa de bilete ARCUB şi online pe bilete.arcub.ro începând cu data de 15 aprilie.

 

Preţ: 55 lei (Categoria I), 45 lei (Categoria II), 35 lei (Categoria III).