Relația corp, minte și mediul înconjurător, alături de întrepătrunderile, transformările și devenirile dintre acestea, în Festivalul OWR #15 

Festivalul One World revine în 2022 cu peste 60 de filme de lungmetraj, mediumetraje și scurtmetraje internaționale, majoritatea în premieră națională. Și în acest an, proiecțiile vor avea loc în două etape: fizic între 13-23 mai, în București, la Cinema Elvire Popesco, ARCUB, Cinemateca Eforie și alte locații indoor și outdoor din capitală, și online, în toată țara, între 23-31 mai.

Tema principală aduce în prim-plan interacțiunea dintre om și mediu, fie el natural sau construit, și abordează holistic noțiunea de „ecologie”, atât din perspectiva individului, cât și a mediului în care trăim.

„Omul este natură. Orice se întâmplă cu natura se întâmplă de fapt și în noi, iar orice se întâmplă în noi se reflectă înapoi în natură. Pornind de la această viziune asupra omului ca fiind o parte integrantă în ecosistemul vast și complex al lumii, în ediția OWR#15 dorim să reflectăm asupra interacțiunii dintre corp, minte și lumea înconjurătoare, și să ne îndreptăm atât către o ecologie a mediului, cât și către una a minții și a trupului. Înțelegem felul în care poluarea și dezastrele ecologice se răsfrâng negativ asupra sănătății noastre fizice și psihice, dar suntem mai puțin conștienți de felul în care structurile noastre psihologice și fizice afectează și poluează mediul într-o buclă de feedback continuă. Dorința iresponsabilă de expansiune, fără respect pentru ce ne înconjoară, reflectă de fapt o profundă deconectare de propriile noastre nevoi, care în realitate nu sunt niciodată în conflict cu cele ale planetei”,punctează Monica Stan, director artistic al festivalului OWR#15.

Ediția din acest an a festivalului arată lumea într-o continuă schimbare – iar impactul acestor transformări ne afectează, într-un ritm alert, în toate aspectele vieții noastre. Suntem într-un work in progress continuu, care lasă loc atât pentru distrugere, cât și pentru moșteniri viitoare viabile. În căutarea stabilității, avem nevoie de ancore, să ne simțim înrădăcinați unui loc, unui teritoriu, unei comunități, unor valori, cu alte cuvinte să fim cu „picioarele pe pământ”. Astfel, vom acorda o atenție specială solului, care devine liant în a trăi armonios și a construi ecosisteme echilibrate în dinamica om, natură și resurse. 

Odată cu lipsa solului fertil ajungem la dezastre ecologice, emisii de dioxid de carbon cu efect de gaz de seră, fenomene de deșertificare, agricultură precară, lipsa hranei, zone lipsite de apă și copaci sau biodiversitate redusă. Repercusiunile sociale merg mână în mână, iar în căutarea resurselor, apar fenomene de migrație masivă, refugiați, șomaj, dar și conflicte armate. Lipsa unor mecanisme de suport, fie ele financiare, din partea unei comunități sau guvernamentale, duc la acțiuni umane extreme, la alienare și înstrăinare, având efecte asupra corpului și minții umane. Cu alte cuvinte, duc la dezechilibre interioare, interumane și în relație cu mediul înconjurător. 

În 2022, susținem campania globală Conscious Planet, care își propune să aducă în discuție dispariția solului fertil, de aceea ne vom apropia, printr-o serie de demersuri, de perspectiva regenerării solului și a relației omului cu pământul. 

Seria de vizualuri din acest an, realizată de Maria Drăghici, pornește de la spații umane revendicate de natură, într-un mod firesc și neinvaziv. Direcția principală este dată de invitația la o masă a tratativelor, fictivă care să deschidă spre dialog, într-un context tensionat, ce prevede calmul dinaintea furtunii.

Evenimentele OWR#15 au debutat cu primul warm-up, în 24 martie, la ARCUB, cu proiecția în avanpremieră a filmului „Imaculat”, regizat de Monica Stan și George Chiper-Lillemark și a fot continuat în 15 aprilie, la ARCUB, cu proiecția filmului „I’m so sorry” în cadrul celui de-al doilea eveniment de warm-up pentru festivalul One World Romania #15. Acest eveniment a fost găzduit de OWR#15 în parteneriat cu Docudays, festivalul internațional de film documentar dedicat drepturilor omului din Kiev, Ucraina, ce se desfășoară de regulă în luna martie. În acest an, festivalul a fost amânat pe o perioadă nedeterminată din cauza invaziei ruse. 

În acest an, selecția de filme OWR#15 surprinde la scară mică complexitatea mediului natural și este gândită ca un ecosistem în sine, secțiunile dezvoltându-se ca niște ramuri care cresc din același trunchi și care doar împreună formează un întreg. 

