La sfârșitul anului 2014, Bucharest Jazz Festival, organizat de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, a lansat programul de comisionări New Jazz Works, componentă prin care și-a propus să sprijine creația de noi lucrări în muzica de jazz de către muzicieni români, prin acordarea sumei de 3,000 Euro unui compozitor de jazz. 

 

Astfel, după o lună de la termenul limită de înscriere, juriul, format din Mircea Tiberian, George Dumitriu și Lucian Ban, a desemnat câștigătorul primei ediții a Comisionărilor Bucharest Jazz Festival – New Jazz Works: Cristian Soleanu. Lucrarea saxofonistului, The Elements, a obținut cel mai mare punctaj dintre toate aplicațiile, aceasta urmând să fie lansată în cadrul ediției din 2015 a Bucharest Jazz Festival (1-5 iulie). 

 

\”În numele BJF și al colegilor de juriu, Mircea Tiberian și George Dumitriu (cărora le mulțumesc pentru participarea entuziastă), menționez că suntem încântați de succesul primei ediții a Comisionărilor BJF – New Jazz Works. Mai mult de 25% din comunitatea de jazz din România a aplicat la programul NJW, rezultat ce confirmă intuiția mea ca un asemenea program este nu numai binevenit, dar și necesar pentru jazzul românesc. Singurul nostru regret este că nu putem sprijini mai multe proiecte. Vreau să le mulțumesc tuturor aplicanților pentru că au participat la prima ediție a Comisionărilor BJF și astept cu anticipație premiera suitei „The Elements” pentru cvartet de jazz și cvartet de viori de Cristi Soleanu, în cadrul Bucharest Jazz Festival 2015\”, a afirmat Lucian Ban, curatorul Bucharest Jazz Festival.

 

Noua componentă a proiectului dorește să demonstreze că BJF este mai mult decât un festival de jazz, este o platformă care sprijină creativitatea muzicienilor de jazz români, aspect confirmat de diversitatea și nivelul aplicațiilor – de la lucrări de chamber jazz, la etno jazz și propuneri de avangardă, programul NJW a primit aplicații ce acoperă toate genurile jazzului în secolul XXI.

 

Programul complet al Bucharest Jazz Festival 2015 va fi anunțat în cel mai scurt timp.