Centrul Național al Dansului București – CNDB organizează, între 6 mai și 18 iunie 2022, IRIDESCENT- Festival internațional de dans contemporan și alte reconfigurări ale sensibilului. Evenimentul este susținut de ARCUB.

După o pauză de trei ani, CNDB revine cu un festival internațional dedicat dansului contemporan, artelor performative și altor conținuturi și formate, prin care prezintă publicului 10 producții coregrafice invitate din străinătate și din România, ateliere de dans pentru profesioniști, conferințe, cine colective, o sesiune de ascultare sonoră și o serie de DJ sets, o seară de poezie, un concert și un maraton de idei, declarații și mesaje pentru Planeta Pământ, care creează spațiu unor discursuri emancipatoare, și, nu în cele din urmă, aduc bucuria de a continua împreună.

Anumite teme și subiecte rămân mereu urgente și trebuie readresate, reactualizate și privite din perspective noi. În contextul în care structurile dominante generează și întrețin condițiile care ne-au adus în situația ca astăzi să trăim simultan criza climatică, pandemia și războiul, ni se pare important să reflectăm asupra relațiilor de putere din societate, asupra relației dintre om și mediul înconjurător și să vorbim despre decalajul dintre corpurile privilegiate și cele lipsite de apărare.

Iridescența apare atunci când o suprafață își schimbă culorile, ca reflexie a luminii, în prezența unor particule lichide. Este vizibilă la unele animale, la anumite minerale și în regnul vegetal.

Ca mod de înțelegere a lumii, iridescența devine un instrument de navigație, care ghidează și configurează gândirea. Astfel, suprafața nu mai e percepută ca o simplă graniță, ci ca un loc sclipitor de convergență a multiplicități insolubile. O gândire iridescentă se mișcă prin diferite seturi de posibilități și realități, urmărește și examinează răsturnările și conexiunile.

În locul unei teme unice de festival, care să forțeze prezentarea unor spectacole aliniate și disciplinate de o singură voință, aducem conținuturi și formate diverse care privesc dincolo de marile narațiuni. Propunem așadar subiectivități care relaționează cu micro-istorii personale, pentru a scoate la suprafață multitudinea de iridescențe ale acelorași realități în permanentă schimbare.

Artiștii invitați în această primă ediție a festivalului sunt: Ana Pi (FR/BR) / Va-Bene Elikem Fiatsi (GHA) / Laura Sandu, Andrada Yunusoglu, Anca Bucur, Nóra Ugron, Jasmina Al-Qaisi, bianca ela, Sașa Zare (RO) / Suce Fraga (RO) / Ioana Marchidan (RO) / Mădălina Dan (RO) / Simona Deaconescu (RO) / Rebecca Journo & Mathieu Bonnafous – Collectif La Pieuvre (FR) / Platforma CORP. (RO) / Yulia Arsen (RU/IL) / Corina Cimpoieru, Renate Dinu, Paula Dunker (RO) / Jacopo Jenna (IT) / Gaston Core (SP).

Într-un context complicat, fragilizant, dur, în care războiul încă este posibil, credem că arta are forța de a aduce oamenii împreună și de a crea solidaritate.

Festivalul IRIDESCENT este un spațiu de explorare a unor concepte/subiecte relevante, în legătură cu ceea ce ne afectează societățile și comunitățile acum. Ediția din 2022 adresează subiecte actuale – criza climatică, biodiversitate, feminism -, chestionează antropocentrismul, provoacă moduri de gândire nefamiliare, critice și poate chiar inconfortabile. (Re)aduce oamenii împreună.

Mai multe detalii despre evenimente și programul festivalul aici.

Biletele la spectacole se pot achiziționa online pe kompostor.ro. Până pe 6 mai e disponibil și PASS-ul festivalului, care dă acces la toate spectacolele și evenimentele.