Selecția a fost făcută atent de o echipă artistică, formată din: Andreea Chiper – critic de film și regizor, Victor Morozov – critic de film, Anca Păunescu – selecționer festivaluri europene, Liri Chapelan – critic de film, Sorana Stănescu – jurnalist DOR, Vlad Petri – regizor, Monica Stan – director artistic.

Mai multe detalii despre secțiuni, veți găsi la https://festival-oneworld.ro/l/ro/sectiuni/

Competiția 2022 a festivalului cuprinde unsprezece dintre cele mai provocatoare filme ale selecției, ce vor fi evaluate de două jurii: unul format din profesioniști din industria internațională de film, și celălalt din adolescenți din toată țara. 

Filmele competiției se angajează într-un dialog complex cu diverse subiecte legate de drepturile omului și de aceea sunt răspândite în aproape toate secțiunile ediției. Ele aparțin unor cineaști aflați la începutul carierei lor, care ne-au fermecat cu viziunile lor proaspete și pline de curaj, ce împing limitele genului documentar către un necunoscut plin de promisiune.

Mai multe detalii despre competiția internațională veți găsi la https://festival-oneworld.ro/l/ro/sectiuni/162/competiia-internaional/

Mai e puțin până la Gala de Deschidere a Festivalului din 13 mai. Stay tuned!

Abonamentele pentru proiecțiile din București au fost deja puse în vânzare pe Eventbook, la prețul de 175 RON, în număr limitat (60). Abonamentele nu asigura accesul la warm-up, Gala de deschidere, la concerte, petreceri sau la alte evenimente conexe organizate în cadrul festivalului, iar 50% din încasări vor fi donate regizorilor ucraineni prin intermediul asociației Docudays. Dacă doriți să aflați mai multe despre modalitățile de donație, veți găsi la Docu/Help. Informațiile despre programul festivalului vor fi updatate pe pagina de Facebook a evenimentului.

ORGANIZATOR

Asociația One World Romania

PARTENER SECȚIUNEA JUSTIȚIE

Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Fundației Konrad Adenauer 

SPONSOR PRINCIPAL

Kaufland

SUSȚINUT DE

Raiffeisen Bank

CU SPRIJINUL

Administrația Fondului Cultural Național, Ministerul Culturii, Primăria Municipiului București, Uniunea Europeană, Reprezentanța Comisiei Europene în România, UNHCR – Agenția ONU pentru Refugiați, DACIN-SARA, Uniunea Cineaștilor din România, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării

SPONSORI

Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Absolut

ASIGURĂTOR OFICIAL

Groupama 

PARTENERI CULTURALI

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Ambasada Franței în România, Institutul Francez din București, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Forumul Cultural Austriac, Goethe-Institut București,  Institutul Cultural Român, Muzeul Țăranului Român, Muzeul Național de Artă al României, Ambasada Elveției în România, Ambasada Spaniei în România, Ambasada Republicii Cehe la București, Centrul Ceh București, Institutul Polonez din București, Delegația Generală Valonia-Bruxelles la București, Ambasada Suediei, UiPath Foundation, Ambasada Statului Palestina, Centrul Cultural Palestinian „Mahmoud Darwish”, Festivalul Filmului Palestinian, Ambasada Libanului la București, Festivalul SUPER, Kinedok, Prisma, Redwood Productions

LOCAȚII PARTENERE

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Primăria Municipiului București, Institutul Francez din București, Arhiva Națională de Filme – Cinemateca Română, Cinema Muzeul Țăranului, Muzeul Național de Artă al României, Centrul Ceh, Expirat, The Legacy Bucharest, Control Club

BILETE PRIN

Eventbook

PARTENER DE MOBILITATE

BlackCab

MAȘINA FESTIVALULUI

Spark

PARTENER LOGISTIC

DHL

PARTENER DIGITAL

Canopy

PARTENER DE MONITORIZARE

mediaTRUST Romania

VĂZUT DE

Radio Guerrilla

PARTENERI MEDIA

Black Rhino Radio, HotNews, British Council, Radio România Cultural, RFI Romania, TANĂNANA, Scena9, DOR, Films in Frame, Cinepub, Cultura la Dubă, VICE Romania, Cărturești, Observator Cultural, Librăriile Humanitas, Film Menu, Cutra, Igloo, Liternet, All About Romanian Cinema, Zile și Nopți, The Institute, Munteanu, Aivimedia.hub, Green Report, IQAds

FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 DE

Centrul Ceh București

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Proiect cultural finanțat de Ambasada Olandei.

Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii.