Doi artişti de excepţie oferă publicului bucureştean şansa unei călătorii muzicale impresionante. Solista Luiza Zan şi pianistul maghiar Peter Sarik vor susţine miercuri, 29 ianuarie, de la ora 20.00, un concert extraordinar pe scena Sălii ARCUB, o ocazie unică pentru a descoperi muzica anilor ’40 într-o abordare inedită.

 

Cei doi artişti aparţin generaţiei creative a jazz-ului internaţional, fiind recunoscuţi pentru diversitatea interpretativă şi compozistică. Amândoi abordează cu entuziasm orice gen muzical – de la muzica clasică şi ritmuri tradiţional-populare, până la ritmuri pop sau gospel. În ceea ce priveşte jazz-ul, interpretările lor de excepţie au fost recompensate cu importante distincţii internaţionale. Amândoi sunt compozitori prolifici, cu lucrări de succes în muzica de teatru şi film, şi amândoi împărtăşesc experienţa şi pasiunea pentru muzică ca profesori ai artei interpretative.  

 

Luiza Zan cântă de la vârsta de 3 ani, iar de la 16 ani, este îndrăgostită de jazz. Vocea ei puternică şi versatilitatea interpretativă au impus-o rapid pe marile scene internaţionale. Este adepta new-jazz-ului inspirat de Billie Holliday, Ella Fitzgerald, Aretha Franklin, Dianne Reeves şi, mai ales, Nat King Cole. Luiza Zan este, de asemenea, prima profesoară de jazz vocal a Universităţii de Muzică Bucureşti.

 

Supranumit „cel mai bun pianist de jazz din Ungaria”, Peter Sarik a studiat genul clasic la Academia de Muzică „Liszt Ferenc” din Budapesta. Interpretează cu naturaleţe orice gen musical: pop, latino, ritmuri tradiţionale şi chiar preluări rock. S-a afirmat atât prin cariera de compozitor, cât şi prin cea interpretativă, trioul ce îi poartă numele fiind prezent cu regularitate pe afişele marilor festivaluri de jazz din Europa.

 

Luiza Zan şi Peter Sarik s-au întâlnit muzical în premieră, în toamna anului trecut, la Bucureşti. Succesul concertului i-a determinat să dezvolte această colaborare, un nou pas în maniferstarea duetului Luiza Zan & Peter Sarik fiind programat să încânte publicul bucureştean la acest început de an.

 

Concertul extraordinar Luiza Zan & Peter Sarik este un proiect realizat în parteneriat de ARCUB şi Green Hours şi face parte din agenda bogată a evenimentelor de jazz dedicate în 2014 publicului bucureştean.