CNDB a fost încă de la înființare un spațiu extins al intersecțiilor dintre arte, o platformă care a prezentat nenumărate conținuturi și formate, iar Festivalul IRIDESCENT este un proiect gândit să continue interesul CNDB pentru intersecțiile dintre arte și să creeze un cadru interdisciplinar, intersecțional, divers și deschis.

IRIDESCENT – Festival internațional de dans contemporan și alte reconfigurări ale sensibilului este un eveniment produs de Centrul Național al Dansului București, cu sprijinul Aerowaves – Dance across Europe, Institutul Francez din România, ARCUB-Centrul de proiecte culturale al Municipiului București, BlitzTV, Revista Elle, Radio România Cultural.

Spectacolele produse de Collectif La Pieuvre (FR) sunt prezentate cu sprijinul Institut Français Paris prin programul Relance Export 2022.

Mulțumiri Teatrelli & Creart – Centrul de Artă și Tradiții al Municipiului București pentru sprijinul tehnic.

IRIDESCENT prezintă și seria de evenimente„Corpuri sonore”, un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.*

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

SUSȚINEM ARTIȘTII DIN UCRAINA! Pe toată perioada festivalului susținem campania de strângere de fonduri inițiată de colegul nostru Viktor Ruban (Ucraina) și încurajăm contribuțiile la fondul de urgență pentru sprijinirea artiștilor ucraineni – Ukrainian Emergency Performing Arts Fund.

P R O G R A M

>> 6 mai, 19:30 – Despre iridescență și alte reconfigurări ale sensibillului

Conferință, cină colectivă și audio session Platforma CORP. DJ set / Chlorys (RO) – [Detalii aici]

>> 7 & 8 mai, 19:30 – Turul dansurilor urbane prin 10 orașe din lume  – Ana Pi (FR/BR)

Performance-lecture [Detalii aici]

>> 9 mai, 19:30 – Când atitudinea devine formă: Un act de empatie radicală 

Artist talk: Va Bene Elikem Fiatsi (GHA) – [Detalii aici]

>> 12 mai, 19:30 – Frontiere, treceri, pierderi și regăsiri

Poezie feministă și concert Suce Fraga (RO) – [Detalii aici]

>> 14 mai, 19:30 – Humans | Bodies | Images – Ioana Marchidan (RO) – [Detalii aici]

>> 19 mai, 19:30 – Daughters – Simona Deaconescu (RO) – [Detalii aici]

>> 22 mai, 19:30 – Iluzionistele  – Mădălina Dan (RO) – [Detalii aici

>> 26 mai, 19:30 – [Open-lab] CORPURI SONORE (FR & RO)– [Detalii aici

>> 28 mai, 19:30 – Whales – Rebecca Journo (FR) & Audio session Platforma CORP. / Admina (RO)

[Detalii aici]  

>> 29 mai, 19:30 – Whales  – Rebecca Journo (FR) – [Detalii aici

>> 1 iunie, 19:30 – Double-bill: L’Epouse & La Ménagère  – Rebecca Journo (FR) – [Detalii aici

>> 2 iunie, 21:30 – Corpuri sonore – Sesiune sonoră Mathieu Bonnafous (FR) / CNDB Night @ GUEST HOUSE 

>> 4 iunie, 19:30 – Idei pentru Planeta Pământ

Maraton de declarații mesaje și idei, urmat de cină colectivă [Detalii aici

>> 9 iunie, 19:30 – Plastic Bag  – Yulia Arsen (RU/IL) / Aerowaves Twenty22 – [Detalii aici

>> 11 & 12 iunie, 19:30 – Books on the dance floor 

[Corpuri sonore] – Corina Cimpoieru, Renate Dinu, Paula Dunker (RO) – [Detalii aici

>> 14 iunie, 19:30 – Some Choreographies  – Jacopo Jenna (IT) / Aerowaves Twenty22 – [Detalii aici

>> 17 iunie, 19:30 – The Very Last Northern White Rhino  – Gaston Core (SP) / Aerowaves Twenty22

urmat de audio session Platforma CORP./ von Bülove (RO) [Party IRIDESCENT] – [Detalii aici]