Nicolas Simion este unul dintre puţinii muzicieni români din generaţia sa, care a ramăs credincios jazz-ului românesc şi care a reuşit să-şi găsească drumul în scena jazz-ului  contemporan european, ducând mai departe ideile şi experienta „generaţiei de aur” a jazz-ului autohton (începută în anii 50-60 prin Jancsy Körössy, Richard Oschanitzky, Marius Popp, Dan Mândrilă, Johnny Raducanu, Eugen Gondi şi mulţi alţii).

 

Nicolas Simion a înţeles că numai printr-o sinteză de folclor, muzica clasică (în special de secol XX) şi jazz ar putea ajunge la o identitate artistică, menită să fie în acelaşi timp românească şi universală. Ethno jazz, folk jazz sau world music…”eticheta” nu contează atât de mult, cel mai important lucru este conţinutul şi mesajul acestei arte sonore. Muzica sa sună româneşte fără să o facă voit sau forţat….paleta coloristică a pieselor compuse sau adaptate şi aranjate de el, prelucrările făcute în ultimii ani şi documentate pe nenumărate CD-uri (peste 30 apărute până în prezent) sunt dovada acestui parcurs de peste 30 de ani de muncă. În lumea jazz-ului nu e suficient să fii bun instrumentist şi (sau) compozitor; acestor calităţi trebuie să li se adauge şi cea de conducător de formaţie şi de vizionar. E nevoie aici de experienţă şi întelegere pentru a putea obţine maximum din potenţialul fiecărui muzician şi a reuşi să formezi un ansamblu omogen; nu în ultimul rând, e nevoie de inspiraţie.

Dacă aruncăm o privire asupra proiectelor muzicale realizate în ultimii 20 de ani de Nicolas Simion, observăm că arta  sa a evoluat în funcţie de spaţiul şi momentul în care s-a aflat artistul. Nicolas Simion a putut fi ascultat pe scene din Austria (din 1989 până în 1998), Germania (din 1998 până în prezent), România (începând din 1995! periodic), Japonia (2001-2004), SUA (1998 şi 2006),  Franţa (2004, 2007, 2009), etc. Lista muzicienilor cu care artistul român a colaborat de-a lungul timpului include nume importante din jazz-ul american, european şi japonez. Nicolas Simion a părăsit România în octombrie 1988, fiind invitat de bateristul polonez Jonkisz Kasimierz la festivalul „Jazz Jamboree”, la care a ajuns prea târziu. Apoi, dupa două luni de rătăciri prin Varşovia şi Budapesta a ajuns la Viena în ianuarie 1989. Din 1995 devine cetăţean austriac şi în prezent locuieşte şi activează în Köln. Printre reuşitele artistice din ultimii ani enumerăm câteva CD-uri importante din cariera muzicianului:2011 „Balkan Jazz” cu WDR Bigband; compoziţii de Nicolas Simion, aranjamente muzicale de Bill Dobbins


2011 „Classic meets Jazz” The Chamber Strings Orchestra Brasov & Nicolas Simion Group


2011 „Magic Drops” Trio feat. Florian Weber, Fausto Beccalossi (7Dreams Records, România)


2010     „Live in Bad Ischl” Nicolas Simion Group (ORF Austria)


2009     „Transylvanian Jazz” Nicolas Simion Group (7Dreams Records)


2009 „Unfinished Square” Nicolas Simion Group feat. Tomasz Stanko (7Dreams)


2008 „Classic meets Jazz” vol. I Duo Nicolas Simion & Florian Weber (7Dreams)


2007 „Transylvanian Grooves” (DVD) Live in Viersen (7Dreams Records)


2005 Live in Berlin „Jazz Across the Border” (7Dreams Records)

 

2004 Jancsy Körrössy & Nicolas Simion Group: Sweet Home (Muzica Jazz, România)

 

2003 Nicolas Simion Group feat. Lee Konitz & Jancy Körössy: Live at „Stockwerk” Graz (ORF, Austria)

 

2002 Simone Guiducci Gramelot Ensemble: Chorale (Felmay, Italy)

 

2002 Jancy Körössy & Nicolas Simion Duo: Live in Transylvania (Pannon Jazz, Hungary)

 

2002 The Music of Jim Pepper arranged and conducted by Gunther Schuller (TUTU, Germany)

 

2001 Nicolas Simion Group feat Dusko Goykovich: Balkan Jazz (Intuition Music, Germany)

 

2000 Nicolas Simion Trio: Nick at Night feat. Andy McKee and Billy Kilson (PAO Records, Austria)

 

1999 Nicolas Simion Group: Viaggio Imaginario feat. Tomasz Stanko (TUTU, Germany)

1998 Mal Waldron/Nicolas Simion: The Big Rochade (TUTU, Germany)

1998 Nicolas Simion Trio: Luca’s Dream (GM Records, Gunther Schuller, USA)

1997 Nicolas Simion Trio: Back to the Roots (TUTU, Germany)

1996 Mal Waldron Quartet: Mal, Verve, Black & Blue (TUTU, Germany)

1995 Nicolas Simion Quartet: Transylvanian Dance (TUTU, Germany)

1993 Nicolas Simion Quartet: Dinner for Don Carlos (TUTU, Germany)

1992 Nicolas Simion Group: Black Sea (TUTU, Germany)

1991 Christian Muthspiel: Octet Ost (Amadeo)

 

Pentru proiectul  internaţional „Transylvanian Jazz“ Nicolas Simion a invitat  câţiva dintre jazzmanii europeni favoriţi cu care a colaborat în ultimii ani, precum Zoltán Lantos la vioară (Ungaria), Piotr Wojtasik la trompetă (Polonia), Antonis Anissegos la pian (Grecia), Martin Gjiakonovski la contrabas (Macedonia), Benjamin Henocq la baterie (Franţa).