În premieră, AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB, compania de dans Dansema Dance Theatre (Vilnius, Lituania) și rețeaua International Inclusive Arts Network (Danemarca) organizează la București în perioada 12-15 iunie 2022 turneul european Making Waves. Turneul, care include activități culturale în 6 țări europene, este organizat cu sprijinul Perform Europe și al Uniunii Europene și include prezentarea unui spectacol de dans incluziv și senzorial pentru bebeluși și copii nevăzători și cu deficiențe de vedere, precum și o serie de activități conexe educaționale.

Care este relația unui bebeluș cu mișcarea? Cum se construiește imaginația unui copil a cărui vedere este afectată sau pur și simplu absentă? Ce presupune, din punct de vedere artistic, logistic și etic crearea unui spectacol incluziv pentru un public foarte tânăr și cu deficiențe de vedere în 2022? Acestea sunt câteva dintre întrebările la care spectacolul incluziv World Without Eyes – O lume fără ochi adresat bebelușilor și copiiilor cu deficiențe de vedere sau nevăzători va încerca să răspundă în fața publicului bucureștean.

Două variante de spectacol se vor desfășura la București în data de 12 iunie la ARCUB, Sala Mare (Str. Lipscani nr. 84-90) și fac parte din cadrul proiectului Stagiunea Artelor Performative ARCUB. Conceptul și coregrafia spectacolului sunt semnate de Birutė Banevičiūte, director artistic al Dansema Dance Theatre și cercetător în educația dansului.

Conștientă de faptul că modul prin care bebelușii învață și percep viața se produce prin intermediul detaliilor care formează întregul și prin contraste generatoare de dinamică, coregrafa lituaniană a căutat să construiască un spectacol de dans interactiv pentru bebeluși caracterizat prin bogăția mișcărilor și a culorilor, astfel încât simțurile celor mici și spiritul lor de observație și de percepție a mediului să fie dezvoltate în mod optim. Cei mici sunt invitați să devină participanți activi și să exploreze lumea din jur prin mișcare, fiind ghidați și susținuți de dansatorii Cosmin Manolescu și Giedre Subotinaite. Spectacolul pentru bebeluși va avea loc începând cu ora 11:00, pentru un număr maxim de 15 bebeluși cu vârste între 6-18 luni, însoțiți de părinții acestora, în timp ce o variantă adaptată a spectacolului pentru un număr mic de copiii nevăzători sau cu deficiențe de vedere cu vârste între 1 – 9 ani va fi prezentată începând cu ora 16:00.

Accesul la ambele reprezentații din 12 iunie, ora 11:00, respectiv ora 16:00, se va face pe baza unei rezervări la adresa areal@arealcolectiv.ro, iar locurile se rezervă după confirmarea plății biletului în valoare de 20 lei, plătită doar de către persoanele adulte (bebelușii și copiii nevăzători având accesul gratuit). Pentru informații suplimentare, sunați la 0722 322 366 sau trimiteți un email la adresa cosmin@arealcolectiv.ro. Mai multe informații sunt disponibile aici.

În conexiune cu spectacolul, în data de 14 iunie, de la ora 18.30, coregrafa Birute Banevičiūtė va susține la sediul AREAL un seminar pentru profesioniști ai dansului interesați de dezvoltarea de proiecte educațional-artistice pentru copii, intitulat Dans în primii ani de viață. În cadrul seminarului, se vor aborda teme precum rolul mișcării și al dansului în creșterea copiilor, cum să înțelegi ce înțeleg copiii despre dans, metode de dezvoltare timpurie a dansului în progresul somatic-emoțional al copilului și strategii de realizare a spectacolelor incluzive pentru copii. Evenimentul este propus coregrafilor, profesorilor de dans, dar și educatorilor culturali sau altor artiști care lucrează cu categorii de copii mici și foarte mici. Prezentarea și sesiunea Q&A de la finalul seminarului vor avea loc în limba engleză. Participarea este gratuită, iar cei interesați sunt invitați să se înscrie adresând un mail către areal@arealcolectiv.ro.

Turneul Making Waves! la București se va finaliza pe 15 iunie cu o masă rotundă la AREAL, cu participarea coregrafei Birutė Banevičiūte și a echipei de artiști AREAL – Cristina Lilienfeld, Valentina De Piante și Cosmin Manolescu. Evenimentul va fi transmis live pe pagina Facebook a AREAL, începând cu ora 19:00.

AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică se numără printre cele patru organizații din România selecționate de către programul european Perform Europe finanțat de Uniunea Europeană pentru a difuza spectacole și filme în perioada martie – iunie 2022. Turneul european Making Waves! a fost lansat în data de 8 martie în mediul virtual, iar primele evenimente din cadrul turneului au debutat începând cu data de 21 martie la Varșovia. După evenimentele de la București, turneul va continua cu spectacole și filme în Cipru și Italia.

Turneul este co-organizat de AREAL și partenerul principal International Inclusive Arts Network (Danemarca), în parteneriat cu Dansema Dance Theatre (Vilnius, Lituania), Mind the Gap (Marea Britanie), Segni d’Infanzia Associazione Culturale (Italia), Teatro 4Garoupas (Germania), Assitej Cyprus, Teatr 21 (Polonia). Mulțumiri speciale Școlii pentru Deficienți de Vedere din București.

Making Waves parte din cadrul programului multi-anual “AREAL | spațiu pentru dezvoltare culturală”. Program cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Un eveniment organizat cu sprijinul Primăriei Capitalei, prin ARCUB.

Teaser World Without Eyes/O lume fără ochi – aici.