Însemnările unui nebun de N.V. Gogol, în regia lui Felix Alexa, producţie ArCuB, avându-i ca protagonişti pe Alexander Balanescu şi Marius Manole, s-a numărat printre montările de excepţie ale stagiunii teatrale 2013, la nivel naţional. Invitat în programul celei de-a 20-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, alături de cei 2.500 de participanţi din 50 de ţări, spectacolul s-a jucat, vineri, 14 iunie, cu casa închisă, în Sala Thalia.

 

Reprezentaţia a fost la fel de bine primită de publicul sibian, ca şi de cel din Capitală, şi s-a bucurat de aprecierile unanime ale criticilor prezenţi la festival.

 

Una dintre particularităţile viziunii regizorale asupra celebrului text al lui Gogol este introducerea în spectacol a muzicii live, compusă şi interpretată de Alexander Balanescu, care devine un alter ego al personajului principal. Regizorul Felix Alexa a adăugat expresivitatea viorii la ritmul şi măestria actorului. Astfel, Marius Manole şi Alexander Balanescu stabilesc conexiuni, completându-se la milimentru în dedublarea personalităţii şi ilustrarea stărilor sufleteşti ale protagonistului, supus procesului de pierdere treptată a lucidităţii.

 

Succesul înregistrat în cadrul unui festival internaţional de asemenea amploare sporeşte valoarea acestei producţii, care se afirmă atât printr-o viziune regizorală profundă şi inedită, cât şi prin interpretarea remarcabilă a celor doi artişti. De asemenea, elogiile exprimate în presă şi aprecierile deosebite ale publicului ne onorează şi totodată ne provoacă să continuăm crearea de spectacole de teatru de cel mai înalt nivel artistic.