Un proiect creat de Asociaţia Culturală Replika şi co-finanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului Bucureşti – Oraş deschis 2021

Proiectul „Linii sonore. Teatru în transportul public” propune un dialog creativ între scena de arte performative, mobilitatea individului și tehnologie (internetul și telefonul mobil) pentru a găsi împreună formate de producție, comunicare și implicare a publicului în noile creații artistice.

Această colaborare își propune trecerea spre digitalizarea artei performative, acumularea de cunoștințe noi și creșterea capacității de producție pentru produse culturale care utilizează noile tehnologii, precum și a accesibilizării acestora pentru un public mai larg, la nivel național și internațional.

Scopul proiectului este dezvoltarea unui format complex de teatru radiofonic, cu o componentă  spectaculară și una educațională, care își propune cercetarea relației oamenilor cu orașul în care locuiesc (în mod specific, București) și cum această relație poate fi manipulată de știrile panicarde din mass media. De asemenea, proiectul își propune formarea și inițierea studenților în metode și practici specifice spectacolului sonor, emisiunilor radio și podcast.

Obiectivul general este creșterea interesului pentru noi formate spectaculare care integrează tehnologia în procesul de creare și difuzare a produselor culturale prin experimentarea unor formate inovative de teatru radiofonic și prin crearea unui program de dezvoltare și specializare pentru 20 de studenți.

Într-o lume care consumă din ce în ce mai multă tehnologie, scena artelor spectacolului are nevoie de instrumente prin care să depășească granițele unui spațiu fizic și să rămână în contact cu publicul în orice situație – acestea și-au dovedit necesitatea mai mult ca oricând în timpul pandemiei Covid-19.

Acest proiect se dezvoltă pe trei direcții: colaborare și co-creație între tehnologie și arta performativă, explorare a potențialului teatrului radiofonic în peisajul public urban și formare a studenților preocupați de noi formate artistice, cu accent pe universul sonor.

În cadrul proiectului vor fi realizate și două ateliere: (1) Atelier de tehnici de construcție și regie a unui scenariu de teatru radiofonic, adresat studenților de la facultăți de teatru și coordonat de către Ilinca Stihi; (2) Atelier coordonat de către producătorul, regizorul și autorul de podcast-uri Jack Bowman, din Regatul Unit la Marii Britanii. Acest atelier va fi axat pe metode de producție podcast-uri și emisiuni radio pentru începători cu buget limitat, va prezenta modalități de depășire a obstacolelor impuse de aparatura non-profesionistă pentru rezultate demne de publicare online. Participanții la atelier vor fi produs la sfârșitul atelierului două direcții: etapele de realizare a unei emisiuni radio și pașii necesari realizării și editării înregistrărilor audio, în perspectiva realizării unei piese de teatru radiofonic. Spectacolele de teatru radiofonic și podcast-urile rezultate vor fi distribuite online pe toate canalele Centrului Replika și ale partenerilor de proiect.

Program Linii sonore. Teatru în transportul public:

Ateliere realizare emisiuni radio şi podcast

1-4 noiembrie, zilnic 11:45 – 15:30, 16:30 – 18:30 | online

Lansare spectacol itinerant teatru sonor Reporter special

12-15 noiembrie | traseu Piața Sf Gheorghe – Spitalul Colțea – Pasaj Universitate – Hanul cu Tei – Statuia Lupoaicei

Reporter special este un spectacol sonor interactiv care își propune explorarea vieții citadine bucureștene, aflate constant sub presiunea mesajelor violente transmise prin mass media. 

Publicul urmărește evoluția unei povești din perspectiva celor cinci personaje implicate. Fiecare moment al acțiunii se petrece în câte o locație simbolică din centrul capitalei. De la Piața Sf Gheorghe, până la Lupoaică, evenimentele se transformă în situații comice în cascadă. Postul de radio bucureștean devine jucător, iar oamenii obișnuiți trebuie să se transforme în reporteri speciali.

Din data de 12.11.2021, acest spectacol sonor poate fi experimentat folosind orice tip de smartphone pentru a scana codurile QR din cele cinci locații: Piata Sf. Gheorghe – Spitalul Colțea – Pasaj Universitate – Hanul cu Tei – Lupoaica

Detalii aici.

Despre Asociaţia Culturală Replika

Centrul Replika este un spațiu independent, interdisciplinar, dedicat îmbinării artelor într-un concept unitar, destinat colaborării dintre artiști profesioniști și comunități sau grupuri insuficient reprezentate, încurajând un teatru pentru un public tânăr și implicat. Teatrul educațional, arta participativă, artistul activist lucrând cu și pentru comunitate sunt concepte de bază. Totodată, accesul gratuit este o valoare fundamentală pentru filosofia Centrului Replika, activitățile centrului fiind finanțate exclusiv din granturile câștigate în urma apelurilor de finanțare naționale și europene. Replika își propune să devină o platformă de creație pedagogică și artă participativă, prin care categorii de public marginalizate să se poată autoreprezenta și să-și poată crea arta care le definește nevoile și așteptările.

De la înființare, au avut loc 27 de premiere, 20 de ateliere cu adolescenți și copii (scriere dramatică, comunicare vizuală, jocuri și exerciții teatrale), iar la cele peste 800 de evenimente au participat peste 35000 de spectatori. Foarte multe dintre spectacolele Replika au fost prezentate în turnee naționale, în cadrul festivalurilor consacrate din toate regiunile țării și în zeci de școli și licee din capitală.

O bună parte a proiectelor culturale, educaționale și de intervenție implementate până în prezent, au fost și sunt sprijinite financiar de diferite Instituții și Organizații din țară și străinătate, cum ar fi: Animal Care Austria – Carol Byers; Administrația Fondului Cultural Național; Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile; Fondul de Inovare Civică; ARCUB; UNITER; EEA Grants; Institutul Goethe, București etc. În 2016, în cadrul Galei Premiilor AFCN, Centrul Replika a obținut Premiul pentru incluziune socială și dialog intercultural, iar în 2018, în cadrul Galei Premiilor UNITER, i-a fost acordat Premiul Consiliului Britanic.

Foto: Centrul de Teatru Educațional Replika