Înscrie-te și tu la Plimbări Sonore în zilele de 25 și 26 septembrie
Descoperă un altfel de București alături de Maria Balabaș, Vasile Leac, Călin Torsan la Străzi Deschise!
Cum contribuie sunetul la construcția de ansamblu a unui oraș? Sau cum se creează o imagine sonoră? Cum se folosește intenția sonoră? Cum ne putem apropia fonic de orașul în care locuim și cum putem învăța să îl iubim sau să îl protejam?
Vino cu noi în weekend-ul 25 – 26 septembrie la Plimbări Sonore să descoperim orașul prin detaliile pe care acesta ni le oferă! Sunt doar câțiva cei care se gândesc la sunet în alţi termeni decât zgomot, concert, agresivitate. Există însă și câteva metode pentru a învăța să ne apropiem fonic de oraș, pentru a-l recunoaște și pentru a-l proteja. Una dintre aceste idei care cuprind şi conceptul de activism sonor este plimbarea sonoră, iniţiată în anii ’70, în Vancouver, de R. Murray Schafer și implementată și în București de Maria Balabaș împreună cu Vasile Leac, Călin Torsan. Plimbările sunt dedicate memoriei lui Schafer care a fost compozitor canadian, scriitor și educator muzical. Preocuparea sa pentru ecologia acustică l-a plasat ca fiind un promotor al acestui domeniu, inventând și termenul de schizofonie – împărțirea unui sunet de la sursa sa sau starea cauzată.
În centrul activităților Plimbărilor Sonore se află orașul și sunetele sale. Deşi devenim din ce în ce mai sensibili la impactul vizual pe care oraşul îl desfășoară asupra noastră, educaţia sonoră urbană se află cel mult la stadiul incipient.
Vă așteptăm sâmbătă (25 septembrie) și duminică (26 septembrie) începând cu ora 17:00 să participați în cadrul unui eveniment creativ și totodată de cercetare, care presupune ascultarea şi înregistrarea evenimentelor sonore, în timpul mişcării, dintr-un loc în altul, în pas de plimbare. Din Centrul Vechi, prin pasajul Hanul Gabroveni încheind cu bulevardele mari ale capitalei, veți putea cunoaște un București diferit în simplitatea unei experiențe ce vorbește despre ritmul orașului. În aceste plimbări, senzația mediului înconjurător se modifică, iar povestea unui altfel de București prinde contur.
Înscrierile la Plimbări Sonore se fac pe adresa de e-mail inscrieri@arcub.ro, specificând numele participanților și ziua evenimentului.
Data limită pentru înscrierea în cadrul evenimentelor este 25 septembrie, ora 14:00 (pentru evenimentul din aceeași zi) și 26 septembrie, ora 14:00 (pentru evenimentul din aceeași zi).
Numărul maxim de participanți este de 25 de persoane pe eveniment.
Startul plimbărilor se dă la Muzeul Național George Enescu!
Accesul în cadrul plimbărilor este liber
Vă așteptăm!
Program:
25 septembrie, ora 17:00 | Plimbări Sonore | Maria Balabaș
->> Bulevardul Dacia și Bulevardul Știrbei
____________________________________________________________________________________
26 septembrie, ora 17.00 | Plimbări sonore | Maria Balabaș
->> Centrul Vechi și Strada Ion Câmpineanu