I, Human, un proiect semnat de artista Saint Machineprodus de Asociaţia TRA şi CETAL şi organizat de ARCUB. După Noaptea Muzeelor, expoziţia I, Human poate fi vizitată la ARCUB, în pasajul Gabroveni şi Sala Bolţilor, în perioada 13 iunie – 7 iulie 2021, zilnic, în intervalul orar 14.00-22.00.

Cu participări la Festivalul de Artă New Media și Audio-Vizuală MADATAC (Madrid, Spania)Festivalul Ars Electronica (Linz, Austria) şi Athens Digital Arts Festival (Atena, Grecia)proiectul I, Human, construit în jurul conceptului de interconectivitate, este prezentat la ARCUB în contextul post pandemic, în care ARCUB caută să reactiveze spaţiul de întâlnire dintre bucureşteni şi artiştii oraşului afectaţi de restricţiile impuse din ultimii ani.

Gândit ca o instalaţie media interactivă, I, Human testează, prin artă și tehnologie, noi modele de comportament colectiv. Proiectul semnat de Saint Machine propune o rețea de sculpturi luminoase ce funcționează drept colectori de emoții umane, dar și drept agenți generatori ai acestora, vizitatorii fiind influențați emoțional de peisajul sonor diferit din fiecare modul.

„I, Human analizează impactul pe care o acţiune individuală, locală, ce poate părea neînsemnată, cum este starea psihică a unui singur individ, poate afecta structuri colective. În mod simbolic, am folosit empatia utilizatorilor instalației drept conținut pentru a influența condițiile de hrănire ale unei populații de microorganisme și lumina laser drept mediu purtător de conținut, sau altfel spus, informație. Vizitatorii expoziției sunt implicați ca subiecți umani ai experimentului, generatori de conținut, dar și observatori în timp real ai acestuia.” declară artista Marilena Oprescu Singer (aka Saint Machine).

Cele 8 module interconectate ale instalației detectează astfel emoțiile privitorilor și transformă gradul lor de empatie în pulsuri de lumină laser ce hrănesc o populație de microorganisme în cadrul unui experiment de biofotonică desfășurat în timp real.

La graniţa dintre instalaţie multimedia, performance și studiu al coeziunii umane mediate de tehnologie, Saint Machine a creat proiectul transdisciplinar I, Human în colaborare cu cercetătorul Marian Zamfirescu și echipa CETAL – Centrul de Tehnologii Avansate cu Laseri din cadrul Institutului Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației. Din echipa proiectului I, Human fac parte compozitorul Mitoș Micleușanuprogramatorii Alexandru-Florin Vartic, Sorin Olexiuc, Răzvan Levarda și inginerul electronist Radu Mititelu.

Despre proiectul I, Human

I, Human a mai fost prezentat cu sprijinul Institutului Cultural Român la nivel internațional la ARS ELECTRONICA 2019 în cadrul expoziției Limited Humanity – Platforma Europeană pentru Umanism Digital, la Athens Digital Arts Festival, iar pe plan local la festivalul de artă new media RADAR – Romanian Artists Developing Alternative Realities și Insatiable Machines – Halucinarium.

Partea de cercetare a instalației I, Human a demarat în august 2018 în cadrul Fusion – un program de rezidențe artistice în institutele de cercetare de la Măgurele, organizat de Fundația9. În luna februarie 2019 proiectul a fost expus în etapa de “work in progress” în cadrul expozitiei Fusion la Rezidența BRD-Scena9 cu sprijinul EXPO ARTE, apoi instalația a participat la Festivalul de Artă New Media și Audio-Vizuală MADATAC, la Medialab-Prado, Madrid.

De asemenea, procesul de lucru și partea de cercetare artistică a proiectului I, Human a fost prezentată în cadrul Encuentro AVLab – Albert Merino y Saint Machine la Medialab-Prado.

Despre Saint Machine

SAINT MACHINE (n. 1979) este pseudonimul unei artiste experimentale ş­i curatoare române interesată de aspectele conceptuale ale percepţiei. Aceasta este autoarea unor instalaţii multimedia imersive ce folosesc corpul uman pentru a funcţiona. Acestea investighează procese biologice, propunând ş­i analizând ideea de spaţiu văzut ca organism viu. Lucrările artistei sunt sculpturi organice cu miez digital ce chestionează disponibilitatea umană de a ceda propria fizicalitate în schimbul conţinutului digital. În interactiunea cu aceste organisme hibride ce emit lumină, succesul în controlarea lor este întodeauna echivalent cu disponibilitatea de a te lasa asimilat.

Expoziţie de Saint Machine

Producător: Asociaţia TRA (Transformative Radical Arts)

I, HUMAN este o instalație interactivă asemănătoare unei rețele neuronale. Lucrarea analizează emoțiile utilizatorilor, transformând empatia acestora în lumină laser ce influențează procese biologice vitale ale unor microorganisme, simbol al fragilității ecosistemului planetei noastre care depinde de coeziunea umană. Instalația are 8 module interconectate care  detectează emoțiile privitorilor și transformă gradul lor de empatie în pulsuri de lumină laser ce hrănesc o populație de microorganisme în cadrul unui experiment de biofotonică desfășurat în timp real la CETAL – Centrul pentru Tehnologii Avansate cu Laseri pe platforma Măgurele. Într-o societate din ce în ce mai polarizată de opinii și discursuri politice, expoziția reamintește vizitatorilor că locuim pe aceeași planetă și trebuie să avem grijă de ea și unii de alții. I, HUMAN este o metaforă a evoluției speciei umane, a cărei supraviețuire poate depinde de capacitatea de a înțelege că “ceilalți” suntem tot noi.

„I, Human“ este un proiect transdisciplinar, la granița dintre instalaţie multimedia, performance și studiu al coeziunii umane mediate de tehnologie. Proiectul folosește un experiment de biofotonică și algoritmi deep learning pentru a investiga subiecte precum swarm intelligence și caracteristici emergente la diferite niveluri. Proiectul propune o rețea de sculpturi luminoase ce funcționează drept colectori de emoții umane, dar și drept agenți generatori ai acestora, vizitatorii fiind influențați emoțional de peisajul sonor diferit din fiecare modul. Gradul de coeziune emotională al utilizatorilor conectati la instalație controlează frecventa și intensitatea razelor laser ce hranesc o populatie de micro-organisme. Vizitatorii au rol atât de subiecți umani in cadrul exporimentului cat si de observatory in timp real ai experimemtului la care participa.

I, Human a fost creat de Saint Machine în colaborare cu cercetătorul Marian Zamfirescu și echipa CETAL – Centrul de Tehnologii Avansate cu Laseri din cadrul Institutului Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, compozitorul Mitoș Micleușanu, programatorii Alexandru-Florin Vartic, Sorin Olexiuc, Răzvan Levarda și inginerul electronist Radu Mititelu.

Parteneri și sponsori ai evenimentului dumneavoastră, după caz (titulaturi in scris, nu imagini):

Partener de cooperare: CETAL – Centrul de Tehnologii Avansate cu Laseri din cadrul INFLPR –Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiației