Pe 8 iunie, ora 19.00, la sala ArCuB, arhitectul danez Jan Gehl va susţine o conferinţă prilejuită de lansarea traducerii în română a cunoscutei cărţi “Viaţa între clădiri. Utilizările spaţiului public”, o lucrare de referinţă în domeniul arhitecturii şi planificării urbane.

 

De mai bine de 40 de ani, Jan Gehl realizează proiecte care transformă mediile urbane pornind de la cercetarea modului în care oamenii folosesc – sau şi-ar dori să folosească – spaţiile în care trăiesc şi lucrează. În 2000 şi-a fondat propriul birou – Gehl Architects. Urban Quality Consultants, cu care a elaborat studii şi strategii urbane pentru oraşe precum Londra, New York, Melbourne, Cape Town, Muscat, Wellington, Guangzhou, iar astăzi mulţi îl consideră ca fiind persoana care a influenţat cel mai mult schimbările urbane ale ultimei decade. “Oraşele orientate către oameni sunt şi oraşe animate, sigure, mai sustenabile şi mai sănătoase” – acesta este motto-ul echipei pe care o conduce.

 

Născut în 1936, Jan Gehl şi-a dedicat întreaga carieră pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii în oraşe, într-un spirit profund umanist, încurajând prezenţa bicicletelor şi a zonelor pietonale în planificarea urbană. Poate cea mai mare victorie a sa o reprezintă chiar Copenhaga, care s-a transformat dintr-un oraş sufocat de maşini într-un adevărat “paradis” pentru biciclişti, cu oameni care interacţioneaz` direct şi sănătos cu mediul în care trăiesc. El însuşi locuitor al Copenhagăi, Gehl mărturiseşte că îţi foloseşte maşina aproape o singură dată pe lună, când iese în afara oraşului.

 

În cadrul conferinţei pe care o va susţine la Bucureşti la invitaţia igloo media, Jan Gehl va prezenta principiile de planificare urbană pe care le-a adunat în cartea “Viaţa între clădiri”, metoda “Public Spaces, Public Life” care a devenit recunoscută în întreaga lume, precum şi recentele proiecte în care este implicat, pentru a reda oraşele oamenilor.

 

Publicată pentru prima dată în 1971 cu scopul de a evidenţia neajunsurile curentului formalist care domina arhitectura şi planificarea urbană în acea perioadă, cartea “Viaţa între clădiri” a fost completată, revizuită şi tradusă, de-a lungul anilor, în peste 15 limbi, fiind adăugate materiale şi noi ilustraţii, în acord cu dezvoltarea curentă a centrelor urbane. Mesajul a rămas însă acelaşi: “aveţi grijă de oameni şi de valoroasa viaţă urbană care se desfăşoară între clădiri”.

 

Dintre principiile pe care le pune în evidenţă această lucrare trebuie punctate: procesul de proiectare trebuie să înceapă întotdeauna cu o analiză a spaţiului dintre clădiri; procesul de construcţie nu reprezintă un scop în sine, ci un mod de a închega viaţa publică şi de a defini locurile în care aceasta se face simţită; sunt necesare un caracter gradual al transformării urbane, un mai mare grad de flexibilitate în procesul de design, precum şi acordarea timpului necesar unei schimbări de atitudine din partea utilizatorilor proiectelor.

 

 

Acum, la începutul secolului XXI, când oraşele de pe toate continentele sunt afectate de mari schimbări în cadrul proceselor de dezvoltare, principiile umaniste de planificare urbană pe care le prezintă detaliat această carte sunt mai actuale ca niciodată şi pot constitui o resursă valoroasă pentru procese şi măsuri importante.

 

În acest context, Bucureştiul este unul dintre oraşele care ar trebui să se raporteze la ideile din lucrarea “Viaţa între clădiri”. Un oraş fără pieţe, în sensul lor originar de spaţii ale comunicării, ale dezbaterii, ale dialogului şi ale schimbului, acesta s-a văzut profund afectat de privatizarea şi comercializarea excesivă din ultimii, de lipsa unei abordări coerente a transportului public şi a sistemului de spaţii dedicate, pentru pietoni şi bicilişti. Prezenţa lui Jan Gehl la Bucureşti reprezintă o oportunitate pentru a dezbate modul în care oraşul îşi poate îmbunătăţi calitatea spaţiilor publice, devenind totodată mai prietenos cu locuitorii săi.

 

Despre igloo media

Editura igloo media a fost înfiinţată în 2001. În prezent, este una dintre puţinele companii editoriale din România specializate în publicarea cărţilor de arhitectură, design interior şi patrimoniu. Misiunea sa, declarată încă de la început, este ridicarea standardelor culturii vizuale într-o societate care îşi caută încă reperele în domeniul arhitecturii şi al politicilor urbane.

În afara revistei lunare Igloo habitat & arhitectură, situată la interferenţa dintre arhitectură, design, patrimoniu, cultură urbană şi artă contemporană, editura mai numără următoarele serii editoriale – igloo patrimoniu, igloo best, igloo pocket, igloo profil, igloo guide, igloo art, igloo boks, Anuala de Arhitectură a Municipiului Bucureşti şi Arhitecturi văzute prin Igloo.

 

www.igloo.ro

www.gehlarchitects.com