Muzeul Ororilor Comunismului în România vă așteaptă vineri, 08 octombrie 2021, de la ora 18:00, la ARCUB – Hanul Gabroveni, Sala Coloanelor, la vernisajul expoziției Fracturi ideologice. Fotografii Andrei Pandele.

Arhitectul Andrei Pandele a arătat publicului in mai multe rânduri după ’89 fotografiile sale prin care a documentat viața sub comunism. Pe lângă latura documentară, o altă calitate majoră a fotografiilor sale este realizarea artistică. Andrei Pandele a devenit unul din principalii fotografi clandestini și curajoși ai „epocii de aur”. După cum declara, el nu a acționat împotriva comunismului, ci a fotografiat ce era în jurul lui. Azi numele lui este cunoscut, dar parte din arhiva sa de imagini nu e încă devoalată publicului.

În anul 2021 pentru expoziția Fracturi ideologice vor fi prezentate publicului imagini cu oameni și locuri din București. Criteriul de selecție al imaginilor nu este tematic, chiar dacă unele imagini sunt deja emblematice și țintesc rapid în memoria colectivă teme precum sistematizarea urbană și rurală, raționalizarea alimentației, schimbul de populație, propaganda, cenzura etc.

Dincolo de clișeele despre comunism cu care este invadată opinia publică, imaginile selecționate aici forțează ochiul privitorului să vadă ceea ce lipsește, golul, absența, fractura despre ce nu se vorbește. Motorul acțiunii, dinamica care pune în mișcare poveștile din imaginile lui Andrei Pandele sunt anulate de nonsensul acelei acțiuni, de lipsa de funcționalitate și de sentimentul de disconfort.

Ceea ce este spectaculos în aceste fotografii rezultă din disonanța dintre acțiunile și realizările regimului, respectiv efectele lor asupra omului și societății. Expoziția impresionează prin relevarea imperiului totalitar care funcționează prin disfuncție, confuzie, disconfort, inestetic, la altă scară decât scara umană.

Expoziția va putea fi vizitată la ARCUB – Hanul Gabroveni, Sala Coloanelor, până la 27 octombrie 2021, începând cu data de 8 octombrie de la ora 18:00, între orele 12-20. Lunea este închis.

Expoziția se va încheia cu un finisaj la data de 27 octombrie 2021, ora 18.

Proiect realizat cu sprijinul:  ARCUB și Primăria Capitalei

***

IMPORTANT! Conform noilor reglementări privind măsurile aplicate în contextul pandemiei de COVID-19, accesul la evenimentele ARCUB este permis doar persoanelor vaccinate împotriva virusului SARS-Cov-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Purtarea măştii de protecţie este obligatorie, pe nas și pe gură, pe toată durata prezenței în spațiile ARCUB.

Noile reguli se aplică în toate spațiile expoziționale și de spectacole, ARCUB. Sala de spectacole va funcționa la o capacitate maximă de 50% din spațiul disponibil, cu respectarea regulilor de distanțare fizică și a celor menționate mai sus.